Udland

Rusland vil forsøge at påvirke midtvejsvalg, advarer CIA-chef

Ifølge chefen for den amerikanske efterretningstjeneste er Rusland stadig aktiv og forsøger at påvirke amerikanerne.

Den 53-årige CIA-chef Mike Pompeo siger i et interview med BBC, at han forventer, at russerne vil blande sig i det amerikanske midtvejsvalg senere i år.

Det amerikanske midtvejsvalg

Der er valg til Kongressen hvert andet år. Valgdatoen er altid den første tirsdag i november - derfor falder valget hver anden gang sammen med det amerikanske præsidentvalg, som også ligger den første tirsdag i november. 

Et midtvejsvalg kan bedst sammenlignes med et dansk folketingsvalg.

Udmeldingen kommer efter, at USA's efterretningsvæsen flere gange har oplyst, at det har beviser på, at Rusland forsøgte at påvirke udfaldet af præsidentvalget i 2016.

Og russerne arbejder stadig på at påvirke amerikanerne. Det mener i hvert fald CIA-chefen, der var kongresmedlem fra Kansas, før han blev udpeget til at lede CIA i januar 2017.

- Denne trussel forsvinder ikke. Russerne har været i gang i lang tid, og jeg forventer, at de vil fortsætte med det, siger Pompeo i et interview til BBC.

"Verdens bedste efterretningstjeneste"

CIA-chefen mener dog, at amerikanerne er dygtige nok til at stå imod russernes forsøg på at påvirke frie valg.

- Jeg har en forventning om, at Rusland vil forsøge igen. Men jeg er sikker på, at USA vil være i stand til at gennemføre frie og fair valg, og at vi vil kunne skubbe tilbage på en måde, som er robust nok, så indflydelsen, de (russerne, red.) vil have på vores valg, ikke vil være stor, siger han.

Han understreger, at USA har ”verdens bedste efterretningstjeneste".

- Vi vil gøre vores absolut bedste for at komme ud og stjæle hemmeligheder på vegne af det amerikanske folk.

Eksperter havde forudsagt klar sejr til demokraterne

Rusland har angiveligt forsøgt at påvirke præsidentvalget i 2016 til Donald Trumps fordel.

Trump slog demokraternes Hillary Clinton, selv om meningsmålinger og eksperter havde forudsagt en klar sejr til Clinton. På samme måde beskyldes flere af Trumps tidligere medarbejdere for at have samarbejdet med Rusland.

De russiske forsøg på at påvirke amerikanere skete angiveligt via sociale medier. Medier som Facebook og Twitter har siden taget affære for at bekæmpe falske nyheder og propaganda.

Den russiske præsident Vladimir Putin har afvist nogen som helst indblanding, og Donald Trump har sagt, at han tror på sin russiske kollega. Alligevel står CIA-chefen fast på indblandingen fra Moskva, og han er mere skeptisk i forhold til Rusland end præsidenten, ligesom han tidligere har advaret om, at den russiske præsident er en farlig leder.

Senest har Rusland omvendt beskyldt USA for at blande sig i det kommende russiske præsidentvalg den 17. marts 2018, skriver CNN. Det sker efter, at den amerikanske kongres, som led i undersøgelserne af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016, mandag fra det amerikanske skatteministerium modtog en liste over rige russiske forretningsmænd i USA og deres forhold til Vladimir Putin.

Tidligere FBI-chef undersøger præsidenten

De mange anklager har for længst ført til, at der er indledt flere undersøgelser af det påståede samarbejde mellem Trump-lejren og Rusland.

Tidligere FBI-chef Robert Mueller er udpeget til at stå i spidsen for en af undersøgelserne.

Han undersøger to særlige forhold: om der er en forbindelse mellem Trump-lejren og Rusland samt præsident Trumps fyring af tidligere FBI-chef James Comey.

Trump har gentagne gange benægtet et samarbejde. CIA-chef Mike Pompeo, der er udnævnt af Trump, har hidtil for det meste undgået at kommentere sagen.