Udland

Nystrøgne kokkeskjorter på række sagde et sidste farvel til stjernekok

Mesterkokke fra verden over var mødt op for at ære afdøde Paul Bocuse.

Så langt øjet kunne række rejste mænd i nystrøgede, hvide kokkejakker sig fredag op for at klappe i takt.

De var opdelt i hver sin stolerække i domkirken i Lyon, og de fleste bar et bånd om halsen med det franske nationalflag.

Fælles for dem alle var, at klapsalven var rettet mod en særlig person.

Den franske stjernekok Paul Bocuse.

I en alder af 91 år sov han lørdag ind. Mesterkokken kaldes i Frankrig for 'Gastronomiens Pave'. Han har vundet adskillige michelinstjerner, et væld af priser og titler og er blevet udråbt som 'Århundredets Kok'.

Mens han i en kiste blev båret ud efter en ceremoni, blev han hyldet. Omkring 1500 kokke fra hele verden var mødt op sammen med tusindvis af andre fans af den franske kok for at ære 'Paven'.

Blandt gæsterne var en af de mest berømte kokke i Frankrig Alain Ducasse. Også landets indenrigsminister, Gérard Collomb, deltog i ceremonien. Han har tidligere udtalt, at Bocuses død efterlod gastronomien i sorg.

- Gastronomernes pave forlader os. Gid at vores kokke i Lyon og i alle verdens hjørner vil dyrke frugterne af hans lidenskab i lang tid fremover, skrev han på Twitter.

Under fredagens ceremoni holdt han en tale, hvor han blandt andet fortalte, at Frankrig havde mistet "en af sine største ambassadører", og at Bocuse "altid vil være i vores hjerter, i vores sind og i vores smag".

Bocuse havde ønsket en lille ceremoni

Paul Bocuse havde ifølge sin søn Jerome ellers ønsket en simpel ceremoni i en lille kirke i hans hjemby Collonges-au-Mont-d'Or.

- Det var ikke muligt, har Jerome udtalt ifølge The Telegraph, da familien forventede, at mange kolleger i kokkebranchen ville møde op.

I stedet blev ceremonien afholdt i domkirken i Lyon, mens der udenfor blev installeret to store skærme til de fremmødte, som gerne ville ære mesterkokken.

Sov ind i sit barndomshjem

Paul Bocuse led i mange år af sygdommen Parkinson. Han sov ind i et værelse over sin familierestaurant, hvor han også kom til verden.

Han begyndte i en alder af otte år at hjælpe til i sin fars restaurant. Derefter blev han uddannet i Lyon hos stjernekokken Eugenie Brazier. 

I de følgende år blev han undervist og oplært af flere berømte kokke, men det var på familiens restaurant i Lyon midt i 1950'erne, at han for alvor blev kendt. Han overtog som 22-årig restauranten i 1956.

Paul Bocuse anses for at være en af grundlæggerne af det nye franske køkken. Han var ansvarlig for at bringe fransk gastronomi ind i den moderne verden, siger Jyllands-Postens restaurantanmelder Niels Lillelund

L’Auberge du Pont de Collonges, som Paul Bocuses restaurant også er kendt som, fik sin første michelinstjerne i 1958. Den anden stjerne kom i hus i 1962 og nummer tre i 1965. Den dag i dag har restauranten fortsat tre michelinstjerner.