Udland

Canadas premierminister hånes for at rette kvinde med selvopfundet ord

Justin Trudeau er kommet i modvind for at rette en ung kvinde, der brugte ordet 'mankind'.

Kvindekampen er med #metoo- og #timesup-bevægelserne for alvor blevet et varmt emne igen.

Men kan man blive for politisk korrekt, når det kommer til ligestilling? Det vil Canadas premierminister, Justin Trudeau, tilsyneladende forsøge at finde ud af. Han bliver nu hånet, efter en video fra i torsdags er kommet frem fra et møde i et forsamlingshus.

Her bliver Justin Trudeau stillet et spørgsmål fra en ung kvinde i publikum, der bruger ordet 'mankind'. Men det falder den erklærede feminist Trudeau for brystet.

- Vi kan godt lide at sige 'peoplekind', ikke nødvendigvis 'mankind'. Det er mere inkluderende, afbrød han.

'Person dig op'

Ifølge Cambridge Dictionary er ordet 'mankind' defineret som 'hele menneskeracen, inklusiv både mænd og kvinder'. En søgning på 'peoplekind' giver en række forslag til andre ord, man måske mente. Det findes nemlig ikke.

Derfor har Canada for alvor kastet sig ud i at drille premierministeren med sit sprogbrug. For eksempel har man foreslået, at den canadiske provins Manitoba skal ændre navn til Peopletoba, og under en debat i parlamentet for nylig, sagde en politisk modstander til Trudeau, at han skulle "persone sig op".

Også på Twitter var der masser af jokes, blandt andet fra forfatteren J.J. McCoullough, der forklarede, hvordan Trudeau ville have ændret månelandingen:

Beskyldes for at være nedladende

Den henkastede kommentar skulle dog udvikle sig endnu dårligere for premierministeren. For selvom kvinden, den blev rettet mod, og resten af forsamlingen tog godt imod 'peoplekind', så pointerede mange senere hen, at den faktisk kunne tolkes som det helt modsatte end tilsigtet.

Justin Trudeau bliver nemlig beskyldt for at have kastet sig ud i det såkaldte 'mansplaining' - et begreb, der dækker over, når mænd forsøger at forklare noget til kvinder, som de allerede godt ved.

 - På vegne af parlamentet vil jeg gerne undskylde over for den kvinde, han afbrød. Og, ps, så ville jeg elske at se ham prøve at afbryde mig på den måde, skrev den konservative politiker Michelle Rempel på Twitter.