Kinesisk politi har fået nye briller - kan scanne befolkningens ansigter

Det kinesiske styre håber at komme terrorangreb til livs med den nye teknologi.

Kinesisk politi har fået et nyt våben mod kriminelle - solbriller med indbygget overvågning i.

Det lyder som en gadget fra en Bond-film, men hightech-smartbrillerne kan altså mere end blot at skåne betjentenes øjne mod solens UV-stråler. 

Et lille kamera med ansigtsgenkendelse er tilknyttet brillen, og det skal bruges til overvågning af borgerne og anholdelse af kriminelle og andre suspekte personer. 

Briller forbundet til database over kinesere

Ved højre brilleglas er der tilknyttet et diskret kamera. Kameraet er via en ledning forbundet til eksempelvis en smartphone, hvor der er installeret en app indeholdende billeder af mistænkte personer. 

- Ansigtsinformationen, der indhentes via brillerne, sendes til en database, hvor den sammenligner billedet med mistænkte og eftersøgte, siger Zhang Xiaolei, en lokal politibetjent til Global Times, en avis tro mod det kommunistiske styre. 

Hvis der er et match mellem billedet taget med hjælp fra solbrillen og en person i databasen, vil den mistænktes navn og adresse i løbet af få minutter sendes tilbage til politibetjenten. 

Briller har allerede ført til anholdelser

Ifølge de kinesiske myndigheder har brillerne allerede hjulpet politiet gevaldigt.

31 mennesker er siden introduktionen af brillerne for en uge siden blevet anholdt eller tilbageholdt - blandt andet for mistanke om at være flugtbilister, menneskehandlere eller for at have falske id-kort på sig. 

Databasen, som politiet kan søge i, er forbundet til Kinas 170 millioner overvågningskameraer.

Myndighederne forventer at opsætte yderligere 450 millioner overvågningskameraer inden 2020. 

Ekspert: Overvågning skal gøre Kina sikkert

Christina Boutrup er journalist og forfatter til flere bøger om Kina.

I oktober besøgte hun det kinesiske firma "Face++", der er ejet af verdens største nethandelsfirma, Alibaba. Her oplevede hun, hvor langt Kina er kommet med ansigtsgenkendelsesteknologi, og hun er ikke overrasket over, at kinesisk politi nu skærper overvågningen af sine borgere. 

- Det kinesiske styre introducerer brillerne med forklaringen om, at ville gøre Kina sikkert, og det giver til en vis grad mening. Brillerne har været anvendt ved store banegårde, hvor der før har været udført terrorangreb, og hvor millioner af mennesker migrerer i forbindelse med det kinesiske nytår, siger Christina Boutrup. 

Togstationer har adskillige gange været skueplads for angreb i Kina. Blandt andet på en togstation i den vestlige provins Xinjiang og et andet i Guangzhou.

Briller strammer grebet om befolkningen

Intentionen med bedre sikkerhed ved store forsamlinger kan godt være reel, men er kun halvdelen af forklaringen på, hvorfor solbrillerne nu indføres, vurderer Christina Boutrup. 

Kinas styre vil nemlig holde øje med sine borgere både online og offline, for jo mere overvågning, desto sværere er det at være kritisk.

- Brillerne vil også bruges til at holde øje med separatister, menneskerettighedsforkæmpere og dissidenter. Dem styret ikke kan lide. Men den menige kineser er vant til at blive overvåget, og har det ok med det, siger hun. 

Kina vil være førende på kunstig intelligens - og bliver det nok 

Ansigtsgenkendelse er et eksempel på en teknologi, som måske ikke er ny, men er i fortsat vækst. 

Det kinesiske styre meldte sidste år ud, at man vil udfordre USA's position som værende det førende land inden for kunstig intelligens

Og muligheden for at overhale amerikanerne er rigtig god, siger Christina Boutrup: 

- Kina har ikke de samme etiske dilemmaer som i Vesten. Så snart det handler om teknologi, der eksempelvis overvåger borgerne, vil der i Vesten skulle foretages høringer og debatter på kryds og tværs. I Kina er de etiske dilemmaer ikke til debat, og det gør udviklingen på området langt mere effektiv. 

Mens teknologikapløbet fortsætter, vil kinesisk politi i mellemtiden kunne nyde godt af solbriller, der ikke kun beskytter mod solstråler, men også letter jagten på kriminelle og andre uønskede.