Udland

Verdens farligste lande på charmeoffensiv: Kom og besøg os, kære turister

Turisme kan være en lukrativ forretning, og det får lande hærget af borgerkrig, hyperinflation og hungersnød til at drømme om fyldte hoteller.

Kunne en gåtur i den historiske bydel af Syriens borgerkrigshærgede hovedstad, Damaskus, friste? Det kunne det for TV 2's Rasmus Tantholdt, og du kan læse længere nede hvorfor. 

Eller hvad med et besøg på museet for moderne kunst i Venezuelas voldsplagede hovedstad, Caracas?

Hvis turen til Spanien ikke er bestilt, er det måske i år, at der skal tænkes originalt. En af verdens største turistmesser, FITUR, er netop overstået i Madrid.

Her har flere lande været på charmeoffensiv med brochurer, boder og reklamevideoer i håbet om, at flere fly vil lette i netop deres retning, for turisme kan være en rigtig god forretning. 

Badeferie i Syrien

Tilbage i 2010 modtog Syrien godt 10 millioner turister. Siden har borgerkrigen i landet hærget, og det vurderes, at flere end 300.000 har mistet livet, og mere end seks millioner er blevet tvunget på flugt.

FN har ved flere lejligheder kaldt situationen i Syrien for den værste humanitære krise i vor tid.

Alligevel deltog Syrien ved årets turistmesse efter seks års fravær. Blandt andet drømmer man fra syrisk side om at tiltrække turister til strandene ved badeferiebyen Latakia og til hovedstaden Damaskus.

Ifølge de syriske myndigheder, hvis tal skal tages med et pænt gran salt, fik man i 2017 1,3 millioner turister, og man drømmer om at runde de to millioner i 2018. 

Marketingsdirektør og ansat ved det syriske turistministerium Bassam Barsik forklarer, til den spanske avis El País, hvorfor Syrien er en tur værd. 

- Vi ville ikke sælge ture til Syrien, hvis der ikke var sikkert. Vi har nogle af de ældste byer i verden, heriblandt den eneste by, hvor man stadig taler aramæisk og den ældgamle middelalderborg Krak des Chevaliers. 

Bassam Barsik nævner ikke borgerkrigen med et ord.

- Turismen kan hjælpe Syrien med at komme tilbage på fode, når "krisen" slutter. Måske allerede her fra 2018. Hvis nogle personer har lyst til at hjælpe med landets genopbyggelse og elsker kultur, så bør de komme til Syrien og deltage i genopbyggelsen af vores kultur og økonomi, foreslår Bassam Barsik.

Borgerkrigen i Syrien har ikke kun haft store menneskelige omkostninger. Uvurderlig verdensarv i oldtidsbyen Palmyra er blevet smadret. Her iblandt 2000 år gamle gravtårne og romerske templer

Tantholdt: Syrien er visse steder sikkert

Rasmus Tantholdt har i adskillige år dækket Syrien for TV 2. Han fortæller, at landet tilbyder en unik historie, og hvis man ikke forholder sig til den politiske situation, er det her, man her kan møde det autentiske Mellemøsten.  

- Damaskus er en fantastisk destination, hvor man kan møde det ældgamle Mellemøsten og bazarer, som er mere originale end dem i Marokko og Dubai. Latakia har ganske lækre strande, og både i Latakia og i Damaskus' gamle bydel kan man færdes helt sikkert.

- Jeg laver altid testen: "Ville jeg tage mit barn med?". Og det ville jeg ikke have noget problem med til de to områder, siger han.  

Rasmus Tantholdt fortæller, at man sagtens ville kunne færdes i de nævnte områder af landet uden at mærke noget til krigens rædsler, men man skal gøre sig visse ting klart inden eventuel afrejse, understreger han.

- Vil man bidrage til det syriske regime? Hvis du tager ned og besøger den ene del af frontlinjen, kan det godt blive set som en anerkendelse af regimet. På den anden side er der mange lande med diktaturer som eksempelvis De Forenede Arabiske Emirater. Forskellen er bare, at det styre ikke har taget alle de mange tusinder civile liv. 

