Udland

Trump stiller gerne op til afhøring: - Jeg ser faktisk frem til det

Trump har kaldt Rusland-undersøgelsen for en heksejagt og en undskyldning for Hillary Clintons nederlag i præsidentvalget.

USA's præsident, Donald Trump, siger onsdag, at han vil være villig til at lade sig afhøre af særlig anklager Robert Mueller under ed i forbindelse med undersøgelsen af Ruslands rolle i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Jeg ser faktisk frem til det. Jeg ville gøre det under ed. Jeg vil gerne gøre det hurtigst muligt, siger Donald Trump til en samling journalister i Det Hvide Hus.

Trump siger dog også, at det er svært at finde en dato for en afhøring.

- Det er op til mine advokater og alt det der, siger Trump.

Svært at trække i land

Rusland bliver beskyldt for at have forsøgt at påvirke præsidentvalget til Donald Trumps fordel. På samme måde beskyldes flere af Trumps tidligere medarbejdere for at have samarbejdet med Rusland.

Trump gentog også en række talepunkter, som han har ytret tidligere. Præsidenten sagde blandt andet, at han ikke har forsøgt at forpurre efterforskningen af Ruslands angivelige indblanding i valget.

Trump har tidligere sagt, at han vil være villige til at lade sig afhøre af Mueller. Indtil videre ved vi dog ikke, om Robert Mueller overhovedet har tænkt sig at indkalde præsidenten til afhøring.

- Det er klart, jo flere gange Trump siger det her, jo sværere vil det blive for ham at trække i land igen set med offentlighedens øjne. Men det er langt fra sikkert, at det rent faktisk også kommer til at ske, siger TV 2s Kirstine Biltoft-Knudsen fra USA.

Trump-kritik af Mueller

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er flere gange blevet kritiseret af Trump, som kalder undersøgelsen for en heksejagt og et forsøg fra demokraterne på at finde en undskyldning for Hillary Clintons nederlag i præsidentvalget.

Trump har dog selv afvist spekulationer om, at han vil prøve at få Robert Mueller fyret.

- Nej, det vil jeg ikke, lød fra Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus i december.

Men i denne uge har præsidenten og flere fremtrædende republikanere igen rettet en hård kritik mod Robert Mueller.

Det skete, fordi det er kommet frem, at FBI har mistet en række sms'er, der er blevet sendt mellem FBI-advokaten Lisa Page og FBI-agenten Peter Strozok, som begge har været en del af Rusland-undersøgelsen.

Strzok blev i sommer fjernet af Robet Mueller, efter han blev gjort bekendt med, at Strzok skulle have sendt sms'er, hvor han udtrykte sig kritisk over for Donald Trump. 

Potentielt sprængfarligt

Mueller er udpeget til at undersøge to særlige forhold: Om der er en forbindelse mellem Trump-lejren og Rusland samt præsidentens fyring af FBI-chef James Comey.

Hvis det kommer til, at præsidenten skal afgive forklaring, så vil det formentlig komme til at handle om fyringen af James Comey og om, hvorvidt Trump forsøgte at blande sig i efterforskningen af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

- Det ser ud til at være det, som Muellers hold først og fremmest fokuserer på, siger Kirstine Biltoft-Knudsen.

Men kommer det til en afhøring, vil præsidenten formentlig også blive spurgt ind til Ruslands forsøg på at påvirke præsidentvalget og den mulige forbindelse til Trumps kampagneskab.

- Så det er potentielt sprængfarlige spørgsmål for præsidenten, hvis det altså skulle komme til, at han skal vidne under ed, siger Kirstine Biltoft-Knudsen.

Sessions afhørt

Justitsministeriet bekræftede tidligere på ugen, at James Comey blev afhørt i sidste uge af Robert Mueller. 

Det samme blev USA's justitsminister, Jeff Sessions.

Sessions fortalte i marts sidste år, at han er inhabil i alle sager om valget i 2016. Det gælder også de undersøgelser, der er om russisk indblanding i valgkampen.

Sessions havde tidligere sagt, at han ikke var involveret i sagen om Rusland. Men det kom frem, at han havde undladt at fortælle Kongressen om to møder, han havde med Ruslands ambassadør under valgkampen. 

Derfor blev Robert Mueller udpeget som særlig anklager.