Udland

Efter langvarig armlægning underskriver Trump statsbudget

Donald Trump har underskrevet aftalen om et nyt statsbudget, der er stemt igennem i Kongressen fredag.

Efter et langt forløb med to nedlukninger af det amerikanske statsapparat har den amerikanske præsident, Donald Trump, fredag morgen lokal tid underskrevet aftalen om et statsbudget.

Det meddeler præsidenten på Twitter.

- Jeg har lige underskrevet aftalen. Vores militær vil nu blive stærkere, end det nogensinde før har været. Vi elsker og har brug for vores militær og giver dem alt - og mere.

- Det er første gang, at dette er sket i en lang tid. Det betyder også job, job, job, skriver Trump.

Præsidentens underskrift var sidste skridt på vejen for budgetaftalen.

Statsapparat blev formelt lukket ned

Senatet stemte med forsinkelse for aftalen efter midnat amerikansk tid, hvilket egentlig var en overskridelse af fristen.

Det betød, at det amerikanske statsapparat formelt set blev lukket ned, frem til en afstemning i Repræsentanternes Hus, der fandt sted i nattetimerne lokal tid.

Aftalen blev stemt igennem i huset med stemmerne 240-186, hvilket igen åbnede statsapparatet.

Siden har kun Trumps underskrift manglet.

Aftale gælder to år

Aftalen om budgettet gælder for to år og køber dermed politikerne tid, inden de igen skal lægge arm om økonomien.

Den vil tilføre 300 milliarder dollar - 1,8 billioner kroner - til det føderale underskud.

Det var netop det voksende underskud, der fik den republikanske senator Rand Paul til at trække tiden ud i Senatet, så afstemningen om budgettet overskred deadline.

Han mener, at det amerikanske underskud er ude af kontrol.

Indsigelsen betød dog ikke noget for den endelige opbakning til statsbudgettet, der bestod, selv om det ikke sikrer en løsning for de cirka 700.000 unge "drømmere", som er kommet ulovligt til USA, da de var børn.

De risikerer udvisning, efter at præsident Donald Trump i efteråret ophævede et Obama-program kaldet Daca, som lod dem blive i landet og studere eller arbejde i en periode.

En manglende aftale om Daca fik i januar Demokraterne til at udløse en nedlukning af statsapparatet, da de ikke stemte for en midlertidig forlængelse af budgettet.