Udland

Britisk lord starter kampagne for ny afstemning om Brexit

Lord Adonis taler ved kampagne-event for udenlandske journalister i London. DANIEL LEAL-OLIVAS / Ritzau Scanpix

Der er godt et år til, at Storbritannien forlader EU, men en britisk politiker kæmper i samarbejde med unge aktivister for at få ny Brexit-afstemning.

Frontfiguren for bevægelsen om en ny Brexit-afstemning er Baron Andrew Adonis. Mere korrekt er det at titulere ham Lord Adonis, idet han til dagligt sidder i det britiske overhus, House of Lords, hvor han repræsenterer oppositionspartiet Labour. Han er indædt modstander af Brexit, og i dag søsætter han en kampagne for at give briterne en ny afstemning om emnet.

Han fortæller, at han respekterer briternes beslutning i 2016, men at valget blev truffet på et "uoplyst grundlag".

- Brexit er ikke et lukket kapitel. Vi skal stille os selv spørgsmålet: Vil vi være europæere eller vil vi være anti-europæere - indadskuende, fremmedfjendske og snæversynede, siger Lord Adonis i dag ved lanceringen af sin kampagne. 

Hans håb er, at briterne enten i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019 får mulighed for at stemme om Brexit endnu engang.

- Det er op til parlamentet at afgøre, hvordan ordlyden bliver på den stemmeseddel, briterne får, men hvis det står til mig, skal briterne tage stilling til følgende: Er du tilhænger af den Brexit-aftale, som den britiske regering har indgået med EU, eller ønsker du at forblive medlem af EU, forklarer Lord Adonis til TV 2.

Unge skal hjælpe Adonis

Flere kommentatorer har beskrevet udfaldet af Brexit-afstemningen i 2016 som folkets opgør med eliten. Hovedparten af politikerne i det britiske parlament i London advokerede op til afstemningen for, at Storbritannien skulle blive i EU. Men da stemmerne var talt op, stod det klart. Politikerne havde været ude af trit med befolkningen: 52 procent af dem, der stemte, ønskede Storbritannien ud af EU.

Måske er det grunden til, at Lord Adonis, der ikke er folkevalgt, men politisk udpeget til at sidde i parlamentets overhus, har allieret sig med unge aktivister. En af dem er Will Dry, der fortæller, at både han og hans familie stemte FOR Brexit ved afstemningen i 2016.

Will Dry i den grå trøje fortryder, at han stemte for brexit.

- Jeg vidste ikke helt, hvad jeg stemte for dengang. Men jeg ved nu, at Brexit vil være en katastrofe for fremtiden. Vi forstår først nu, hvad vi egentlig er ved at miste, fortalte Will Dry.

Femi Oluwole, der også er anti-brexit-aktivist, er også til stede ved dagens arrangement. Han erkender, at mange unge var sofavælgere ved Brexit-afstemningen i 2016, men han tror, at der er en reel chance for at mobilisere de unge til at tage stilling til Brexit, hvis der kommer en ny afstemning. Han udtrykte det i dag således:

- Brexit fik en hel generation til at vågne.

Anti-brexit aktivist Femi Oluwoles har en t-shirt, hvor der står: ”Dem, der skal leve med Brexit, vil ikke”.

Farage: Forbered jer på ny afstemning

En af de fremmeste fortalere for at få Det Forenede Kongerige ud af den Europæiske Union, Nigel Farage (tidligere formand for Storbritanniens Uafhængighedsparti, UKIP), har også luftet ideen om at bede den britiske befolkning tage stilling til spørgsmålet igen. I et debatprogram på Channel 5 i januar i år sagde Farage:

- Det er stensikkert, at de (Lord Adonis og hans ligesindede, red.) vil fortsætte med at klynke, jamre og beklage sig hele vejen igennem denne proces. Så måske (…) er jeg ved at nå til et punkt, hvor jeg tænker, at vi bør have en ny afstemning om EU-medlemskab, udtalte Nigel Farage til Channel 5.

Den udtalelse har Farage siden hen modereret og siger nu, at han ikke støtter en ny afstemning, men mener, at de der stemte for Brexit, skal forberede sig på muligheden for, at der kommer en afstemning mere.

Nigel Farage

Lord Adonis: Briterne vil aldrig elske EU

Om en sådan afstemning kommer til at finde sted er uvis. Hvis den skal blive en realitet, skal det britiske parlament stemme for det, hvilket indtil videre ikke synes realistisk, blandt andet fordi ideen af flere omgange er blevet afvist af både den konservative premierminister, Theresa May, og oppositionsleder fra Labour, Jeremy Corbyn.

Lord Adonis forbeholder sig retten til at være optimistisk, idet han mener, at det er ved at gå op for politikerne og befolkningen, at resultatet af Brexit-afstemningen får afgørende betydning for fremtidige generationer. Han understreger dog, at briterne aldrig kommer til at elske EU.

- Vi kommer aldrig til at elske EU’s institutioner. Vi elsker end ikke vores egen stat, kirke eller kongehus. Men vi er pragmatiske mennesker, siger Lord Adonis til TV 2

Mens Adonis fortsat mangler opbakning til sin kampagne her i Storbritannien, er der kommet hjælp fra udlandet. I denne uge kom det frem, at en af verdens rigeste mænd, ungarsk-amerikanske George Soros, vil poste over tre millioner kroner i kampen for at få stoppet Brexit.

En talsmand for premierministeren,Theresa May, har i den forbindelse udtalt, at uagtet rigmandens donation til anti-brexit-kampagnen, så vil regeringen fortsætte sit arbejde for at levere det, den britiske befolkning besluttede ved afstemningen i 2016 – nemlig et farvel til den Europæiske Union.