Udland

Rigmands raket var en succes - har sendt brugt Tesla ud i rummet

Rigmanden Elon Musk har nu sendt sin brugte Tesla ud i rummet, hvor den forventes at svæve rundt i mange millioner år.

Tirsdag aften blev der skrevet rumhistorie, da det lykkedes at sende raketten SpaceX Falcon Heavy ud i rummet.

Opsendelsen skulle egentlig have fundet sted klokken 19.30 (dansk tid). Men på grund af kraftig vind blev opsendelsen udskudt indtil klokken 21.45, hvor raketten blev sendt af sted. 

Det er rigmanden Elon Musk, som også står bag bilmærket Tesla, der står bag opsendelsen. Derfor har raketten en rød Tesla med sig. Bilen er rigmandens egen gamle brugte Tesla.

Bilen skal nu efter planen gå i kredsløb om Solen - gerne i mange millioner år, hvis det står til Elon Musk. Mens bilen svæver rundt i rummet er det meningen, at bilradien skal spille David Bowies hit 'Space Oddity'. Og i handskerummet skulle der være et eksemplar af Douglas Adams' roman Hitchhikers Guide to the Galaxy samt et håndklæde og et skilt med ordene "Don't Panic".

Raketten er en af de kraftigste, der nogensinde er bygget. 

SpaceX Falcon Heavy blev opsendt fra det historiske affyringskompleks 39A på Cape Canaveral i Florida, hvor missionerne til Månen og opsendelserne af rumfærgerne også foregik.

Elon Musks firma oplyser selv prisen for opsendelsen af den enorme raket til at være 90 millioner dollars.

Meget kunne gå galt

Det må have været med tilbageholdt åndedræt, at folkene bag SpaceX Falcon Heavy trykkede på knappen og sendte raketten af sted.

Det var nemlig første gang, den nye raket blev afprøvet, så der var risiko for, at det hele endte i en gigantisk eksplosion på affyringsrampen.

- Falcon Heavy kræver, at 27 raketmotorer tænder simultant. Der er meget, som kan gå galt, sagde Elon Musk ved en konference om den nye rumraket sidste år.

- Det er en af de ting, som er svært at teste på jorden... Der er en pæn risiko for, at fartøjet ikke når i kredsløb, lød det videre fra Elon Musk.

Og hvis raketten var eksploderet, havde det ikke været første gang, at Elon Musks rumprojekt blev ramt af uheld.

I september 2016 eksploderede en raket af typen Falcon 9 og ødelagde affyringsrampen på Cape Canaveral.