- Så tager man derned, vil man indirekte støtte et regime, men man vil også lægge penge hos en masse lokale handlende, der ikke nødvendigvis er Assad-støtter, siger han.

Regime har før forsøgt at lokke turister

Det er langt fra første gang, at det syriske regime reklamerer for landets attraktioner i forsøget på at lokke turister til.

Allerede i 2016 lancerede turistministeriet en række videoer midt under den blodige borgerkrig.

Videoerne bar slogans som "Jeg elsker Damaskus", "Syrien, livets puls" og "Aleppo, viljen til liv".

 Videoerne blev over en bred kam kritiseret af det internationale samfund. 

Det siger rejsevejledningen om Syrien

Der er en stor risiko for terrorangreb i Syrien, herunder mod turister og andre rejsende.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Syrien, og danskere opfordres til at forlade landet.

Der består over det meste af Syrien en stor risiko for at blive udsat for kamphandlinger, bombning og/eller direkte angreb.

Der er en meget stor risiko for bortførelse af vesterlændinge i hele landet, også selvom de er af regional eller anden etnisk herkomst.

Kilde: Udenrigsministeriet.

- Mediernes skyld, at ingen besøger Venezuela

Syrien er langt fra det eneste usædvanlige land, der drømmer om flere fyldte hoteller.

Også Venezuela drømmer om flere besøgende med efternavne som Jensen og Jørgensen. Der har ellers ikke været mange gode nyheder fra det sydamerikanske land de sidste par år. Præsidenten Nicolas Maduro har det anstrengt med al politisk opposition, der vurderer, at den galopperende inflation i landet i 2017 var på 2616 procent.

Hovedstaden Caracas ligger konstant i toppen på de årlige lister over verdens mest blodige hovedstæder. I 2017 blev der myrdet 130,35 personer per 100.000 indbygger. 

Venezuelas repræsentant ved turistmessen Franklin Rangel er dog optimistisk på sit lands vegne.

Han mener, det er medierne, der overdriver.  

- Vi har ikke haft hændelser med turister i landet, og hvem laver egentlig de opgørelser over de farligste lande? Angrebet i Bataclan-teatret i Paris fik ikke journalisterne til at advare mod at tage til Frankrig. Jeg kan garantere, at man vil føle sig sikker og have det godt, hvis man tager til Venezuela, siger Rangel. 

- Selvfølgelig kan man blive udsat for kriminalitet, men det sker ikke hver dag, siger han, og forsikrer, at han ofte besøger Caracas med sit kamera for at tage billeder. 

Korrespondent: Venezuela er smukt og farligt

Weekendavisens Latinamerika-korrespondent Magnus Boding Hansen har befundet sig i Venezuela de sidste par måneder. Han kalder det et af Sydamerikas smukkeste lande, og fremhæver blandt andet Tepui-bjergformationerne og hovedstaden Caracas' klima, som svarer til vejret på en god dansk sommerdag - bare hver dag. 

Det siger rejsevejledningen om Venezuela

Ikke-nødvendige rejser til Venezuela frarådes.

Venezuela oplever for tiden omfattende uroligheder og voldelige demonstrationer, der kan opstå med kort varsel. Hvis du bor eller rejser i Venezuela, bør du holde dig væk fra demonstrationer og større forsamlinger. Vi råder til, at du holder dig løbende opdateret om situationen via de lokale medier og følger myndighedernes anvisninger.

Kilde: Udenrigsministeriet

Det er imidlertid en dårlig ide at feriere i landet for den utrænede turist, påpeger han, for antallet af mord, kidnapninger og røverier er højt. 

- Det er absolut ikke sikkert at færdes i Venezuela som turist. Afhængig af hvordan man opgør det, er Caracas en af de voldeligste og farligste byer i verden. Man ser meget få udlændinge i hovedstaden. Bare det at gå med sin mobiltelefon på gaden er farligt, med mindre det er en primitiv og simpel af slagsen. 

