Trumps regering inviterer Samuelsen til Washington

Den danske udenrigsminister er blevet inviteret til Washington, hvor han skal mødes med sin amerikanske kollega.

For første gang skal Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på officielt besøg hos sin amerikanske kollega Rex Tillerson. Det sker, når han på mandag rejser til USA's hovedstad Washington DC.

- Jeg glæder mig til at besøge Washington og særligt til at mødes med min amerikanske kollega. USA er vores vigtigste udenrigs- og sikkerhedspolitiske allierede. Det er en stærk alliance, som naturligvis løbende skal plejes. Det vil jeg blandt andet gøre med mit besøg, siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse, som Udenrigsministeriet har sendt ud. 

Steinmetz: vigtigt møde

Det er første gang den danske udenrigsminister er på officielt besøg hos sin amerikanske kollega.

Derfor er mødet med den amerikanske udenrigsminister vigtigt for Samuelsen, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Anders Samuelsen og Rex Tillerson har mødt hinanden ved en række lejligheder tidligere, men det er første gang de mødes alene med en dagsorden, der hedder USA-Danmark relationer. Ved internationale topmøder, hvor de to før har mødt hinanden, er der mange andre, der gerne vil i kontakt. Nu får Samuelsen en halv time med Tillerson, hvor fokus er på Danmark, siger Jesper Steinmetz.

Ifølge Udenrigsministeriet skal de diskutere en række globale udfordringer.

- Der er en lang række udfordringer på den internationale scene i dag. USA er som verdens eneste supermagt stærkt engageret i langt de fleste af de udfordringer, og jer ser frem til at diskutere med min amerikanske kollega, hvordan vi sammen kan bidrage til globale løsninger til gavn for os alle, siger Anders Samuelsen.

Terror og Rusland er mulige emner

TV 2's korrespondent i USA Jesper Steinmetz, forventer dog, at Danmark vil sætte emner som kampen mod terrorisme og truslen fra Rusland på dagsordenen.

- Jeg tror, at den danske udenrigsminister vil minde USA om, hvor alvorlig en trussel Rusland er, og hvor væsentligt det er, at USA bevarer sit fokus på det emne. Og så vil kampen mod terrorisme i lande som Afghanistan og Syrien formentlig også blive et emne, siger han.

Donald Trump har flere gange kritiseret NATO-lande som Danmark for ikke at bruge de to procent af BNP på forsvarsbudgettet, som landene har forpligtet sig til.

Derfor tror Jesper Steinmetz også, at det er et emne, der vil blive taget op på mødet:

- Det er der, hvor USA rammer Danmark og andre NATO-landes ømme punkt. Og der kan man meget vel forestille sig, at Samuelsen vil minde Tillerson om, at den danske regering vil indgå et forsvarsforlig indenfor de kommende måneder, hvor Danmark vil øge sit nuværende bidrag. Derfor vil han formentlig sige til amerikanerne; vi har lyttet til jer, siger han.

Godt dansk forhold til USA

Sidst en repræsentant fra den danske regering mødtes med Trump-administrationen var, da statsminister Lars Løkke Rasmussen som en af de første statsledere mødtes med Donald Trump i Det Hvide Hus.

Og udenrigsministerens besøg vidner endnu engang om, hvor godt forholdet er mellem Danmark og USA, mener Jesper Steinmetz.

-Vi siger ofte, at Danmark er en nær ven af USA, og det er mere end en kliché. Det, at Samuelsen nu besøger sin amerikanske kollega, vidner om, at man værdsætter Danmarks input i Washington – også efter Trump er blevet præsident, siger han.

Udover mødet med Rex Tillerson skal Samuelsen også mødes med andre nøglepersoner i amerikansk politik, meddeler Udenrigsministeriet.