Udland

Ryanair indgår historisk aftale med fagforening

Ryanair har hidtil ikke ville indgå aftaler med fagforeninger. Men selskabets aftale med de britiske piloters fagforening tyder på opblødning.

Lavprisselskabet Ryanair og britiske piloter har underskrevet et udkast til en frivillig fagforeningsaftale. Det er den første for selskabet nogensinde.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Givet Ryanairs tidligere fjendtlige holdning til fagforeninger er dagens aftale en historisk en af slagsen, siger Brian Strutton, generalsekretær i Britisk Airline Pilots' Association, Balpa, i en meddelelse.

- Mens vi oprindeligt var skeptiske over for Ryanairs reelle vilje til at anerkende os og andre fagforeninger, har vores samtaler og møder vist, at de har en ærlig interesse i et konstruktivt forhold til fagforeninger.

Med aftalen anerkender Ryanair Balpa som fagforening for selskabets 600 piloter ansat med base i Storbritannien.

Fagforeningen opfordrer i samme ombæring Ryanair til at lave aftaler med fagforeninger i andre lande også.

Stædig direktør truede med udflytninger

Ryanair med den bastante administrerende direktør Michael O'Leary i spidsen har ellers i årevis buldret mod fagforeninger.

Således har O'Leary tidligere truet med at flytte arbejdspladser væk fra lande, hvor fagforeninger gør det svært at drive forretning.

Det har blandt andet betydet, at selskabet droppede sin base i København efter en længere strid med danske fagforeninger i 2015, der endte med et nederlag i Arbejdsretten.

Men i efteråret og op til jul blev arbejdsforholdene for selskabets piloter for meget for dem.

Ikke bare skiftede mange til andre selskaber, men der blev også strejket. Det kostede Ryanair flere tusinde aflysninger og store økonomiske omkostninger.

Pilotpres har virket

Allerede i december blev de første forsonende skridt taget af Ryanair. Pilotmanglen blev for voldsom for selskabet, som blev mere sårbar over for en eventuel konflikt

- At anerkende fagforeninger vil være en signifikant ændring for Ryanair. Men vi har leveret radikale ændringer før, sagde Michael O'Leary i december i en kovending, der vakte genlyd i hele branchen.

Ryanairs HR-chef, Eddie Wilson, fortæller også til det irske medie RTÉ, at aftalen skal ses som en vigtig erklæring om, at flyselskabet har ændret sin praksis overfor fagforeninger:

- Denne aftale underbygger den beslutning Ryanairs bestyrelse tog tilbage i december om at anerkende fagforeninger, og det faktum, at vi har leveret lønforhøjelser på op til 20 procent, samt at vi nu har anerkendt fagforeninger i vores største marked, viser, hvor seriøse Ryanair er om at arbejde konstruktivt med fagforeninger, som er villige til at arbejde konstruktivt med os.

Dansk Formand: Vigtigt skridt, men der er lang vej igen

Formanden for den danske fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU), Thilde Waast, siger, at i et engelsk perspektiv er det et kvantespring, Ryanair tager i forhold til fagforeninger.

”Men det skal ses i lyset af, at i Storbritannien skal arbejdsgiver formelt anerkende den fagforening, man gerne vil forhandle med, inden egentlige overenskomster kan aftales på plads. Derfor har de engelske piloter lang vej igen, fordi det er først nu, forhandlingerne med Ryanair starter”

I Danmark gælder der dog helt andre spilleregler, hvor det ingen praktisk betydning har, om Ryanair vil anerkende danske fagforeninger eller ej, forsætter Thilde Waast. 

”Der er arrangeret et møde den 8. februar mellem FPU og Ryanair, og for os handler det stadig om, at vi skal nå til enighed om at indgå en overenskomst, og hvad den i så fald skal indeholde. Så i lyset af aftalen i Storbritannien, er jeg meget spændt på, hvad Ryan er tager med til bordet”.