Udland

Internationalt netværk optrevlet - sigtet for online-svindel for tre milliarder

USA har afsløret internationale svindlere, der havde organiseret sig, så de kunne handle stjålne netoplysninger indbyrdes.

Amerikansk politi har sigtet 36 personer over hele verden for deres rolle i organiseret netkriminalitet.

Ifølge det amerikanske justitsministerium er politiaktionen mod ’Infraud Organization’ en af de største nogensinde.

’Infraud Organization’ mistænkes for at stå bag netsvindel for mere end tre milliarder danske kroner.

- Dagens sigtelser og anholdelser er en af de største sager inden for netkriminalitet, som det amerikanske justitsministerium nogensinde har været involveret i. Som sigtelserne beskriver det, har ’Infraud’ fungeret som en virksomhed med det formål at drive netkriminalitet på global basis, siger fungerende vice-statsadvokat John P. Cronan fra det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse.

’Infraud Organization’ har ifølge sigtelserne fungeret som et velorganiseret firma på nettet, hvor netkriminelle kunne udveksle og handle med stjålne kreditkort, kreditkortoplysninger, stjålne identiteter, bankoplysninger, computervirus og andre oplysninger, som de kunne bruge til netsvindel og andre former for kriminalitet.

De 36 sigtede personer er fra USA, Canada, Australien og en række europæiske lande. 13 af de 36 er allerede anholdt i USA, Australien, Storbritannien, Frankrig, Kosovo og Serbien.

10.000 medlemmer

De 36 personer betegnes som hovedmændene bag ’Infraud Organization’, men ifølge det amerikanske justitsministerium havde netværket langt flere deltagere. I marts 2017 opgjorde de amerikanske myndigheder det samlede antal medlemmer af ’Infraud Organization’ til 10.901.

In Fraud We Trust

Motto for 'Infraud Organization'

Der er ingen danskere blandt de 36 sigtede, og Rigspolitiets presseafdeling har ingen oplysninger om sagen. Danske myndigheder er da heller ikke nævnt i den lange række af internationale organisationer og politimyndigheder, som det amerikanske justitsministerium i deres pressemeddelelse takker for et godt samarbejde.

Grundlagt i Ukraine

'Infraud Organization', der blev grundlagt i oktober 2010 af den 34-årige Svyatoslav Bondarenko fra Ukraine, beskrives som ekstremt velorganiseret med klart definerede roller til de forskellige medlemmer.

Blandt andet havde nogle af medlemmerne den helt specifikke opgave at kontrollere, at alle, der reklamerede med stjålne oplysninger på organisationens hjemmeside, var ’ægte’ og velkvalificerede kriminelle.

’Infraud Organization’ har endda sit eget forretningsmotto: ’In Fraud We Trust’ (kan oversættes til ’Vi Stoler På Svindel’ – et ordspil på det amerikanske nationale motto ’In God We Trust’, der betyder ’Vi Stoler På Gud’, red.).

- Organisationens medlemmer er skyld i tab for mere end 530 millioner dollars (tre milliarder kroner, red.) for forbrugere, virksomheder og finansinstitutioner, og vi vurderer, at de havde planer om at forårsage tab på helt op til 2,2 milliarder dollars (13 milliarder kroner, red.), fortæller fungerende vice-statsadvokat John P. Cronan.

Listen over sigtede i sagen omfatter identificerede mistænkte fra Ukraine, Pakistan, Frankrig, Serbien, USA, Egypten, Kosovo Bangladesh, Rusland, Moldova, Italien, Australien, Elfenbenskysten, Canada, Storbritannien, Makedonien samt flere personer, som myndighederne kun kender under deres dæknavn på nettet.