Udland

Nu må koncentrationslejre ikke længere være polske

Nyt lovforslag skal gøre det ulovligt at omtale koncentrationslejre i Polen som polske.

Flere af de mest berygtede af nazisternes udryddelseslejre ligger i Polen, som var blandt de første lande, der blev erobret af Hitlers tropper i september 1939.

Men det gør ikke lejre som Auschwitz til polske, fastslår landets regering, der nu vil gøre det strafbart med op til tre års fængsel at omtale dem sådan.

- Auschwitz-Birkenau er ikke et polsk navn, og 'Arbeit Macht Frei' er ikke en polsk sætning, skrev den polske premierminister Mateusz Morawiecki lørdag aften på Twitter.

Kritik fra Israel

Lovforslaget mangler blot at blive vedtaget i det polske senat og underskrevet af præsident Andrzej Duda, før det er en realitet.

Men nu møder det stærk modstand fra uventet kant. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er nemlig i gang med at skabe en diplomatisk krise mellem landene. Søndag har han indkaldt den polske repræsentant i Jerusalem for at klage over lovforslaget.

- Jeg er kraftigt imod det. Man kan ikke ændre historien, og holocaust kan ikke blive benægtet, siger Netanyahu.

Både ros og kritik af polakker under krigen

Israel anerkender såmænd, at det er forkert at omtale dødslejrene som polske. Men direkte at gøre det strafbart at omtale dem som sådan vil, frygter Israel, indskrænke mulighederne for at forske i og tale om rædslerne i lejrene. De mener, at loven skal bruges til at dække over diskussioner af polske krigsforbrydelser.

Det modsiger Polen imidlertid - loven skal ikke bruges til at undertrykke diskussioner, siger Polens udenrigsminister, Jacek Czaputowicz, der søndag gik på polsk tv for at imødegå kritikken fra Israel.

Forholdet mellem Israel og Polen i relation til 2. verdenskrig har længe været komplekst. På den ene side er der flere mennesker fra Polen end fra noget andet land, der er blevet æret af det israelske holocaust-center Yad Vashem for deres hjælp til jøderne under krigen.

På den anden side understreger Israel også, at mange polakker hjalp nazisterne til at jagte og dræbe jøder.

- Der var gode polakker, men der var også polakker, der var meget onde. Da de kom efter os, flygtede vi ind i skoven. Polakkerne jagtede os og kastede sten efter os, har 81-årige Esther Lieber, der er jøde og var barn under krigen, sagt til en israelsk avis søndag.

Millioner dræbt i Polen

Der blev dræbt over en million jøder fra 1940 til 1945 i Auschwitz og den nærliggende dødslejr Birkenau af de tyske nazister.

Tre millioner polakker, der ikke var jøder, blev også dræbt af nazisterne. Det gjaldt både intellektuelle og modstandsfolk.

Polen og dødslejrene i landet blev befriet af sovjetiske tropper i maj 1945.