Udland

Trump: USA skal være først, men I andre må gerne være med

Den amerikanske præsident havde tre klare budskaber, da han talte ved World Economic Forum i den schweiziske skisportsby Davos.

Den amerikanske præsident Donald Trump trådte i dag ind på scenen foran hele verdenseliten på det økonomiske topmøde i Davos.

Verdensledere og erhvervsspidser er blandt de magtfulde deltagere. Mange af dem er tilhængere af globalistisk tankegang med øget frihandel. Netop derfor var alles øjne rettet mod Trumps tale.

På forhånd havde Det Hvide Hus nemlig ladet det sive til pressen, at den amerikanske præsident ville gøre rede for sin ’America first-politik’, hvor han sætter amerikanske interesser forrest.

Og den oplysning holdt stik.

- Jeg er kommet for at tale det amerikanske folks sag, indledte Donald Trump sin tale.

Senere blev det budskab blødet op, da Trump sagde, at 'USA først' ikke betyder 'USA alene'.

Kom til USA og vær med til at skabe og innovere, lød det opfordrende fra den amerikansk præsident.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at Trump med sin tale både talte til verdenseliten og kernevælgerne hjemme i USA:

Lyn-analyse

Trump leverede lige præcis den salgstale af USA som investeringsmarked og diplomatiske forsvar for sin America First-politik, som man kunne forvente. Trump stod i et svært dilemma. Ser man på Trumps skattepolitik, burde han have været på hjemmebane i Davos, mens Trumps advokeren for protektionisme og toldbarrierer giver positiv genklang hos dele af Trumps base, men ikke blandt verdens ledere, der var samlet i Davos. Det dilemma fik Trump-administrationen håndteret fint ved at producere en klinisk tale, der ikke var renset for Trumps mærkesager, men formulerede dem på en mere diplomatisk facon.

Ifølge Mirco Reimer-Elster var der tre kernebudskaber i Trumps tale. Herunder kan du høre budskaberne og få Mirco Reimer-Elsters vurdering af betydningen af de enkelte budskaber:

1: Verden skal investere i USA

Donald Trump holder tale ved World Economic Forum. Video: Rikke Museth Janniche

Lyn-analyse

Trump vil gerne cementere sit omdømme som en tidligere forretningsmand og nu præsident, der bringer jobs og velstand tilbage til USA. Eller som Trump formulerede det efter talen, ”jeg er en cheerleader for USA”. En central del i denne strategi er føderal deregulering og en skattereform, der letter selskabsskatten markant. Talen var endnu et led i at markedsføre dette budskab med en megafon, og hvilket internationalt forum skulle være bedre til det end World Economic Forum i Davos.

2: 'USA først' betyder ikke 'USA alene'

Donald Trump holder tale ved World Economic Forum Video: Rikke Museth Janniche

Lyn-analyse

Det her er et direkte modsvar til præsident Trumps mange kritikere, der siger, at Trumps udenrigspolitik de facto ikke sætter USA først, men ender med enten at isolere USA internationalt eller svække USA, så 'America First' i realiteten betyder 'America Last'. Trumps modsvar er, at enhver leders øverste ansvar altid er at forsvare sine borgeres interesser. Og at Trumps politik virker og dermed ikke kun gavner USA, men hele verden, da USA er verdensøkonomiens globale lokomotiv. 

3: Et lands storhed er summen af dets borgere

Donald Trump holder tale ved World Economic Forum. Video: Rikke Museth Janniche

Lyn-analyse

Selvom Trump taler til et af verdens mest elitære topmøder i Schweiz, så er hans tale selvfølgelig også et budskab til dele af hans arbejderklassebase i USA. Trump vandt præsidentvalget - og især det republikanske primærvalg - blandt andet ved at appellere til de amerikanere, der føler sig hægtet af globaliseringen, særligt frihandel. Disse vælgere er faktisk ret venstreorienterede, når det kommer til den økonomiske politik og kunne, på den økonomiske politik, ligeså godt stemme for Bernie Sanders. Trump signaliserer til dem, at han fortsat vil være deres stemme - også i Davos.

Den mest sigende del af Trumps optræden kom, ifølge Mirco Reimer-Elster, ikke under selve Trumps tale, men i den efterfølgende interviewdel. Her sendte Trump en lille stikpille pressen:

- Som forretningsmand blev jeg altid behandlet godt af pressen (...) Det var først, da jeg blev politiker, at det gik op for mig, hvor ubehagelig, ondskabsfuld og falsk pressen kan være, lød fra Trump på scenen.

De verdensledere, der hellere ville have set Hillary Clinton som præsident, fik et par ord med på vejen.

- Atter blev det illustreret ganske godt, at taleholderen Donald Trump er en anden og mere diplomatisk politiker, end Donald Trump uden manuskript på de sociale medier eller i interviews, siger Mirco Reimer-Elster. 

Trumps besøg i Davos er det første fra en amerikansk præsident, siden Bill Clinton var der i år 2000.