Udland

Børnegangstere spreder frygt i Napoli

Den italienske indenrigsminister lover flere betjente på gaderne i Napoli.

Helt unge, hårdkogte bøller hærger i Napoli i øjeblikket og spreder angst og panik. De fleste er mellem 14 og 17 år, men nogle er helt ned til 10 år. De strejfer rundt i flokke på 10-20 stykker og overfalder tilfældige mennesker med knive, kæder og ikke mindst deres bare knytnæver.

I december og januar har der været talrige eksempler på voldsepisoder knyttet til fænomenet, der i Italien kaldes "baby gangs”. Det vil sige voldelige børne- og teenagebander, der lader til at operere både i belastede omegnskommuner og i selve centrum af Napoli.

Indenfor de seneste uger har sagesløse Arturo på 17 år været offer for et tilfældigt knivoverfald i Via Foria, Ciro på 16 år fået brækket næsen foran en metrostation i kvarteret Vomero, og Gaetano på 15 år er blevet gennembanket ved udgangen til forstadsstationen Chiaiano. Gaetano blev ikke hjulpet af nogen, men måtte slæbe sig blødende hjem selv. Hans forældre fik ham hasteindlagt, og han blev opereret med det samme og fik fjernet en ødelagt milt, skriver den italienske avis Il Giornale.

Den 17-årige Arturo blev overfaldet, fordi en bande ville stjæle hans mobiltelefon. Gerningsmanden, der førte kniven, sidder nu i ungdomsfængsel.

Børn er del af banderne

De nye bander, der har huseret i de senere måneder, består dels af børn, der kommer fra kriminelle miljøer og sågar fra den napolitanske mafia, Camorraen, og dels af helt almindelige unge.

Indtil for nylig var der fortrinsvis problemer med den unge generation af Camorra-sønner, som i visse kvarterer bekriger hinanden og endda slår hinanden ihjel. Deres fædre sidder fængslet i hobetal efter meget effektive politi- og efterretningsindsatser de sidste 5-10 år.

Fædrene bekrigede også hinanden og sloges om kontrollen over kvarterer, gader og områder i Napoli og omegn. Men de gjorde det uden så meget synlig vold som sønnerne, der lader til at være noget hurtigere på aftrækkeren. De er som regel i begyndelsen af 20’erne og i sommeren 2017 blev f.eks. hele otte personer skudt og dræbt på under to uger.

De nye “baby gangs” mistænkes for at være inspirerede af Camorra-drengene. Men de går ikke kun efter kriminelle, de går snarere efter tilfældige personer, der bare er så uheldige at befinde sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Banderne har både slået til om natten, om aftenen og ved højlys dag. Forleden endda i en bypark i centrum af Napoli ved strandpromenaden Lungomare. En flok bøller gik ind på en legeplads, hvor der sad mødre med små børn og indtog på det groveste gyngerne og rutchebanerne, mens de provokerede og råbte eder og forbandelser, skriver lokalavisen Il Mattino.

Nogle af mødrene prøvede at bryde ind og fortælle teenagerne, at legepladsen var til små børn. De blev hurtigt truet og skræmt væk, så bøllerne kunne erobre parken og føle sig stolte og vigtige over sejren. Indtil politiet kom. Nogle af “baby gangsterne” har respekt for ordensmagten, andre har ikke, hvilket der er videofilmede eksempler på. En bande overfaldt for nylig politibetjente i et angreb, der har rystet italienerne, fordi de kunne se det med deres egne øjne via en videooptagelse fra et overvågningskamera.

Mere politi på vej

Episoderne har været så mange og skabt så stor frygt i byen, at både indenrigsministeren, Italiens øverste politichef, justitsministeren og borgmesteren har været på banen med nye tiltag og forsøg på at genskabe ro i befolkningen.

Indenrigsministeren, Marco Minniti, kom til byen for nogle uger siden med et løfte om 100 ekstra politibetjente i gaderne. Justitsministeren vil have sociale myndigheder ud på skolerne i de mest belastede områder og pønser på at indføre obligatoriske, længere skoledage.

Problemet med disse unge, voldelige forbrydere er, at de i forvejen ikke passer deres skole, og i det hele taget mangler noget at give sig til. De går hverken til sport eller andre sunde aktiviteter, og mange af dem, der er blevet snuppet i disse uger, har forklaret, at de “ikke vidste, hvad de skulle lave”. Både ministrene, borgmesteren og politicheferne har været målløse over den kynisme og brutalitet disse helt unge mennesker lægger for dagen.

Protester mod volden

I midten af januar, efter overfaldet på Gaetano, der fik ødelagt milten, gik mange tusinde unge napolitanere på gaden i en stor demonstration. Under sloganet ”basta violenze” (stop volden) marcherede de unge igennem Scampias gader for at få deres budskab ud.

Scampia er en af de mest kriminelle og berygtede forstæder både i Napoli, i Italien og for den sags skyld i Europa. Det siges, at en stor del af Europas narkohandel foregår dér.

Den prisvindende forfatter, Roberto Saviano, har både skrevet bogen, filmen og TV- serien “Gomorra”, som er blevet inspireret af Camorra-mafiaen netop i Scampia og de nærliggende forstæder. TV-serien er særdeles populær både i Italien og i udlandet, men mange napolitanere er sure over den negative omtale, byen på den måde får. Nogle tror endda, at hovedpersonerne i serien kan opmuntre til voldelig adfærd og mafiavirksomhed.

Napoli oplever i disse år, på trods af dens store udfordringer med organiseret kriminalitet, en opblomstring og et overvældende turistboom, så mange af byens indbyggere mener, man skulle fokusere mere på byens attraktioner.