Udland

Amerikansk statsbudget underskrevet - 'shutdown' varede kun få timer

Det amerikanske statsapparat var reelt set lukket ned i flere timer, efter Senatet overskred tidsfrist for afstemning om nyt budgetforslag.

Repræsentanternes Hus har stemt for det amerikanske statsbudget. Dermed slutter den korte nedlukning af det amerikanske statsapparat.

Det lukkede nemlig ned, efter at den amerikanske kongres overskred en deadline for afstemningen om en toårig budgetaftale, der skulle tilføre 300 milliarder dollar (1,8 billioner kroner) til det føderale underskud i USA.

Hvad er ’government shutdown’?

Når der ikke er en finanslov i USA, går den føderale amerikanske regering i stå. For uden et føderalt budget er der ingen penge til drift, og dele af den offentlige sektor stopper med at virke.

Alt går dog ikke i stå, fordi statsapparatet lukker ned. Visse områder er undtaget. Man skelner mellem absolut nødvendige funktioner- som fængsler og sygehuse - og funktioner, der ikke er absolut nødvendige.

Afstemningen om en budgetaftale skulle have fundet sted i Senatet ved midnat amerikansk tid, hvilket er klokken seks fredag morgen dansk tid. Men da Senatet - det ene kammer i den amerikanske kongres - overskred deadlinen, blev nedlukningen iværksat.

En time efter nedlukningen stemte Senatet imidlertid budgetaftalen igennem, men nedlukningen var en realitet, da budgetforslaget var sendt videre til afstemning i kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus. 

Nu har også Repræsentanternes Hus også stemt forslaget igennem, og dermed får aftenens og nattens forløb i den amerikanske kongres formentlig ingen indflydelse for de mange offentligt ansatte amerikanere, da aftalen er underskrevet, inden arbejdsdagen begynder.

- De arbejder sammen om at bruge penge

Det Hvide Hus havde før afstemningen rådet statslige bureauer til at forberede en nedlukning på grund af usikkerhed om, hvorvidt republikanerne kunne skaffe nok stemmer for budgetaftalen.

Det skete efter, at den republikanske senator fra Kentucky, Rand Poul, ifølge det amerikanske medie CNN havde meldt ud, at han ikke ville stemme for aftalen.

- Lederskabet i kongressen i både Repræsentanternes Hus og Senatet har besluttet sig for at komme videre. Men det sjove er, at vi så ofte i medierne hører, at "vi gerne vil have, at I arbejder sammen". De arbejder sammen, men de arbejder sammen om at bruge en masse penge, lød det fra Rand Poul.

Dermed stod han ene mand i vejen for, at aftalen kunne blive vedtaget i Senatet.

Sikrer ikke løsning for 700.000 unge

Lovgivere har arbejdet på lovforslaget i flere måneder, og det skal fremadrettet give blandt andet Kongressen frie hænder i forbindelse med store udgiftsproblemer og i forhold til at allokere katastrofehjælp.

Aftalen vil imidlertid ikke sikre en løsning for de cirka 700.000 unge såkaldte "drømmere", som kom ulovligt til USA, da de var børn. De tusindvis af unge var under den tidligere præsident Barack Obama omfattet af programmet Daca, der lod dem blive i landet og studere eller arbejde i en periode. Men Donald Trump ophævede i efteråret programmet, og de unge risikerer derfor nu udvisning fra USA.

En manglende aftale om Daca var årsagen til, at demokraterne i USA i januar udløste en nedlukning af statsapparatet, da de ikke stemte for en midlertidig forlængelse af budgettet.

Nedlukningen varede tre dage, før demokraterne og republikanerne stemte for en midlertidig finanslov i USA, der skulle holde den offentlige sektor i USA kørende frem til den 8. februar ved midnat.

Obama havde også problemer

Også under Barack Obama var der problemer med at få statsbudgettet godkendt i Kongressen. Uden et statsligt budget er der ingen penge til drift, og dele af den offentlige sektor stopper med at virke - simpelthen fordi der ikke er penge i kassen til at betale lønninger.

Visse områder er undtaget i forhold til en statslig nedlukning, for eksempel fængsler og sygehuse.