Donald Trump

Trump grebet i mindst fem usandheder i sin tale om nationens tilstand

I sin tale om nationens tilstand kaldte Trump sin skattelettelse for den største i historien - men det er 'fake news', mener flere amerikanske medier.

Den amerikanske præsident Trump havde dårligt nok nået at afslutte sin tale i nat med ordene "Thank you, and God bless America", før medierne gik på jagt efter usandheder i hans State of the Union-tale. 

Trump tror, at alt hvad han gør er stort. Skattereformen er ingen undtagelse 

CNN

Ikke overraskende var CNN, som Trump har et meget anstrengt forhold til, blandt de mest kritiske over for talen og fandt flest fejl. Der er dog én påstand fra Trump, som de fleste medier har fundet direkte forkert. Ud over CNN har blandt andre ABC, New York Times og det politiske website Politifact hæftet sig ved Trumps praleri over sin skattereform. CNN skriver: "Trump tror, at alt hvad han gør er stort. Skattereformen er ingen undtagelse".

- Som jeg lovede amerikanerne fra dette podium for 11 måneder siden, så har vi gennemført de største skattelettelser og -reformer i USA's historie, lød det i nat da Trump talte i Kongressen. Video: Michael Rathje

Største skattelettelse i historien

- Som jeg lovede amerikanerne fra dette podium for 11 måneder siden, så har vi gennemført de største skattelettelser og reformer i USA's historie, lød det i nat, da Trump talte i Kongressen.

Men det er en sandhed med mange modifikationer. New York Times skriver, at Trump fortsætter med denne påstand, selv om der ingen beviser er. 

- Skattelettelserne, som præsident Ronald Reagan underskrev i 1981, var større i forhold til landets samlede økonomi, og den havde også en større effekt på det samlede skattetryk, skriver New York Times.

Ifølge CNN har der siden 1960 været hele fire skattelettelser, der var større end Trumps skattelettelser, når man ser på lettelserne i forhold til landets samlede økonomi. Faktisk indførte præsident Obama større skattelettelser i både 2010 og 2013.

- Det er uklart, hvordan Det Hvide Hus måler effekten af Trumps skattereform, konkluderer CNN.

Ifølge ABC er Trumps skattelettelser kun de 12. største i landets historie, hvis man ser på lettelserne i forhold til det amerikanske bruttonationalprodukt. Og ser man alene på skattelettelserne i dollars og regner inflationen med, så vil Trumps skattelettelser kun være de fjerdestørste siden 1918.

- Efter mange år med stagnerende lønninger oplever vi endelig stigende lønninger, slog Trump fast til stor jubel fra republikanerne i Kongressen.

Lønninger stiger efter stagnation 

- Efter mange år med stagnerende lønninger oplever vi endelig stigende lønninger, slog Trump fast til stor jubel fra republikanerne i Kongressen.

Men den påstand holder ikke ifølge CNN og New York Times.

- Lønninger stiger faktisk, men i en langsommere takt end de gjorde i slutningen af præsident Obamas anden embedsperiode, skriver New York Times' politiske kommentator Jim Tankersley.

Ifølge CNN var den gennemsnitlige lønstigning i 2016 på 2,6 procent. Præcis den samme stigning - altså 2,6 procent - har amerikanerne oplevet under præsident Trump i 2017.

CNN mener, at denne relativt lave lønstigning er en stor årsag til, at mange amerikanere stadig føler, at de hænger fast i finanskrisen.

- I det nuværende, fejlslagne system kan en enkelt indvandrer indføre et nærmest ubegrænset antal fjerne slægtninge. Vores forslag fokuserer på de nærmeste familiemedlemmer ved at begrænse indrejse til ægtefæller og mindreårige børn, sagde Trump. Video: Michael Rathje

Nærmest ubegrænset familiesammenføring 

- I det nuværende, fejlslagne system kan en enkelt indvandrer indføre et nærmest ubegrænset antal fjerne slægtninge. Vores forslag fokuserer på de nærmeste familiemedlemmer ved at begrænse indrejse til ægtefæller og mindreårige børn, sagde Trump i sin State of the Union

Det passer simpelthen ikke, skriver ABC. I det nuværende system kan personer, der har opnået statsborgerskab, eller personer med green card (arbejds- og opholdstilladelse, red.) kun ansøge om at få den nærmeste familie til USA. Det vil sige en ægtefælle, mindre børn, sønner og døtre, forældre eller søskende, og ikke et ubegrænset antal familiemedlemmer. Ifølge ABC kan flygtninge eller asylansøgere anmode om, at en ægtefælle eller et mindre barn også kan få flygtninge- eller asylstatus. 

