Udland

Nordkorea vinder ved vinter-OL, men ikke på grund af sport

Den nordkoreanske leders lillesøster har taget verden med storm og kastet glans over det udskældte regime. Men glansen kan snart falme igen.

Det kan godt ske, at Nordkorea kan spejde langt efter medaljer ved vinter-OL i Sydkorea.

Men uden for banen ser det lukkede land ud til at vinde olympisk guld i at skabe god reklame for et regime, der ellers er mest kendt for at prøve atomvåben af, undertrykke sin befolkning og bryde menneskerettighederne.

CNN har skrevet, at Kim Yo-jong "stjal showet ved vinter-OL", og BBC rapporterer, at Nordkorea er på “charmeoffensiv”.

- Det er ret genialt, siger David Maxwell, der arbejder ved Georgetown Universitets center for sikkerhedsstudier og er tidligere amerikansk soldat i Sydkorea, til CNN.

- Hvis det ikke lige var Kim Jong-un og Nordkorea, var man nødt til at beundre, hvad de har gang i. Det er ret fantastisk, siger han.

Reklame der ej kan købes for penge

De store ord kommer efter, at den den nordkoreanske leders lillesøster fredag gav hånd til Sydkoreas præsident og lørdag inviterede Sydkoreas præsident på besøg i nabolandet mod nord - og han er klar til at sige ja.

- Hun overbragte Kims budskab om, at han er villig til at møde præsident Moon Jae-in i nær fremtid, sagde en talsmand for den Sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, på et pressemøde lørdag.

- Han bad præsident Moon besøge Nordkorea, når det passer ham. Og præsidenten svarede ved at sige: Lad os få det til at ske ved at skabe de passende forhold til det.

Og det har givet Nordkorea den slags reklame, som de ej har chancen for at købe for penge, mener David Maxwell.

- Nordkorea er mesterlige i at få noget ud af ingenting. De kommer til at få anerkendelse, legitimitet og ressourcer, uden at de skal ofre noget som helst, siger han til CNN.

Smilende ansigt på Nordkorea

Og strategien ser ud til at virke.

Som sin brors udsending har Kim Yo-jong vist en blødere side af et Nordkorea, der ellers er mest kendt for at prøve atomvåben af, undertrykke sin befolkning og bryde menneskerettighederne.

Men de seneste dage er ansigtet på Nordkorea en stille og smilende kvinde, der er tonet frem på tv-skærme verden over, mens hun bevæger sig i et hav af tv-kameraer og journalister.

- Kims besøg kunne ikke være mere effektiv ser fra et nordkoreansk PR-synspunkt, specielt i betragtning af at hendes bror er en hensynsløs diktator, der fik sine agenter til at myrde storebroren med gift i en international lufthavn, skriver Oh Young-jin, der er ansvarshavende chefredaktør for Korea Times i en klumme for avisen.

Hvem er Kim Yo-jong?

Med andre ord hviler verdens øjne på Kim Jong-uns søster.

Men hvem er denne nordkoreanske prinsesse i det store Kim-dynasti, der som den første i familien besøger Sydkorea?

Som med andre medlemmer af familien er det sparsomt med oplysninger, man kan regne med. Men her er noget af det, der er kommet frem de seneste år.

Kim Yo-jong er den gamle leder Kim Jong-ils yngste barn og eneste datter.

USA's finansministerium mener, at Kim Yo-jong blev født i hovedstaden Pyongyang den 26. september 1989. Det var i hvert fald, den information, der blev sendt ud, da hun blev blacklistet for at bryde menneskerettighederne. Den sydkoreanske efterretningstjeneste mener, at hun allerede blev født i 1987. Under alle omstændigheder er hun omkring 30 år.

Kim Jong-il pralede med datter

Som barn var Kim Yo-jong fars prinsesse og "søde, søde Yo-jong", skriver Washington Post.

Som sine storebrødre gik Kim Yo-jong i skole i den schweiziske hovedstad, Bern, og vendte hjem til Sydkorea omkring år 2000, hvor hendes far skal have pralet med hendes ambition om en karriere i Nordkoreas politiske system.

I politiske kredse betragtes hun som "snu og med gode lederevner", sagde en russisk udsending på japansk tv i 2012 ifølge den amerikanske avis.

Glansen kan snart falme

Men selv om den Kim Jong-uns lillesøster nu er kendt som Kim Yo-jong og dermed er et navn i sig selv, kan glansen over Nordkorea snart falme igen.

- Nordkoreanerne er snu og hårde forhandlere. Sandsynligheden for, at de lader sig rive med af de gode olympiske følelser og lave en dramatisk indrømmelse, er nul, siger Robert Kelly, der er professor på Pusan National University, ifølge The Guardian

- Forhandlingerne kommer til at forløbe, som de altid har gjort: en lang og sej kamp karakteriseret af dyb mistillid, som formentlig ikke ender med de store resultater.