Udland

Kloning af to babyaber gør det muligt også at klone mennesker

Målet med kloningen af aber er at kurere menneskesygdomme.

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at klone to aber.

Det skriver New York Times.

Forskerne har brugt samme teknik til at klone aberne, som man brugte i 1996, da man klonede fåret Dolly. Efter det banebrydende gennembrud er videnskaben kommet et skridt tættere på at kunne klone mennesker.

Siden Dolly blev klonet har forskere klonet næsten to dusin pattedyr heriblandt hunde, katte, grise og køer.

Kloning af mennesker er muligt

Det har indtil nu ikke været muligt at klone primater (en orden af pattedyr, der omfatter aber og mennesker, red.) i en ung alder.

Men nu er det lykkedes Muming Poo fra det kinesiske videnskabsakademi i Shanghai og hans hold af forskere at klone to babyaber – Zhong Zhong og Hua Hua, der er henholdsvis syv og otte uger gamle.

- Barrieren for at klone primater er nu overvundet, siger Muming Poo.

Han fortæller, at det teoretisk set nu er muligt at klone mennesker, men Poo og hans hold har ingen intention om at praktisere denne mulighed.

Vil kurere menneskesygdomme

I stedet er målet nu at skabe en masse genetisk identiske aber til medicinske undersøgelser, da aber er mere ligesom mennesker end mus og rotter, som man før har udført medicinske tests på.

Zhong Zhong og Hua Hua.

De kinesiske forskere vil forsøge at klone aber med genetiske defekter såsom Alzheimer og Parkinson, som mennesker kan lide af, derved kan man bruge aberne til at forske i sygdommene med håb om at finde en kur.

Dyrerettighedsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har fordømt Muming Poos arbejde med kloning af aber.

- Kloning er en gyserhistorie. Det er spild af liv, tid og aber, og det er ufattelige lidelser, aberne bliver påført, siger seniorvicepræsident i PETA Kathy Guillermo.