Efter ansøgning er der dog en lang venteliste, og ansøgerne skal gennemgå den obligatoriske baggrundskontrol. I øjeblikket venter mellem fire og fem millioner flygtninge og migranter på en afgørelse om deres ønske om familiesammenføring.

- Vi har afsluttet krigen om amerikansk energi. Vi har afsluttet krigen om dejligt rent kul. Vi er nu de stolte eksportører af energi til verden, kunne Trump konstatere, når han så tilbage på sit første år som præsident.

USA eksporterer nu energi

- Vi har afsluttet krigen om amerikansk energi. Vi har afsluttet krigen om dejligt, rent kul. Vi er nu de stolte eksportører af energi til verden, kunne Trump konstatere, når han så tilbage på sit første år som præsident.

CNN er heller ikke enig med præsidenten i denne påstand.

- Det er sandt, at USA eksporterer energi. Det har USA gjort i årtier. Men USA importerer bare mere energi, end de eksporterer, skriver CNN

Det er dog rigtigt, at forskellen på, hvor meget energi USA importerer, og hvor meget USA eksporterer, er blevet mindre de seneste par år. Men ifølge US Energy Information Administration skal man helt frem til år 2026, før energi bliver en overskudsforretning for USA. 

Det er også rigtigt, at eksporten af råolie stiger meget. Men det er ikke på grund af Trump, konstaterer CNN. Olieeksporten er steget konstant de sidste 10 år. Ikke mindst efter Kongressen i 2015 ophævede en lov, og dermed tillod amerikanske olieproducenter at sende råolie til andre lande end Canada.

- Den tredje søjle afskaffer visumlotteriet, et program der uddeler arbejdstilladelser tilfældigt uden at tage hensyn til evner, kvalifikationer, eller amerikanernes sikkerhed, sagde Trump om de fire søjler i hans plan for at dæmme op for indvandring Video: Michael Rathje

Visumlotteriet skal afskaffes

- Den tredje søjle afskaffer visumlotteriet, et program der uddeler arbejdstilladelser tilfældigt uden at tage hensyn til evner, kvalifikationer, eller amerikanernes sikkerhed, forklarede Trump, da han gennemgik de fire søjler i hans plan for at dæmme op for indvandringen til USA.

Ifølge Politifact er det rigtigt, at de personer, der får tilbudt arbejdstilladelser, er udvalgt tilfældigt blandt indvandrere. Men det er forkert, når Trump siger, at det sker uden at tage hensyn til evner og kvalifikationer. For at blive en af de heldige, der bliver udvalgt til programmet, skal personerne opfylde særlige uddannelseskrav, ligesom der stilles krav om erhvervserfaring.

Og inden de i det hele taget når så langt, så skal de opfylde de normale krav for indvandrere for overhovedet at få adgang til det forjættede land.  

CNN påpeger, at det såkaldte visa-lotteri-program kun henvender sig til omkring 50.000 indvandrere årligt, og vel at mærke kun indvandrere fra lande, hvorfra der i forvejen ikke kommer mange indvandrere. 

Ifølge en 18-sider lang guide fra det amerikanske udenrigsministerium skal ansøgerne have en uddannelse på gymnasieniveau eller mindst to års erhvervserfaring inden for de sidste fem år. Ansøgerne skal også gennemgå en lægeundersøgelse, og de må ikke have nogen kriminel fortid. Efter de heldige er blevet udvalgt, skal de yderligere igennem et baggrundstjek, der kan vare flere måneder.