Udland

Zimbabwes oppositionsleder Tsvangirai meldes alvorligt syg

Morgan Tsvangirai er Zimbabwes mest fremtrædende oppositionsleder og står i spidsen for Bevægelsen for Demokratisk Forandring. SIPHIWE SIBEKO / Ritzau Scanpix

Tsvangirais tilhængere har fået besked på at forberede sig på det værste.

Zimbabwes mest fremtrædende oppositionsleder, Morgan Tsvangirai, er alvorligt syg og er indlagt på et hospital i Sydafrika. Hans tilhængere bør forberede sig på det værste, siger en kilde i partiet med kendskab til hans tilstand.

Den 65-årige Tsvangirai har været inde og ude af hospitaler siden juni 2016, hvor han fortalte, at han har tarmkræft. Han vendte tilbage til et hospital i Johannesburg til et nyt behandlingsforløb i begyndelsen af januar.

Tsvangirais sygdom styrker Mnangagwa

Morgan Tsvangirai, der i en årrække har ligget i strid med landets tidligere veteranleder Robert Mugabe, var premierminister fra 2009 til 2013. Han står i spidsen for Bevægelsen for Demokratisk Forandring, som er blevet splittet under hans sygdom. Tsvangirai er tidligere blevet udmanøvreret af Mugabe mange gange.

Robert Mugabe blev i november presset til at træde tilbage som præsident. Han blev afløst af Emmerson Mnangagwa, som nu står til at blive styrket ved et ventet valg inden for det næste halve år.

Mnangagwa kom til magten ved et reelt kup mod den 93-årige Robert Mugabe, den tidligere partisanleder, som styrede styret landet, siden løsrivelsen fra Storbritannien i 1980.