Udland

USA sender advarsel til Putin med liste over ledende russere

Den amerikanske kongres er på tværs af partilinjer russiskfjendsk, men præsidenten tror mere på Putin end på sin egen efterretningstjeneste.

Det amerikanske skatteministerium har tirsdag offentliggjort en liste over 210 fremtrædende personer fra den russiske regering og det russiske erhvervsliv. Listen er en klar advarsel til Rusland om at blande sig udenom det amerikanske midtvejsvalg til november. Sådan lyder vurderingen fra TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Listen er resultatet en lov, som den amerikanske kongres vedtog i august sidste år, som svar på beskyldninger om russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016. Med listen - der uformelt kaldes Putin-listen - ville kongressen sende et signal til dem, de mener har nydt godt af tætte forbindelser til Vladimir Putin, at de en dag kunne risikere at blive mål for sanktioner fra den amerikanske regering.

- Det er en symbolsk advarsel, der er rettet mod toppen af den russiske regering. Diplomatisk set er det et træk, hvor man i stedet for at gå direkte efter manden, går efter personer, der er to niveauer nede. Symbolikken er til at forstå, siger han.

På listen står blandt andet Roman Abramovich, der er en russisk forretningsmand og ejer af den britiske fodboldklub Chelsea.

CIA-chef og navneliste på samme dag

Listen er blevet offentliggjort samme dag som chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA, Mike Pompeo, har udtalt til CNN, at han er overbevist om, at russerne vil forsøge at blande sig i midtvejsvalget til november.

- Om det er planlagt er simpelthen umuligt at sige – generelt kan man sige, at Trump-administrationen ikke er voldsomt organiserede i den forstand, siger Mirco Reimer-Elster.

Er det hele bare en afledningsmanøvre?

På listen er der 114 navne på russiske ministre, ledende rådgivere, administrerende direktører samt 96 oligarker, der har en nettoværdi på mere end én milliard dollar, altså knap seks milliarder kroner. Og mens det bliver understreget, at der ikke er tale om en ”sanktionsliste”, så er realiteterne, at flere af navnene på listen allerede er pålagt sanktioner af USA efter den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Du kan se hele listen på CNBC’s hjemmeside her.

Med til det store billede hører imidlertid også netop den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg og de igangværende undersøgelser af, hvorvidt den amerikanske præsident Donald Trump eller medlemmer af hans stab har haft forbindelser til Rusland.

Offentliggørelsen af listen kan nemlig også, set med en Trump-kritikers øjne, være en afledningsmanøvre, forklarer Mirco Reimer-Elster.

- Kritikernes pointe vil være, at de mener, der er foregået noget ulovligt mellem Trump og Rusland og ved, med listen, politisk at slå ned på folk, der er relativt tæt på Putin – men ikke på hans inderkreds – prøver man at sige, at man fører en hård kurs over for Rusland, siger Mirco Reimer-Elster.

Hårdere Rusland-kurs nu end under Obama

For at forstå hvorfor, må man forstå det spegede politiske spil, der lige nu foregår i USA om Rusland. For mens den amerikanske præsident offentligt har meldt ud, at han tror på den russiske præsident, når han siger, at Rusland ikke har blandet sig i præsidentvalget, så er den amerikanske kongres på tværs af partilinjer af en anden Rusland-kritisk opfattelse.

Faktisk har den nuværende kongres været medvirkende til, at den amerikanske politik i forhold til Rusland er hårdere nu, end den der blev ført under den tidligere amerikanske præsident Barack Obama.

Bruger efterretningstjenesten i sit eget spil

Kongressen har tidligere indført sanktioner mod russiske personligheder tæt på Vladimir Putin. Afstemningen om sanktioner faldt ud med stemmerne 98-2 i Senatet, og netop af den grund kunne Donald Trump – på trods af modvilje mod sanktionerne - ikke nedlægge veto.

I bund og grund handler det lige nu om, at den politiske top i USA ikke taler med én stemme. Der er gået storpolitik i noget, som politikerne burde kunne blive enige om at tage afstand fra, fordi der er noget meget større på spil: USA’s nationale sikkerhed.

- Men Donald Trump bruger efterretningstjenesten i sit eget politiske spil. Han siger, at beskyldningerne om, at Rusland har blandet sig i det amerikanske præsidentvalg er pure opspind – at han har talt med Putin, og at han tror ham. Donald Trump ophøjer dermed Vladimir Putin til at være et større sandhedsvidne end hans egen efterretningstjenester, siger Mirco Reimer-Elster.

Rusland har tirsdag reageret på offentliggørelsen af listen og siger, at det vil få meget, meget alvorlige konsekvenser.

Ikke alle navnene på det amerikanske skatteministeriums liste er blevet offentliggjort.