Ifølge Magnus Boding Hansen er det klassisk venezuelansk embeds-retorik, når de reklamerer for landet. 

- Det er meget typisk for topfolk i regeringen at udtale sig på den komiske Ali-måde. Der er masser af eksempler på turister, der er blevet overfaldet i Venezuela, siger han og henviser til en episode fra 2016.

Her nåede en egyptisk turist ikke ud af lufthavnen i Caracas, før han blev skudt og dræbt. Han havde afvist at aflevere sin bagage til røvere.

Af samme årsag giver Weekendavisens journalist ikke meget for den venezuelanske embedsmands lyst til at tage på fotosafari i Caracas. 

- Jeg vil godt vædde en jordomrejse på, at hvis der kommer vestlige turister til Venezuela, og de tager rundt og opfører sig som på almindelige turistmål, så vil de formentlig få stjålet deres kameraer den første dag, hvis ikke første gang de tager det op.

- Det er idiotisk sagt, at man kan gå rundt med sit kamera på gaden og nemt at tilbagevise med fakta, siger Magnus Boding Hansen.

Venezuela fik i 2016 besøg af 681.000 turister.

Oplev dyr, savanne og ørken i Niger

Niger i Vestafrika er normalt et land, der kun optræder i medierne på historier om dyb fattigdom, menneskesmugling og terrorisme. Men det er alle mærkater, som Boulou Akano fra Nigers turistministerium ærgrer sig over.

- Niger er et fantastisk land. Vi har savanne, reservater med dyr, og den store Teneré-ørken. Vi er et land med mange folk og kulturer, så turisterne er nødt til at opdage vores måde at leve på. Den nigerske befolkning er imødekommende og flinke over for udlændinge, understreger han. 

Nigers turistminister Ahmed Boto er også irriteret over sit lands dårlige ry. 

- Folk generaliserer mere eller mindre om, at det er farligt at rejse til Afrika. Og hver gang, der sker et attentat, uanset om der er døde, bekræfter det fordommen om det farlige Afrika. 

Det mener Ahmed Boto er uretfærdigt. 

- Under terrorangrebet mod Bataclan-teatret i Paris var der flere døde, end der har været ofre i samtlige af Nigers konflikter. USA har ikke problemer med turismen, selv om der næsten hver dag er skyderier. Så selv om vi har færre angreb i Niger, opfattes vi som værende farligere, siger Ahmed Boto.

- Man henføres til Middelalderen i Niger

Rasmus Tantholdt var på reportagetur i Niger sidste år for at berette om de mange flygtninge, der passerer landet fra de sydligere nabolande.

Ifølge ham skal man være klar på et eventyr af de større, hvis man overvejer at booke billetter til Niger. 

-  Det er selvfølgelig ikke for alle, men hvis man forbereder sig godt, kan en smule fransk og allierer sig med en guide, der snakker et godt engelsk, så kan man roligt besøge Niger.

Det siger rejsevejledningen om Niger

Danmark har ikke nogle rejsevejledning til Niger. Storbritanniens advarer dog om følgende: 

Ekstremt fattigdom betyder, at niveauet af kriminalitet, særligt i hovedstaden Niamey, er højt. Tyverier, røverier og indbrud kan finde sted når som helst. 

Det er meget sandsynligt, at terrorister vil udføre angreb i Niger - inklusiv steder, der ofte besøges af udlændinge. 

Han nåede ikke at gå på opdagelse i hovedstaden Niamey, men Agadez i det centrale Niger var han meget imponeret over. 

- Bygningerne i Agadez midt ude i Sahara-ørkenen er alle lavet af sand, og man bliver hensat til middelalderen, når man går rundt i byen og eksempelvis besøger et vaskeægte gedemarked. Selvfølgelig er der do's and don'ts. Jeg følte mig kun utryg på en journalistisk reportage med menneskesmuglere uden for Agadez, siger Rasmus Tantholdt.

Niger modtog ifølge lokale myndigheder 152.000 turister i 2016.