Udland

Var gidsel hos IS: Hvis de får en fair rettergang, har vores system vundet

To tilfangetagne briter er en del af den bøddelgruppe, der holdt en dansk freelancefotograf fanget i 13 måneder.

Den 17. maj 2013 blev fotograf Daniel Rye kidnappet af Islamisk Stat i Syrien. Først 398 dage senere slap han fri efter at have betalt 15 millioner kroner i løsesum.  

Blandt hans vogtere var Alexanda Kotey og El Shafee Elsheikh, der indtil for nylig var de sidste på fri fod fra den berygtede IS-celle kendt som "The Beatles" på grund af deres britiske accenter.

Nu er de imidlertid blevet taget til fange af kurdere fra den moderate syriske oprørsbevægelse Syriens Demokratiske Styrker (SDF). Det skriver blandt andet BBC og The New York Times.

Og det er en oplysning, der gør Daniel Rye lettet: 

- Da Jihadi John (en anden berygtet bøddel fra "The Beatles", red.) blev dræbt i et droneangreb, blev jeg ikke glad. Jeg går ikke ind for dødsstraf, men ind for at de kan blive retsforfulgt ved en fair retssag, og får de to tilfangetagne det, vil jeg føle, at vores system har vundet. 

Delte meninger om fangevogteres skæbne

IS-cellen fangede og halshuggede flere end 24 gidsler. Blandt andre de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff samt nødhjælpsarbejderne Peter Kassig og David Haines.

Datter til sidstnævnte, Bethany Haines, er umiddelbart ikke lige så tilgivende som Daniel Rye. 

- Jeg mener, de bør dø en lang og pinefuld død, og jeg tror, folk har forståelse for, at jeg tænker sådan. De skal ikke have lov at leve, siger hun og understreger, at hun vil møde personligt op og følge retssagen.

- Jeg håber, at de vil angre, når de ser den smerte, de har forvoldt på os familier. De tænker formentlig stadig på henrettelserne som propagandafilm, der skulle produceres, men de har forvoldt ægte smerte på ægte menneskers liv, siger Bethany Haines. 

Rye: Straf vil give ro til efterladte

Daniel Rye sad fængslet sammen med 24 andre vesterlændinge og har haft en tæt kontakt med mange af de pårørende til ofrene. Han håber, de efterladte kan finde en ro. 

- Det her kan formentlig give dem nogle bedre nætter og mere ro i deres krop. Og det er noget af det, der betyder mest for mig i det her - for de har været de helt store ofre, når det kommer til stykket, siger Daniel Rye, der håber at få en invitation til en kommende retssag.

-  Jeg kunne forestille mig, jeg godt kunne tænke mig at høre lidt om, hvad der motiverede dem til at gøre det, de har gjort. Hvad får mennesker til at nå helt derud. Hvor knækkede kurven for deres vedkommende?, siger fotografen.

Tilfangetagne var tortur-eksperter

Der var fire medlemmer af Islamisk Stats udgave af "The Beatles".

Ifølge det amerikanske udenrigsministerium rejste El Shafee Elsheikh til Syrien i 2012, hvor han tilsluttede sig Islamisk Stat. Elsheikh havde ry for at udføre tortur som waterboarding, korsfæstelser og proforma henrettelser. 

Alexanda Kotey deltog som fangevogter i flere henrettelser samt tortur som elektrochok og waterboarding. Derudover rekrutterede Kotey adskillige medlemmer til Islamisk Stat.

Udover de to tilfangetagne bestod "The Beatles"-gruppen af Mohammed Emwazi, kendt under navnet Jihadi John. Han blev dræbt af et luftangreb i Syrien i november 2015. Det fjerde medlem af gruppen, Aine Davis, sidder fængslet i Tyrkiet.