Udland

En Kennedy gik til angreb på Trump i tale, men hans læber stjal fokus

I en kritisk tale anklagede det nye skud på Kennedy-stammen Donald Trump for at splitte USA.

USA's præsident, Donald Trump, holdt for få timer siden sin første 'State of the Union'-tale for medlemmerne af Kongressen i Washington.

I talen, der var præget af klassiske konservative dyder, kom han blandt andet ind på lav arbejdsløshed, Guantánamo Bay-fængslet og oprustning af landets atomarsenal.

Men Donald Trumps tale er ikke den eneste, der får stor omtale i de amerikanske medier.

For lige efter 'State of the Union'-talen gik en Kennedy på scenen for at svare igen.

Wow. Dette er en Kennedy, som kunne blive præsident

Howard Dean

Det er blevet en tradition i amerikansk politik, at oppositionen lige efter 'State of the Union'-talen kommer med et modsvar.

Modsvaret er normalt ikke noget, der får den store opmærksomhed - men det var anderledes i år.

For demokraterne havde valgt Joe Kennedy (ja, dén Kennedy-klan) til at stå for modsvaret.

Artiklen fortsætter under stamtræet.

Og han leverede en kritisk tale, hvori han blandt andet anklagede præsidenten for at splitte USA.

- Mange har det sidste års tid følt sig ængstelige, vrede og bange. Vi kan alle sammen fornemme splittelsen i vores land. Vi hører fra amerikanere, som er blevet overset og føler sig svigtede, sagde Joe Kennedy fra talerstolen på en skole i staten Massachusetts.

I talen sagde den demokratiske politiker, at værdighed for Trump-administrationen "ikke er noget, man er født med, men noget, man kan måle på størrelsen af ens pengepung, hvor berømt man er, hvilke overskrifter man trækker, og hvor stort ens publikum er".

Joe Kennedy anklagede Donald Trump for at give amerikanerne "det ene falske valg efter det andet", med den præmis, at "for at nogle kan vinde, skal andre tabe". Han sagde, at Trump-administrationen beder amerikanerne om at vælge "mellem kulminearbejdere og enlige mødre, mellem små bysamfund og storbyer".

- Vi kæmper for begge. For den stærkeste, rigeste og største nation i verden bør ikke lade nogen i stikken.

Donald Trump havde sin første 'State of the union'-tale som præsident. Video: Jacob Carlsen

Bøller vinder aldrig

Men noget af det, der trækker de største overskrifter i medierne, var Joe Kennedys budskab om, at ’bøller’ aldrig vinder – med slet skjult henvisning til Donald Trumps attitude.

- Bøller kan måske få et slag ind, der efterlader et mærke. Men de har aldrig, ikke én gang i USA’s historie, formået at opnå samme styrke og ånd som et forenet folk, der forsvarer deres fremtid.

Steinmetz: En professionel tale, men de våde læber stjal fokus Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Joe Kennedy var af åbenlyse årsager ikke selv til stede under Donald Trumps tale i Washington. I stedet havde han inviteret en gæst. Og valget af gæst sendte også et politisk budskab.

Gæsten var den transkønnede soldat Patricia King, der har været udsendt som soldat i Afghanistan, og valget af hende viser den demokratiske politikers modstand mod Donald Trumps beslutning om at forbyde transkønnede personer at tjene i det amerikanske militær.

Våde læber og professionel tale

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, fulgte med i talen, og ifølge ham var det en meget professionel tale.

- Normalt er de her modsvar lidt amatøragtigt lavet, ofte lidt uskarpt og med dårligt lys og uden publikum. Her var der virkelig gjort noget ud af præsentationen, og oh my God, hvor kunne han tale, den unge Kennedy.

Jesper Steinmetz betoner, at den unge demokrat i sin tale effektfuldt mindede nationen om det skifte, der er sket i amerikansk politik og kultur, efter Donald Trump er blevet præsident.

Men talens indhold og budskab er næsten blevet overstrålet af en detalje, der har fået mange brugere på de sociale medier til tasterne.

For hvad skete der med politikerens læber under talen, spørger flere brugere på Twitter.

Joe Kennedys læber og mundvige skinnede da også under talen, men om det var fra lipgloss, læbepomade eller blot en smule mundvand, er altså ikke afklaret endnu.

Politik ind med modermælken

Joe Kennedy, som officielt hedder Joseph Patrick Kennedy III efter både sin far og oldefar, er udset som en kommende stjerne på den demokratiske himmel. Han blev valgt til Repræsentanternes Hus for staten Massachusetts i 2013, men har indtil nu holdt lav profil.

Joe Kennedy er uddannet på både Stanford- og Havard-universiteterne, og han arbejdede som offentlig anklager, indtil han blev valgt ind i Kongressen.

Han er kendt for at kæmpe for social og økonomisk retfærdighed. Og så er han ikke bange for at komme i verbale slagsmål. I marts sidste år kom han således i clinch med den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, i debatten om sundhedsreformer.

Det fik den tidligere formand for Demokraternes Nationale Komité Howard Dean til tasterne på Twitter:

- Wow. Dette er en Kennedy, som kunne blive præsident.

I videoklippet herunder kan du høre en bid fra Joe Kennedys seneste tale for 10 dage siden i forbindelse med den såkaldte government shutdown, hvor det amerikanske statsapparat lukkede ned:

Demokraten Joe Kennedy holder tale i forbindelse med "shut down". Han er udset til at blive den nye stjerne på den demokratiske himmel.