Selv ulvene er der tænkt på i tysk regeringsgrundlag

Den nye tyske regeringsaftale fylder 179 sider - selv et afsnit om ulve er der blevet plads til.

136 dage og til sidst mere end et døgns maratonforhandlinger skulle der til, og så lykkedes det endelig: I dag meddelte kansler Merkels parti CDU/CSU og de tyske socialdemokrater SPD, at de har en aftale om en ny tysk regering.

Der har været forhandlinger siden valgdagen den 24. september – og flere gange har der været forhandlet til langt ud på natten.

Og så er regeringen endda ikke helt på plads endnu. Forude venter stadig en skriftlig afstemning i SPD. Hvis det ender med et ja fra socialdemokraterne, så kan regeringen tage fat på arbejdet om få uger.

Hvis man er borgerlig vælger og tilhører den forsigtige og sparsommelige skole, så er man nok bekymret for, om pengene nu skal til at rulle ud af kassen

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent i Tyskland

Hvad kom der så ud af det lange og komplicerede forløb? Uffe Dreesen, TV 2's korrespondent i Tyskland, gør status:

1. Socialdemokraterne har scoret de tunge poster

- Det første, jeg hæfter mig ved, er, at det er lykkedes for SPD at sikre sig tre af de absolut tungeste ministerposter: Udenrigsministeriet, Arbejds- og Socialministeriet og ikke mindst Finansministeriet.

- De seneste fire år har der jo været en klar og tydelig akse mellem Kansler Merkel og hendes finansminister og partifælle Wolfgang Schäuble. Den akse er brudt. Nu bliver det en socialdemokrat, der kommer til at sidde og være med til at trække i trådene, siger Uffe Dreesen.

- Hvis man er borgerlig vælger og tilhører den forsigtige og sparsommelige skole, så er man nok bekymret for, om pengene nu skal til at rulle ud af kassen, siger Uffe Dreesen.

Og hvis man er socialdemokrat?

- Så burde man være glad nu, men vi får se. Socialdemokraternes partirødder har ry for, at de ofte laver en masse ballade og er meget kritisk indstillet. Men i sidste ende gør de alligevel næsten altid, som deres ledelse gerne vil have.

Jeg er overbevist om, at vi har forhandlet en god koalitionsaftale, siger SPD-leder Martin Schulz forud for afstemningen i partiet. Video: Uffe Dreesen & Louise With

2. En moppedreng på 179 sider

Den nye regeringsaftale fylder hele 179 sider. Den er næsten dobbelt så lang som for fire år siden, hvor aftalen fyldte godt 100 sider. Så detaljeringsgraden har været langt større denne gang, fortæller Uffe Dreesen.

- De har virkelig siddet og arbejdet sig ned i detaljerne. Det forklarer jo også, hvorfor det har taget så lang tid, siger TV 2-korrespondenten.

Uffe Dreesen citerer en irsk journalist-kollega, som i dag har lavet sjov med detaljerigdommen.

- Han sagde, at hvis han var ulv, så ville han føle sig ret beæret. Selv et afsnit om ulvejagt er der blevet plads til.

Den vigtigste sejr for Merkel er, at hun kan blive siddende

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent i Tyskland

3. Merkel betaler en høj pris for at blive siddende på kanslerposten

For Kansler Merkel er det svært at få øje på de store sejre i aftalen, vurderer Uffe Dreesen.

- Den vigtigste sejr for Merkel er, at hun kan blive siddende. Men hun får ikke samme muligheder for at præge regeringen som tidligere. Udover kanslerposten så sidder hendes parti CDU/CSU kun på Økonomiministeriet, mens SPD har snuppet resten af de tunge ministerier.

Angela Merkel kan fortsætter som kansler, hvis regeringsaftalen bliver godkendt i det socialdemokratiske parti. Video: Uffe Dreesen & Louise With

Schulz sagde i valgkampen, at han aldrig ville tjene i en regering under Merkels ledelse. Nu lokker taburetten så alligevel, og det giver ham et forklaringsproblem

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent i Tyskland

4. Socialdemokraternes leder er på vej ud

Socialdemokraternes leder, Martin Schulz, har onsdag aften meddelt, at han går af som partiformand. Det er ventet, at Schulz bliver udenrigsminister i den nye regering, men på posten som partileder for SPD bliver han afløst af en yngre kvindelig profil ved navn Andrea Nahles.

- Det er prisen for at få lov at træde ind i regeringen, siger Uffe Dreesen.

- Schulz sagde i valgkampen, at han aldrig ville tjene i en regering under Merkels ledelse. Nu lokker taburetten så alligevel, og det giver ham et forklaringsproblem, forklarer TV 2-korrespondenten.

Samtidig er lederskiftet et tegn på, at socialdemokraterne ser fremad, vurderer han.

- Martin Schulz var ikke nogen vinder ved valget. Hans chance for at blive ny kansler er forpasset. Derfor er det egentlig smart, at han træder tilbage og overlader partiet til en ny og yngre leder. Det viser, at de tænker i fornyelse - og at de allerede tænker længere frem end denne regeringsperiode.

Den nye tyske regering er klar til at tage pungen op og betale mere til EU.

Uffe Dreesen, TV 2-korrespondent i Tyskland

5. En strammere indvandrerpolitik – og en løsere EU-politik

Den nye regeringsaftale signalerer en strammere tysk kurs, når det gælder flygtninge og indvandrere. For eksempel vil regeringen lave en kvote på højst 1000 familiesammenføringer til krigsflygtninge hver måned. Desuden nævnes der i aftalen et loft på højst 180.000-220.000 flygtninge per år.

- Det er noget af det, de har skændtes om i forhandlingerne. Horst Seehofer, der leder CSU i Bayern, kalder det et loft og en øvre grænse, mens Socialdemokraterne siger, at tallet på 220.000 højst er en prognose, fortæller Uffe Dreesen.

- Horst Seehofer står til at blive indenrigsminister, så det er en sejr for ham. Han får ansvar for politiet og en stor del af flygtninge- og indvandrer-politikken, siger Uffe Dreesen. 

- Omvendt må man sige, at socialdemokraterne har vundet slagsmålet om EU-politikken, hvor der lægges op til en mere EU-venlig linje. Den nye tyske regering er klar til at tage pungen op og betale mere til EU.