E-cigaretter kan muligvis øge risiko for kræft, advarer forskere

Ved brug af raske mus og celler fra mennesker vil forskere slå fast, om damp fra e-cigaretter øger risikoen for kræft.

Selvom tidligere undersøgelser viser, at e-cigaretter er en del sundere end tobak, er det ikke helt ufarligt at inhalere den hvide damp. 

Et hold forskere fra New York University i USA har tidligere slået fast, at nikotin i e-cigaretter kan omdannes til kemikalier, der skader vores dna i både hjerte, lunger og blære. 

Nu har forskerne imidlertid valgt at gå et skridt længere og undersøge, om dampcigaretterne også øger risikoen for kræft. Det skriver blandt andre The Guardian

Celler blev til tumorer

Og det er der allerede meget, der tyder på, lyder det det fra Moon-shong Tang, der er professor i miljømedicin og en af forskerne bag. Det skyldes, at dna-ændringerne under den første del af forskningsprojektet fik flere celler til at udvikle sig til tumorer. Det viser journalen, der er offentliggjort gennem USA's Nationale Akademi for Videnskab

Forskerne har derfor igangsat et længerevarende eksperiment, hvor de vil undersøge udviklingen af tumorer hos mus, der bliver udsat for dampen fra e-cigaretterne. 

- Det vil højest sandsynligt tage år, før vi kan se resultaterne, for kræft er en langsommelig proces, siger Moon-shong Tang til The Guardian. 

Forskning møder kritik

Allerede nu møder forskerne fra New York University dog en del kritik. Musene, der indgår i forskningen, bliver udsat for store mængder damp fra e-cigaretterne, og derfor mener kritikerne ikke, at resultaterne kan overføres direkte til mennesker. 

Under første del af projektet blev musene udsat for cigaretdampen i tre timer, fem dage om ugen i tre måneder. Mængden svarede til den damp, som en gennemsnitslig ryger af e-cigaretterne indtager, og musene blev derfor udsat for en "ekstrem mængde nikotin" i forhold til deres størrelse, siger flere kritikere til The Guardian. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver e-cigaretter ofte markedsført som et ikke-skadeligt middel til rygestop. Da e-cigaretter indeholder nikotin, der er giftigt at indtage, anbefaler styrelsen ikke at anvende e-cigaretter som et rygestopmiddel.