Helle Thornings mand faster i 24 timer i protest

16x9
Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidt. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

I alt 407 personer faster i 24 timer for at protestere mod ’Det ødelagte demokrati'.

Stephen Kinnock, der sidder i det britiske underhus for Labour-partiet og er gift med Helle Thorning-Schmidt, har indledt en 24 timers faste.

Han oplyser i en pressemeddelelse, at hans aktion er en del af kampagnen ’Make Votes Matter.’

Og det er ikke kun Stephen Kinnock, der holder sig fra mad i 24 timer. Han får nemlig blandt andet selskab af flere andre britiske politikere fra forskellige partier.

Målet med kampagnen er at få skabt opmærksomhed om det nuværende britiske stemmesystem, som deltagerne i kampagnen vil have ændret.

407 deltager

I alt 407 personer faster i 24 timer for at protestere mod ’Det ødelagte demokrati'.

- Millioner af os har ikke en stemme, der tæller. 68 procent af stemmerne havde ingen indflydelse ved valget til parlamentet i 2017, lyder det i en fælles erklæring fra personerne bag kampagnen.

Når briterne går til parlamentsvalg, stemmer de efter et system, der hedder flertalsvalg i enkeltmandskredse - populært kaldet "first past the post’.

Systemet går ud på, at landet deles op i 650 valgkredse. Hver kreds vælger ét parlamentsmedlem - og kun ét.

"Forhåner vores demokrati"

Alle andre stemmer end på vinderkandidaten i en kreds er spildt. Vinderen af valget bliver det parti, der vinder flest kredse. Læs mere her.

- Der er steder i landet, hvor den vindende kandidat vælges på under 50 procent og i nogle tilfælde under 40 procent af stemmerne. Det kan ikke være rigtigt, og det forhåner vores demokrati, skriver Stephen Kinnock blandt andet i pressemeddelelsen.

En fælles faste startede mandag klokken 20 og slutter samme tid tirsdag. Du kan se, hvem der deltager her.