Udland

De vigtigste ting fra Trumps store tale til nationen

Et åbent Guantánamo, oprustning af atomarsenalet og en omfattende migrationsreform var blandt emnerne i Donald Trumps bud på ’rigets tilstand’.

Klokken tre onsdag i de tidlige danske morgentimer gik den amerikanske præsident Donald Trump på talerstolen foran medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, for at holde årets største tale:

State of the Union.

Talen er en årlig begivenhed, hvor præsidenten giver en status på landets tilstand, deraf navnet, og samtidig kigger fremad og fremlægger sine ønsker og prioriteringer for det kommende år.

Unionens tilstand er stærk, fordi folket er stærkt

Donald Trump

State of the Union-talen kan bedst sammenlignes med statsministerens nytårstale.

'En ny bølge af optimisme'

Det gennemgående tema i talen var klassiske konservative budskaber.

Under talen roste Trump blandt andet landets veteraner og helte, der trådte til under skudmassakren i Las Vegas og flere naturkatastrofer, der har ramt USA i det forgangne år.

Han lagde også vægt på betydningen af stærke familiebånd og evnen til ved egen vilje at opnå sine drømme.

Talens tema var klassiske konservative dyder. Video: Jens Hølmkjær Jacobsen

Starten på talen var en sejrsrunde for præsidenten, hvor han fremlagde de økonomiske fremskridt, der er sket i USA det seneste år.

Han nævnte blandt andet republikanernes skattereform, der blev godkendt i Kongressen før jul.

Reformen betyder blandt andet, at selskabsskatten bliver sænket fra 35 procent til 21 - og at en stor andel af de amerikanske skatteydere får forhøjet deres skattefradrag.

Det tog heller ikke præsidenten mere end 60 sekunder, før han havde brugt sit slogan Make America Great Again.

Og kort efter kunne han slå fast, at:

- Unionens tilstand er stærk, fordi folket er stærkt.

Vi giver her et kort overblik over de vigtigste ting fra Donald Trumps første State of the Union-tale:

Beholder Guantánamo Bay-fængslet åbent

En af talens største overraskelser kom, da Donald Trump offentliggjorde, at han kort inden talen havde underskrevet et præsidentielt dekret om at bevare det berygtede Guantánamo Bay-fængsel på Cuba.

Kort inde i talen udsendte Det Hvide Hus meddelelsen om præsidentens dekret, og omtrent en time inde i talen bekræftede præsidenten så fra talerstolen.

Allerede under præsidentvalgkampen i 2016 gjorde Donald Trump det klart, at han havde til hensigt at holde fængslet åbent og "fylde det med slemme fyre".

Med dekretet går Donald Trump i modsat retning af den forhenværende præsident Barack Obama, der i alle sine otte år som præsident talte for og forsøgte at lukke Guantánamo Bay-fængslet.

Oprustning af atomarsenalet

Præsidenten gentog i State of the Union-talen, at der er behov for flere midler til det amerikanske forsvar.

Trump vil udvide USA's atomarsenal Video: Jens Hølmkjær Jacobsen

Og en del af de midler skal ifølge Donald Trump bruges på at modernisere og genopbygge landets arsenal af atomvåben.

- Forhåbentligt kommer vi aldrig til at bruge det, men hvis vi gør det stærkt og kraftigt, vil det afholde enhver form for aggression, sagde han i talen.

Immigrationsreform i fire dele

Donald Trump brugte adskillige minutter i sin tale på problemerne med landets åbne grænser. Han harcelerede mod de åbne grænser, der "i årtier har tilladt stoffer og bander at flyde ind i vores allermest sårbare samfund".

Trump: Immigrationssystemet har fejlet Video: Jens Hølmkjær Jacobsen

- De (åbne grænser, red.) har tilladt millioner af lavtlønnede arbejdere at konkurrere om job og løn med de fattigste amerikanere. Og mest tragisk er det, at de har forårsaget tabet af mange liv, siger han.

I løbet af de næste uger skal Repræsentanternes Hus og Senatet stemme om en migrationsreform. Og under talen fremlagde Donald Trump de fire elementer i reformen.

Han talte blandt andet om mulighederne for statsborgerskab til 1,8 millioner unge immigranter, der opholder sig ulovligt i USA, efter de kom til landet som børn.

Men han gentog også behovet for øget grænsekontrol og en grænsemur mod Mexico.

Du kan læse hele talen (på engelsk) her.

State of the Union-talen har traditionelt stor betydning i amerikansk politik. Her er fem historiske citater fra disse taler:

Fem historiske citater fra State of the Union-taler

 1. Abraham Lincoln, 1. december 1862

  Abraham Lincoln.

  Den flammende prøvelse, som vi gennemgår, vil ære eller vanære os ned til seneste generation. Ved at give slaverne frihed, sikrer vi frihed til de frie – retskafne i både hvad vi giver, og I hvad vi bevarer.

  Vi vil ædelt redde eller nederdrægtigt miste Jordens sidste, bedste håb. Andre metoder kan lykkes; denne måtte ikke fejle. Denne måde er simpel, fredelig og generøs, retfærdig – verden vil til evig tid hylde den, og Gud vil til evig tid velsigne den.

 2. Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941

  Franklin D. Roosewelt var også en amerikansk præsident der tog de nye medier til sig. Han var den første til at tale på nationalt tv.

  I den fremtid, som vi søger at sikre, ser vi frem mod en verden, der er baseret på fire grundlæggende menneskelige friheder. Den første er ytringsfriheden – over hele verden. Den anden er friheden til, at alle kan tilbede Gud på deres egen måde – over hele verden.

  Den tredje er friheden fra mangel – hvilket i praksis betyder økonomiske aftaler, der vil sikre alle nationer et sundt liv i fredstid for alle dens indbyggere overalt i verden. Den fjerde er friheden fra frygt – hvilket i praksis betyder en verdensomspændende nedrustning til et punkt og på så grundig vis, at ingen nation vil være i stand til at udøve fysisk aggression mod en nabo – noget sted i verden.

 3. Richard Nixon, 30. januar 1974

  Nixon

  Jeg vil gerne komme med en personlig kommentar om en sag, der har givet anledning til stor bekymring blandt alle amerikanere i løbet af det seneste år. Jeg taler naturligvis om den såkaldte Watergate-sag.

  Som I ved, har jeg frivilligt givet den særlige anklager en hel del materiale. Jeg mener, at jeg har givet ham alt det materiale, som han har brug for, for at afslutte sin efterforskning og for at rejse tiltale mod de skyldige samt rense de uskyldige. Det er på tide, at den efterforskning og andre efterforskninger af sagen bliver afsluttet.

  Et år med Watergate er nok.

 4. Bill Clinton, 23. januar 1996

  Clinton

  Vi ved, at et stort statsapparat ikke har alle svarene. Det store statsapparats æra er ovre. Men vi kan ikke gå tilbage til en tid, hvor vores borgere måtte klare sig selv. I stedet skal vi bevæge os fremad som ét USA, én nation, der arbejder sammen for at klare udfordringerne i fællesskab.

 5. George W. Bush, 29. januar 2002

  Bush

  Stater som disse og deres terroristallierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true verdensfreden. Ved at bestræbe sig efter at skaffe masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare.

  De kan udstyre terrorister med disse våben og derved give dem midler, der står mål med deres had. De kan angribe vores allierede eller afpresse USA. I alle de tilfælde ville prisen for ligegyldighed være katastrofal.

Kilde: POLITICO

Donald Trump har afholdt sin første State of the union-tale som amerikansk præsident. Video: Jacob Carlsen