En af Europas mest berygtede terrormistænkte skal nu for retten

Den formentlig eneste overlevende fra terrorgruppen, der slog 130 ihjel i Paris i november 2015, skal for retten i Bruxelles.

Mandag kl. 8.45 begynder retssagen mod Salah Abdeslam.

Den belgisk-fødte Abdeslam er så vidt vides eneste overlevende fra den terrorgruppe, der fredag den 13. november 2015 slog 130 mennesker ihjel i Paris, blandt andet på spillestedet Bataclan, hvor 89 døde.

I Bruxelles er han sammen med en medsammensvoren anklaget for blandt andet at have skudt mod politiet tilbage i marts 2016, fĂĄ dage før han blev taget til fange efter flere mĂĄneder pĂĄ flugt.

- De anklagede er tiltalt for to ting: Den første er mordforsøg i en terrorkontekst, og den anden anklage er ulovlig vĂĄbenbesiddelse, ligeledes i en terrorkontekst. Den maksimale straf, som de anklagede risikerer, er en straf pĂĄ 40 ĂĄrs fængsel, siger Luc Hennart, formand for domstolen i Bruxelles, pĂĄ et pressemøde.

Retssagen i Bruxelles er en forløber for den store retssag, der venter i Paris.

Menneskejagt i Bruxelles

For det var i hans hjemby Bruxelles, at han skjulte sig efter attentatet i Paris. Sammen med tuneseren Sofien Ayari er han anklaget for at have skudt og såret fire politibetjente den 15. marts 2016, få dage før hans tilfangetagelse.

Det skete under en rutinemæssig politiaktion i bydelen Forest, hvor belgisk og fransk politi skulle ransage en forladt lejlighed, som var lejet af Khalid El Bakraoui – manden, der få dage senere sprængte sig selv i luften på en metrostation i Bruxelles og her tog 16 mennesker med sig i døden.

Politiet ledte efter bevismateriale og forventede en tom lejlighed. Men i lejligheden befandt sig i stedet tre mænd, alle med forbindelse til Islamisk Stat. Da politiet nærmede sig, begyndte en af mændene at skyde igennem hoveddøren med et kalasjnikov-maskingevær.

I den første skudveksling blev tre betjente såret og måtte derefter trække sig tilbage. I mellemtiden flygtede de to øvrige mænd over de nærliggende hustage.

Kvarteret blev straks spærret af og efter tre timers belejring stormede kampklædte specialstyrker lejligheden. I den efterfølgende ildkamp blev endnu en betjent såret af skud, inden en skarpskytte fik ram på manden med maskingeværet, som døde af sine kvæstelser.

PĂĄ sporet af Abdeslam

I lejligheden fandt politiet fingeraftryk fra Salah Abdeslam, og det gik op for myndighederne, hvor tæt de havde været på en af Europas på det tidspunkt mest eftersøgte terrorister.

Lyn-analyse

Stemingen i Forest var intens, da det rygtedes, at der var en aktion i gang. TV 2-holdet ankom sammen med belgisk og udenlandsk presse til den centrale plads ud pĂĄ aftenen, og meldingerne fra myndighederne var alvorlige. Betjentene, som var ankommet til lejligheden, var slet ikke forberedt pĂĄ, hvad der ventede dem. Det var et rutinetjek. Og sĂĄ viste det sig pludselig, at de stod overfor svært bevæbnede unge mænd, der gik til modangreb. Politiaktionen tog flere timer og i alt fire betjente blev sĂĄret. Efter at have undersøgt lejligheden – blandt andet takket være fingeraftryk pĂĄ en vandglas – fandt man ud af, at Salah Abdeslam var indenfor rækkevidde.

Eftersøgningen fik nyt momentum, og da Abdeslam kort tid efter tog chancen og ringede til sin fætter for at bede om hjælp, opsnappede politiet samtalen.

