Udland

FBI-chef efter lækket memo: - Jeg står ved jeres side

FBI-chef Christopher Wray står bag sin stab. Det erklærer han i et notat, som er blevet sendt til FBI’s 35.000 medarbejdere.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, er havnet i endnu en strid med landets præsident, Donald Trump.

Striden tager sit udgangspunkt i et FBI-notat, der er forfattet af formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, republikaneren Devin Nunes.

Notatet afslører angiveligt, at FBI har overvåget et tidligere medlem af Trumps kampagnestab uretmæssigt.

Det har fået Trump til at komme med en direkte kritik af både FBI og det amerikanske justitsministerium.

- Når man ser på det og mange andre ting, der foregår, bør mange skamme sig. Ja, langt mere end det, har Trump sagt efter offentliggørelsen.

I strid med anbefalinger

Det er præsidenten selv, der har godkendt offentliggørelsen af notatet. I direkte strid med FBI’s øverste chef, Christopher Wrays, anbefalinger.

Allerede før notatet blev offentliggjort var der derfor forlydender om, at Wray ville træde tilbage, har blandet andet BBC rapporteret.

Årsagen skulle være, at Wray er frustreret over, at præsident Trump valgte ham til at lede FBI, efter fyringen af James Comey i maj måned, men nægter at lytte til hans råd.

Vil forsvare medarbejdernes integritet

Nu er der kommet yderligere grundlag for spekulation om Wrays hensigt. I brevet, som er sendt ud til alle FBI's medarbejdere, skriver han blandt andet:

- Jeg er fast besluttet på at forsvare jeres integritet og professionalisme hver dag. Snak er overflødig. Det er jeres arbejde, der vil vare ved.

Wray nævner ikke sin egen rolle, eller om han har overvejet at træde tilbage. I stedet skriver han, at han "står ved" medarbejdernes side:

- I har alle været igennem en masse de seneste ni måneder, og jeg ved, at det ofte har været mildt sagt foruroligende. De seneste dage har ikke gjort meget for at gyde olie på de vande. Lad mig sige det klart. Jeg er fuldt engageret i vores mission. Jeg står ved jeres side, skriver FBI-chefen ifølge blandt andet Sky News.

Christopher Wray blev udpeget som Comeys efterfølger af Trump selv, og derfor er brevet en måde for Wray at sikre medarbejderne, at han er på deres side, og at han ikke er loyal overfor præsidenten selvom han skylder præsidenten sit job.

- FBI’s direktør skal jo være repræsentant for FBI og ikke være præsidentens mand, og det er det, der er det opsigtsvækkende: At på ret kort tid har Wray besluttet sig for, at det er det, han skal være, og støtter op om sit agentur, siger Philip Christian Ulrich, der er USA-redaktør på Kongressen.com.

Forfatningskrise lurer

En række førende demokrater har advaret om at det vil kunne føre til en forfatningskrise, hvis Trump tillod, at notatet blev offentliggjort.

Demokraterne mener, at Trump forsøger at skabe så meget kaos som muligt i FBI og det amerikanske justitsministerium for at forplumre den undersøgelse af hans forbindelser til Rusland, der er i gang.

Ifølge Philip Christian Ulrich er Nunes-notatet et eksempel på, at et stykke FBI-arbejde, der normalt ikke ville nå medierne, bliver finkæmmet og præsenteret på en måde, så det passer ind i en agenda.

I dette tilfælde Trumps kamp for at miskreditere FBI.

- Det er absolut ikke et helhedsbillede af efterforskningen, siger Philip Christian Ulrich til TV 2 og fortsætter:

- Der er lige nogle detaljer, som er valgt ud og fremhævet for at understrege den pointe, som Republikanerne gerne vil have frem, nemlig at efterforskningen af mulige forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland er politiseret, og at man ikke skal tage den seriøst.