Udland

Arkæologer finder 4000 år gammel grav med egyptisk præstinde

Graven er prydet med velbevarede vægmalerier.

Egyptiske arkæologer har afsløret et mere end 4000 år gammelt gravsted tilhørende en egyptisk præstinde. Det skriver AFP.

Ifølge den egyptiske minister Khaled al-Enany, der er ansvarlig for området, er gravstedet opført for præstinden Hetpet, der tilbad frugtbarhedsgudinden Hathor, som hjalp kvinder under fødslen.

Gravstedet blev fundet under et udgravningsarbejde i Gizas Vestlige Kirkegård af et hold egyptiske arkæologer under ledelse af Mostafa Waziri.

Typisk for femte dynasti

Den Vestlige Kirkegård er hjemsted for en række myndighedspersoner fra oldtidens Egyptens femte dynasti, der løb fra år 2465 til 2323 før vor tidsregning.

Dermed er Hetpet blot den seneste af en række myndighedspersoner, hvis grav er blevet fundet i området siden 1842.

Gravstedet, der blev fundet for nylig, har en arkitektonisk stil og dekorative elementer, der er typiske for det femte dynasti med en indgang, der fører til en L-formet helligdom.

- Graven har fremtrædende vægmalerier, der er i meget god stand, og som viser Hetpet i forskellige scenarier, hvor hun fisker eller jager eller modtager gaver fra sine børn, lyder det i en officiel udmelding fra ministeriet ifølge AFP.

Usædvanlige motiver

Malerierne illustrerer også scenarier med musik- og dansemotiver, såvel som to scenarier med tamme aber: Et hvor en abe spiser frugt, og et hvor en abe danser foran et orkester.

Waziri understreger, at malerierne er usædvanlige.

- Den slags motiver er sjældne, siger han.

 - De er kun tidligere blevet fundet i Ka-lbers gravsted, hvor en abe danser foran en guitarist, men ikke et orkester, siger Mostafa Waziri til AFP.

Graven ligger i Saqqara, der er en nekropolis, et område dedikeret til at bisætte de dødes jordiske levninger, omkring 20 kilometer syd for Kairo.

Navnet dukkede op for 109 år siden

Den egyptiske minister Khaled al-Enany oplyste, at graven indeholder et renselsesbassin, hvorpå gravens ejers navn og titler er indgraveret.

- I 1909 fandt en tysk ekspedition en samling antikviteter med denne kvindes navn på - eller en kvinde med det samme navn - og disse antikviteter blev flyttet til et museum i Berlin, siger han til AFP.

- Nu, 109 år senere, finder vi denne grav, der bærer Hetpets navn, slutter han begejstret.

Ekspeditionsleder Mostafa Waziri siger, at arkæologer vil fortsætte i udgravningen og forhåbentlig gøre nye opdagelser.