Formodet Bataclan-terrorist i retten: - Jeg sætter min lid til Allah
Salah Abdeslam menes, foruden angrebene i Paris i 2015, også at have forbindelse til terrorangrebet mod lufthavnen og metroen i Bruxelles i 2016.
I dag er den første af flere retssager mod en af de mest omtalte terrormistænkte i Europa begyndt.
Salah Abdeslam er den sidste overlevende mistænkte fra angrebene i Paris i 2015.
Salah Abdeslam har på forhånd erklæret, at han ikke vil svare på spørgsmål under retssagen. Han gav dog et korte statement umiddelbart før retssagens begyndelse:
- Min stilhed, gør mig ikke til kriminel. Det er mit forsvar. Jeg er ikke bange for jer eller jeres allierede. Muslimer bliver dømt og behandlet på den mest nedrige måde. Jeg sætter min lid til Allah.
Mistænkes også for angreb i Bruxelles
Ved dagens retssag i Bruxelles er 28-årige Abdeslam tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse og mordforsøg - for at skyde efter politibetjente, mens han var på flugt.
Senere retssager vil handle om Abdeslams rolle ved de to store terrorangreb i Paris og Bruxelles i 2015 og 2016.
I Paris angreb en gruppe bevæbnede terrorister med automatvåben og selvmordsbomber blandt andet spillestedet Bataclan, stadionet Stade de France og tilfældige cafegæster i et det centrale Paris. 130 mennesker mistede livet.
Salah Abdeslam menes også at have forbindelse til terrorangrebet mod lufthavnen og metroen i Bruxelles, som fandt sted fire dage efter, han blev anholdt i marts 2016. Her mistede 32 mennesker livet.
- Vi kommer for at forstå, ikke for at hævne os
På tilhørerpladserne i retten i dag sidder flere medlemmer af organisationen V-Europe, som er en forening for terrorofre.
De er dog ikke kommet for at søge hævn, sagde et af foreningens medlemmer, da han ankom til retslokalet.
- Vi vil blot se i hvilket omfang, der dukker elementer op, der kan få os til at forstå serien af hændelser og attentater. Både i Belgien og Frankrig. Den her retssag er et af elementerne i det generelle puslespil, som gør det muligt at besvare nogle af disse spørgsmål. Men vi forventer samtidigt at blive skuffede, og at der ikke kommer noget ud af det, siger Guillaume Denoix De Saint Marc.
- Vi er vant til at være i de samme retssale som terroristerne. Det er vores lod som forening for ofre for terrorisme, og vi forsøger at bevare roen. Vi kommer uden had, uden nogen aggressivitet. Vi kommer for at forstå, ikke for at hævne os.
Pårørende til ofre i retten
Med i retssalen i dag er også flere pårørende til ofrene i terrorangrebene i Paris og Bruxelles.
- Det er vigtigt for alle ofre at være her for at forstå detaljerne, for bedre at forså hele sagen. Man må distancere sig fra sine følelser, siger Phillipe Vansteen Kiste, som er bror til en af de dræbte ved terrorangrebet i Bruxelles i 2016.
Er det vigtigt for dem at se Salah Abdeslam i dag – og se ham i øjnene?
- For mig personligt er det ikke vigtigt. Jeg vil forstå sagen.
Retsmøderne i Bruxelles ventes at vare en uge og har ført til forhøjet alarmberedskab i byen. Over 100 politifolk er udkommanderet i og omkring Justitspalæet.
Abdeslam og en mand, som blev anholdt sammen med ham, tuneseren Sofiane Ayari, 24 år, kan blive idømt op til 40 års fængsel.