Udland

Trump gav håb, da han lovede job og god jul - nu er de skuffede i Indiana

I nat holder Trump sin første State of the Union-tale. Men i Indiana er hans tilhængere skuffede.

Duane Oreskovic kigger ind gennem de små huller i hegnet og sukker nostalgisk. 

- Der er så mange gode minder derinde, siger han trist. 

Indtil for få uger siden arbejdede han på den anden side af hegnet på en fabrik, der producerer airconditionanlæg for den amerikanske virksomhed Carrier, som ligger lidt uden for Indianapolis i Indiana.  

- Jeg har investeret mange år, dage og timer derinde, fortæller han. 

- Det var virkelig et godt job. 

Rasende og bitter 

Men det er med blandede følelser, Duane Oreskovic står foran indgangen til Carrier-fabrikken. 

For få uger siden blev han nemlig fyret sammen med over 200 andre medarbejdere, fordi Carrier har flyttet deres job fra Indianapolis i USA til byen Monterrey i Mexico. 

- Jeg er virkelig rasende og bitter. Det føles som et slag i ansigtet, siger han. 

Stemte på Trump 

Der er særligt én person, Duane Oreskovic føler har svigtet ham og de andre arbejdere. Det er præsident Donald Trump, der i nat holder sin første State of the Union-tale.

I talen vil Donald Trump blandt andet fokusere på økonomien og sin "Amerika Først"-dagsorden.

Hver gang familier mister deres job, påvirker det hele lokalsamfundet. Det påvirker os alle.

Monica Davidson

Og det var lige præcis de emner, der fik Duane Oreskovic til at sætte sit kryds ved Trump til præsidentvalget.

Allerede under Obamas tid i Det Hvide Hus havde Carrier besluttet at flytte en del af sin produktion til Mexico. Så da Trump lovede at få amerikanske virksomheder til at beholde deres arbejdspladser i USA, var det sød musik i Duane Oreskovics ører.

- Jeg tænkte, at når han var en succesfuld forretningsmand, kunne han nok også redde vores job, forklarer han. 

Storstilet Carrier-aftale  

Og kort efter valget, før Trump officielt tiltrådte som præsident, fik Duane Oreskovic det første bevis på, at han havde stemt på den rigtige. 

Ved et stort anlagt besøg på Carrier-fabrikken i Indianapolis annoncerede den kommende præsident Trump og vicepræsident Mike Pence, at de havde indgået en aftale med Carrier om at redde mere end 1000 job, som virksomheden ellers ville flytte til Mexico.

Carrier ville desuden investere 16 millioner dollars i sine faciliteter i Indiana. Til gengæld ville virksomheden få skattelettelser for omkring syv millioner dollars. 

- De vil få en god jul, sagde Trump om de jublende arbejdere, da han besøgte fabrikken i Indiana.

I aftalen fastholdt Carrier dog, at en del af produktionen stadig ville blive flyttet til Mexico, som det allerede var planlagt. 

Alligevel var Duane Oreskovic håbefuld efter præsidentens tale. 

- Vi var ved godt mod og tænkte: "så skal vi ikke være nervøse for, at Carrier lukker fabrikken eller fyrer nogen af os fagforeningsmedlemmer", siger han. 

Svigtet af præsidenten 

Men her et år efter, på dagen for Trumps første State of the Union-tale, er Duane Oreskovic skuffet.

I juni sidste år, et halvt år efter aftalen med Carrier, blev over 300 medarbejdere på fabrikken fyret. Nu er yderligere 215 blevet afskediget. Og selvom der i anden runde blev fyret færre end de 290 arbejdere, som Carrier oprindeligt havde planlagt, føler Duane Oreskovic sig snydt af Trump. 

- Jeg er så skuffet over præsidenten og hans falske løfter. Han lovede at sørge for at holde vores jobs her i landet og hjælpe USA fremad. Han kunne underskrive et præsidentielt dekret mod offshoring. Men han har travlt med alt muligt andet, siger han. 

Det Hvide Hus: Aftalen er en succes   

Carrier har insisteret på, at virksomheden overholder aftalen, fordi der faktisk er 1100 job, der forbliver på fabrikken i Indiana. Desuden var de arbejdspladser, der nu flytter til Mexico, ikke en del af aftalen men planlagt på forhånd. 

Fagforeningen United Steelworkers Union mener omvendt, at en del af de arbejdspladser, der fortsat skal være i Indiana, alligevel ville være blevet i USA. Derfor er det, ifølge fagforeningen, langt færre jobs, der bliver reddet, end det aftalen lagde op til. 

- Arbejdspladserne forsvinder stadig. Intet er stoppet, siger Robert James, der er præsident for den lokale afdeling af United Steelworkers Union.  

Jeg er bange for, at andre virksomheder følger efter, hvis ikke Trump gør noget.

Duane Oreskovic

Men Det Hvide Hus har fastholdt, at aftalen er en succes. 

- Præsidenten var stolt over, at det lykkedes ham at redde 1100 amerikanske jobs fra at flytte til Mexico ved at overse en aftale mellem United Technologies og delstaten Indiana, har talsmand for Det Hvide Hus, Lindsay Walters, sagt i en pressemeddelelse. 

Falsk håb

Alligevel bebrejder de lokale, som TV 2 møder i området omkring Carrier-fabrikken, præsidenten. 

- Han gav alle her i området et falsk håb, siger Jennifer Ader.

Hun arbejder på Restaurant Sully's, der ligger lige ved siden af Carrier-fabrikken. Det er her, mange af fabriksarbejderne kommer og spiser frokost, og derfor mærker restauranten også til de mange fyringer.

- Det har været en hård tid med mange forandringer. Jeg plejede at have arbejdere siddende hele vejen hen langs baren ved frokosttid, siger hun og peger på en tom bardisk.

- I dag har jeg kun haft to ordrer. Så ja, det har i dén grad påvirket vores forretning, forklarer hun.  

Og det er hele det lille samfund omkring fabrikken, der oplever forandringerne, mener restaurantens gæster.

- Hver gang familier mister deres job, påvirker det hele lokalsamfundet. Det påvirker os alle, siger Monica Davidson, der får sin fyraftensøl i baren.

Hverken hun eller Jennifer Ader stemte på Donald Trump. 

Alligevel oplever Jennifer Ader, at Trumps tale i Indiana for et år siden skabte håb og en generel optimisme hos alle i lokalsamfundet.

- Det håb er væk, siger hun og slår ud med armene.

Frygter andre job forsvinder

Det samme føler Duane Oreskovic.

Han er ked af at sige farvel til et job, han elskede. Og han bliver stadig rørt, når han bladrer igennem de billeder på telefonen, han har taget i sine fem år på Carrier-fabrikken.

- Her er jeg sammen med min kollega på den sidste dag, siger han og viser et billede frem, før han bladrer videre til et nyt.

- Det her tog jeg i de allersidste minutter på fabrikken, siger han og viser et billede af det sikkerhedsudstyr, han havde på, når han arbejdede.

- Det var et stille øjeblik, tilføjer han tankefuldt.

Nu er han igang med at lede efter et nyt arbejde på en anden fabrik. Men han kan ikke lade være med at tænke på, om også dét vil forsvinde.

- Jeg frygter, at hvis jeg får et nyt job, så må jeg også forlade det, fordi det flytter til udlandet. Jeg er bange for, at andre virksomheder følger efter, hvis ikke Trump gør noget, siger han.