Udland

Eksperter om frigivet FBI-notat fra Trump: - Det er stærkt bemærkelsesværdigt

USA's præsident er gået imod anbefalinger fra FBI og Justitsministeriet i USA og gjort et omstridt notat fra en efterretningskomité frit tilgængeligt.

Et fire siders langt notat er ikke alene et samtaleemne verden over, det er også direkte skyts mod det amerikanske forbundspoliti, FBI.

- Vi har ikke noget historisk fortilfælde for en præsident, der så målrettet og vedvarende angriber FBI, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Selvom det ikke er første gang, at en amerikansk præsident og FBI har været uenige, er det ifølge Mirco Reimer-Elster første gang, at ’krigen’ sker i offentligheden.

Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA, er også overrasket.

- Det er fuldstændig usædvanligt, at vi har en præsident her i landet, der ligger i åben krig med sit eget justitsministerium og FBI.

- Det er stærkt, stærkt bemærkelsesværdigt.

FBI har overvåget Trump-medarbejder

Notatet, der er afsendt af formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, republikaneren Devin Nunes, blev offentliggjort fredag – efter godkendelse af USA’s præsident, Donald Trump.

Det omstridte notat hævder, at FBI uretmæssigt har overvåget Carter Page, et tidligere medlem af Trumps kampagnestab. Under valgkampen i efteråret 2016 fungerede han som frivillig rådgiver.

Trump om omstridt notat: - Der er mange, der bør skamme sig Video: Jane Bruun Elkjær

Ifølge Devin Nunes viser notatet, at FBI overskred deres beføjelser og forsøgte at forhindre, at Trump blev USA's næste præsident.

- Udvalget har opdaget alvorlige brud på offentlighedens tillid, og det amerikanske folk har ret til at vide, når embedsfolk i helt afgørende institutioner misbruger deres magt med et politisk mål for øje, siger han.

Dommergodkendelsen til at overvåge Carter Page skulle blandt andet været blevet tildelt på baggrund af en efterretningsrapport, der delvist blev finansieret med hjælp fra Demokraterne og tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton. Rapporten handlede om Trumps forbindelser til russerne.

Dommerkendelsen for at overvåge Carter Page blev fornyet tre gange.

Nyt notat: FBI gik fjendens ærinde

- Det nye notat fra Republikanerne konkluderer, at FBI gik fjendens ærinde, siger Jesper Steinmetz og forklarer, at det ”først og fremmest er et politisk notat”.

Men det er ikke helt sådan, at Demokraterne, FBI og Justitsministeriet ser på det.

Siden det kom frem, at Trump forventede at godkende offentliggørelsen af notatet, har demokrater i komitéen hævdet, at indholdet i notatet bliver taget ud af en sammenhæng.

Derfor ønskede flere demokrater, heriblandt Demokraternes leder i Huset, Nancy Pelosi, ikke, at notatet så dagens lys i offentligheden.

- Som Justitsministeriet advarede imod, vil en offentliggørelse af notatet være en uhørt handling og utrolig uforsvarligt, skriver hun i en pressemeddelelse

Også leder af FBI, Christopher Wray, frarådede onsdag en offentliggørelse og udtrykte "dyb bekymring" om nøjagtigheden af indholdet i notatet.

Deres reaktioner kommer ikke bag på Jesper Steinmetz.

Ifølge USA-korrespondenten er det Demokraternes frygt, at Trump først vil fyre Rod Rosenstein, USA’s vicejustitsminister, og bagefter anklager Robert Mueller, som er ansvarlig for Ruslands-undersøgelsen - begge afdækker en mulig russisk indblanding i den amerikanske valgkamp.

- Hvis det lykkedes, vil Trump have miskrediteret Mueller så meget, at man rent politisk kan sige, at det ikke har nogen betydning, fordi vi ved, at Mueller og hele FBI-systemet havde et politisk motiv.

Trump: - Der er mange, der bør skamme sig

Men hvilke konsekvenser kan det få, at Donald Trump har godkendt offentliggørelse af det omstridte notat?

Ifølge Mirco Reimer-Elster er svaret ligetil.

- For en institution som FBI, der helst skal arbejde uden for offentlighedens søgelys og have en aura af professionalisme og upartiskhed over sig, er det her katastrofalt, siger han.

- Det offentlige slagsmål mellem Det Hvide Hus og de republikanske udvalgsmedlemmer på den ene side og FBI på den anden kommer yderligere til at politisere forbundspolitiet.

Trump fortryder ikke, at han har godkendt, at notatet er frit tilgængeligt.

- Når man ser på det og mange andre ting, der foregår, bør mange skamme sig. Ja, langt mere end det, siger Trump og tilføjer:

- Jeg har sendt det til Kongressen, og hvad end de gør, er det fint. Det er blevet afklassificeret, så vi må se, hvad der sker. Der er mange, der bør skamme sig.