Udland

Overvældet efter historisk opsendelse: - Ser så falsk ud, at det må være ægte

Elon Musk har sendt sin brugte bil ud i rummet og ejer nu verdens kraftigste raket.

Da en ung Elon Musk omkring årtusindskiftet erklærede, at han nu ville kaste sin formue efter rumfart, var hans bedste ven Adeo Ressi helt overbevist:

Det her er fuldstændig sindssygt, og det skal vi tale ham fra.

17-18 år senere kan Musk kalde sig kongen af privat rumfart, indehaver af verdens kraftigste raket og den første mand i verden til at sende sin brugte bil imod kredsløb om Solen.

- Det ser så falsk ud, at det må være ægte, lyder det fra en tydeligt overvældet Musk på sit pressemøde efter opsendelsen af raketten Heavy Falcon fra Cape Canaveral i Florida tirsdag aften dansk tid.

Elon Musks egen brugte Tesla Roadster fra 2008 svæver nu rundt i rummet med David Bowie på anlægget og mannequinen 'Starman' bag rattet.

Elon Musk skrev på Twitter ved 5-tiden onsdag morgen dansk tid, at bilen har ramt en lidt forkert bane, så den ikke kommer i det tiltænkte kredsløb om Mars. I stedet har bilen fortsat banen lidt for længe og derfor ramt en anden vinkel end planlagt.

Game over

Selvom pr-stuntet med Teslaen er ekstremt opsigtsvækkende, så er det selve succesen for Falcon Heavy-raketten, der for alvor kan have konsekvenser.

Det fastslår BBC's videnskabskorrespondent Jonathan Amos, der skriver om flere nye muligheder, SpaceX vil have med Falcon Heavy i baghånden.

For eksempel vil SpaceX nu kunne sende flere og langt større satelitter i kredsløb end alle andre. Man kan sende bedre og større robotter til Mars og besøge Jupiter og Saturn.

- En så stor og kraftig raket giver nogle fascinerende muligheder for hr. Musk og SpaceX. Men det er de lave omkostninger, der virkelig vil ændre alting, når det bliver kombineret med så stærke præstationer, skriver Jonathan Amos.

Kort sagt vil SpaceX nu være i stand til at gøre mere for færre penge - noget, Elon Musk allerede dagen inden opsendelsen kaldte for 'game over' for alle hans konkurrenter.

God til genbrug

For hans flamboyante fremførsel og flyvende teslaer til trods, så er Elon Musks største strategiske fordel stadig, at SpaceX er langt bedre til at genbruge sine raketter end både NASA og andre private rumfartsfirmaer.

Det understregede SpaceX igen i nat, da det lykkedes at lande to af de tre Falcon 9-raketter, der udgjorde Falcon Heavy, sikkert på Jorden igen. Den tredje skulle være landet på en platform til havs, men den styrtede. To af raketterne var i forvejen genbrug fra tidligere missioner.

De to raketter landede samtidig på en landingsplatform på Kennedy Space Center, hvor de var sendt op fra.

- Det var nok det mest fascinerende, jeg har set - bogstaveligt talt nogensinde, fortalte Musk.

To af de tre Falcon 9-raketter, der blev brugt til at sende verdens kraftigste raket afsted, landede sikkert i Florida igen. Video: Esben Christensen

Blikket vendt mod Mars

Elon Musk har tre overordnede mål med SpaceX. De første to er at gøre rumfart billigere og at genbruge raketter. Begge de ting går godt. SpaceX er senest vurderet til 21,5 milliarder dollars, skriver CNBC, og det skyldes et væld af billige opsendelser, eksempelvis til den internationale rumstation ISS.

Samtidig er det blevet rutine for SpaceX at lande sine raketter sikkert igen.

Det tredje mål for firmaet er en mission til Mars, og Elon Musk udtalte i 2011, at han inden for 10 til 20 år ville sende mennesker til planetens overflade. Det var ikke mindst som led i denne mission, at Falcon Heavy skulle vise, at den fungerer.

En raket kan nemlig bære langt mindre vægt, når den skal flyve så langt som til Mars end missioner til ISS eller endda Månen. Eksempelvis har Falcon Heavy en kapacitet på 64 tons, men til en Mars-mission vil det være reduceret til 16 tons.

Større raketter end dem, man har benyttet hidtil, er derfor et krav for at kunne overveje en bemandet mission til Mars. Og SpaceX har nu en raket, der kan bære mere end dobbelt så meget vægt som den nærmeste konkurrent.