Udland

- I kan gøre med mig, hvad I vil, siger Abdeslam i retten

En kortfattet og bitter formodet terrorist for retten i Bruxelles. Han mener, at han og muslimer generelt er ofre for uretfærdige folkestemninger.

Alle i retslokalet var helt stille, da en af Europas mest omtalte formodede terrorister mandag morgen ankom til retten i Bruxelles.

Iført en lys jakke og med krøllet, tilbagestrøget hår og langt skægt blev han ført ind i retten i håndjernsbælte, flankeret af to elefanthueklædte politifolk fra specialstyrkerne. Han virkede bleg, men fattet.

Jeg vil ikke svare på nogen spørgsmål

Salah Abdeslam, formodet terrorist

Efter kort tid blev det klart, at Salah Abdeslam, som i denne sag er anklaget for mordforsøg og ulovlig våbenbesiddelse i en terrorkontekst, og som statsanklageren mener bør straffes med 20 års fængsel, ikke havde meget på hjerte.

- Vil De bekræfte Deres identitet – at De er Salah Abdeslam?, spurgte dommeren.

- Jeg vil ikke svare på nogen spørgsmål, lød det spagt fra manden på første række i det gammeldags retslokale i Bruxelles Justitspalads.

Kæmpede for Islamisk Stat

Hans medanklagede for mordforsøget og våbenbesiddelsen var noget mere meddelsom.

Han berettede, at han havde været i Syrien for at kæmpe for Islamisk stat, var rejst til Europa med flygtningestrømmen via Tyrkiet og den græske Ø Lesbos og derefter ankom til Tyskland. Så blev hans beskrivelser tågede.

Men han bekræftede, at han havde opholdt sig i flere forskellige lejligheder i Bruxelles og omegn sammen med Salah Abdeslam efter terrorangrebet i Paris, og at han var til stede, da i alt seks politifolk ankom til en af lejlighederne i bydelen Forest tæt på Bruxelles til et rutinetjek.

Her blev de mødt af tre mænd, Abdeslam, Ayari og Mohamed Belkaid, der tilsammen havde to Kalasjnikov-maskingeværer, adskillige magasiner med patroner, et flag fra islamisk stat og en bog om islamisk fundamentalisme.

Dræbt medsammensvoren skød

- Men hvem skød mod betjentene?, ville dommeren vide.

- Det gjorde Belkaid, svarede Ayari.

- Men der var jo to maskingeværer, og også det andet har været i brug. Deres DNA er fundet på det andet maskingevær - både på aftrækkeren, på laderen og på magasinet?

Jeg vil gerne have, at man tager udgangspunkt i videnskabelige beviser. Ikke at man bukker under for folkestemningen eller for medierne

Salah Abdeslam, formodet terrorist

- Det kan godt være, at jeg har rørt det, lød det fra Ayari, der i retten ligeledes var flankeret af to hætteklædte specialpolitifolk.

Belkaid blev dræbt af politiet, mens de to andre flygtede.

- Hvem af jer tog det andet gevær med, da I flygtede?, spurgte dommeren.

- Jeg tror, det var Abdeslam… Men jeg husker det ikke.

"Muslimer bliver dømt"

Under hele afhøringen af Ayari sad Salah Abdeslam helt stille og så frem for sig. Og så blev det hans tur til at blive udspurgt om hændelsen og sine holdninger til terrorisme og religion.

Men seancen var kort, for Salah Abdeslam havde ikke tænkt sig at bidrage med nogle oplysninger.

-Hvorfor er De her, hvis De ikke vil svare på spørgsmål?, ville dommeren vide.

- Man bad mig om at komme, så her er jeg. Der er en retssag, og jeg er aktøren i denne retssag. Men jeg forbliver stille. Min stilhed gør mig ikke til kriminel eller skyldig. (…) Jeg vil gerne have, at man tager udgangspunkt i videnskabelige beviser. Ikke at man bukker under for folkestemningen eller for medierne. (…) Jeg konstaterer, at muslimer bliver dømt og behandlet værre end alt andet, svarede Abdeslam fra sin bænk.

Det er følelsesmæssigt svært og smertefuldt at stå ansigt til ansigt med ham

Olivier Laplaud, overlevende fra terrorangreb

Han ønskede ikke at rejse sig, fordi han, som han sagde, igennem lang tid var blevet behandlet dårligt af myndighederne og var træt.

- Vi er ikke forudindtagede. Vi vil gerne høre Deres forklaring, forsøgte dommeren. Men lige meget hjalp det.

- I kan dømme mig. I kan gøre med mig, hvad I vil. Jeg har min tillid til Allah. Jeg er ikke bange for jer eller jeres allierede.

Utilfreds med behandling i isolationsfængsel

Det var den foreløbige melding fra en af Europas mest omtalte terroranklagede. Hvilken betydning tavsheden har for retssagens udfald i Bruxelles er svær at spå om.

Men der er ingen tvivl om, at Abdeslam har følt sig dårligt behandlet af myndighederne under sin isolationsfængsling med 24-timers kameraovervågning i højsikkerhedsfængslet syd for Paris.

Det er kommet frem fra unavngivne kilder tæt på ham, at han er blevet endnu mere religiøs i de snart to år, han har siddet varetægtsfængslet.

Hans dage er efter sigende gået med bøn og en næsten besættelse af renlighed, både når det gælder cellen og den mad, han vasker og vasker, inden han tilbereder den.

Hans udtryk i retten - det lange hår, det lange skæg og hans udtalelse om uretfærdig behandling af muslimer kunne tyde på, at vreden mod Vestens samfundsindretning kun er blevet stærkere med tiden, der er gået siden anholdelsen i marts 2016.

Det var også noget, repræsentanter for ofrene ved terrorangrebet både i Paris og i Bruxelles havde en kommentar til, da de blev interviewet ved retten.

Olivier Laplaud, en af de overlevende fra rockkoncerten på Bataclan den 13. november 2015 i Paris, sagde:

- Han er ude på at provokere, som man kunne forvente. (…) Det er følelsesmæssigt svært og smertefuldt at stå ansigt til ansigt med ham.

130 mennesker mistede livet ved Paris-angrebet og 32 i Bruxelles.