Tre dage senere, den 18. marts, kunne politiet så omsider anholde Abdeslam og Ayari, den anden mand fra Forest-skyderierne. De to formodede terrorister blev fundet i en lejlighed på Rue des Quatre-Vents 79 – en adresse kun få hundrede meter fra Abdeslams barndomshjem i den berygtede Bruxelles-bydel Molenbeek.

Molenbeek er hjemsted for fire af de terrorister, der deltog i Paris-angrebene, og har fået øgenavnet ’Europas terrorhovedstad’.

- Abdeslam er blevet anholdt i Molenbeek

Den samme dag deltog Belgiens premierminister, Charles Michel, og Frankrigs daværende præsident, François Hollande, i et EU-topmøde i Bruxelles. Da politiaktionen gik i gang, forlod de dog hastigt mødet for at følge med i tilfangetagelsen.

Kort efter kunne de to ledere så på et fælles pressemøde erklære, at Salah Abdeslam var blevet anholdt.

Lyn-analyse

Efter måneders intens eftersøgning viste det sig, at Europas på det tidspunkt mest eftersøgte mand gemte sig blot få hundrede meter fra sin egen families hjem i Molenbeek. Tankevækkende. Men lettelsen varede kort, for kun få dage efter – den 22. marts – blev Bruxelles flænset af det mest alvorlige angreb på byen siden 2. verdenskrig med 32 dræbte og over 320 sårede i terrorens navn. Siden er spekulationerne gået på, at netop tilfangetagelsen af Abdeslam havde fremskyndet det voldsomme terrorangreb, som muligvis slet ikke var tiltænkt Bruxelles – men endnu engang Paris.

En måned senere blev Abdeslam overført til Frankrig, hvor han fortsat sidder varetægtsfængslet for sin rolle i terrorattentatet i Paris. Efterforskningen er fortsat i gang og forventes afsluttet i 2019, men i mellemtiden skal Abdeslam altså for retten i Belgien.

Transport fra højsikkerhedsfængsel

Retssagen i Bruxelles er berammet til at vare fra mandag til fredag med en pause onsdag.

Abdeslam vil hver dag, retssagen varer, transporteres fra højsikkerhedsfængslet Vendin-le-Vieil i Nordfrankrig til Justitspaladset i Bruxelles og tilbage igen. Der kunne ikke være tale om at overføre ham midlertidigt til et belgisk fængsel:

- Det er de franske myndigheders ønske. Som I ved det, ’udlånes’ Salah Abdeslam fra Frankrig til Belgien for at deltage i retssagen på nogle særlige betingelser. Overførslen af Salah Abdeslam til et fransk fængsel, men tæt på den belgiske grænse, er en del af deres betingelser, siger Luc Hennart.

Vil Abdeslam omsider sige ord?

Retssagen skulle have startet i december, men blev udsat, da Salah Abdeslam imod forventning og i sidste øjeblik annoncerede, at han alligevel ville lade sig forsvare af den belgiske advokat Sven Mary.

Selv samme advokat havde ellers i oktober 2016 opgivet at forsvare Abdeslam, da denne nægtede at samarbejde:

- Vi (Sven Mary og Abdeslams franske advokat, Frank Berton, red.) kan simpelthen ikke være talsmænd for en mand, som intet vil sige, sagde Sven Mary dengang til det franske magasin L’Obs.

Derfor forventer mange nu, at den formodede terrorist for første gang vil løfte sløret for nogle af de mange spørgsmål om ham, der endnu ikke er svar på.

- Han har ikke udtalt sig indtil videre, så vi håber, at hvis han har et ønske om at komme (til Bruxelles, red.), så er det for at tale og forklare visse ting, lyder det fra advokaten for den civile part, Maryse Alié, som repræsenterer det belgiske politi, der blev såret under skudvekslingerne.

NĂĄr ugen er slut vil domstolen have en mĂĄned til at træffe en afgørelse.