Udland

Samuelsen møder Tillerson: USA er tilfredse med Danmark

Rex Tillerson kaldte Danmark en vigtig samarbejdspartner. Han lagde blandt andet vægt på Danmarks placering tæt på Rusland.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har været på besøg i den amerikanske hovedstad, Washington DC, hvor han mødtes med Rex Tillerson, den amerikanske udenrigsminister.

- Vi havde et godt og konstruktivt møde, hvor vi kom rundt om mange af de emner, som både optager USA og Danmark.

- Det var også en anledning til at understrege, at det er et godt samarbejde, der er mellem USA og Danmark på rigtig mange områder, fortæller ministeren.

Stor tilfredshed 

Anders Samuelsens besøg hos Rex Tillerson kommer netop, som Danmark har besluttet at øge sit forsvarsbudget til 1,3 procent af bruttonationalproduktet.

Det har USA presset på for længe, og derfor blev det modtaget positivt, fortæller Anders Samuelsen.

- Der var stor tilfredshed med, at vi nu fra dansk side for første gang i mange år har besluttet os for at øge bevillingerne til Forsvaret.

- Samtidig med at der også er en klar erkendelse fra den amerikanske administration af, at de steder, hvor Danmark bidrager, så gør vi det også på et meget højt og professionelt niveau, siger Anders Samuelsen

Kalder Danmark en vigtig samarbejdspartner

Rex Tillerson kaldte Danmark en vigtig samarbejdspartner blandt andet på grund af Danmarks placering tæt på Rusland.

- De spiller også en vigtig rolle i FN og yder væsentligt bidrag i diskussionen omkring alternative tiltag i sager om Nordkorea. Så Danmark bidrager med meget til debatten, lød det fra den amerikanske udenrigsminister, da de to politikere kom ud fra mødet.

Velorienteret om Danmark

Ifølge USA-korrespondent Jesper Steinmetz er det påfaldende, hvor velorienteret den amerikanske udenrigsminister er om Danmarks bidrag til forsvarsbudgettet.

- Rex Tillerson fremhævede, hvor Danmark gør en forskel. At vi rent faktisk gør USA opmærksom på, at Rusland er en seriøs trussel, og at man lytter fra amerikansk side, når vi siger, at USA stadigvæk skal være meget engagerede i Rusland-spørgsmålet.

- Så er det også interessant at høre fra en amerikansk udenrigsminister, at han anerkender Danmarks arbejde inden for FN. Trump har ofte nærmest hånet det internationale samarbejde og lagt afstand til FN-systemet og truet med, at hvis ikke andre FN-lande også begyndte at hoste op med flere penge, så er det ikke sikkert, at man kunne forvente det samme fra amerikansk side. Derfor synes jeg, at det er meget positivt, at USA's udenrigsminister helt klart ved, at Danmark er i FN-samarbejdet, og at vi betyder noget, trods vores lille lands størrelse, siger han.