Udland

Bill Cosby optræder for første gang siden sexanklager

Gennem de seneste fire år har flere end 50 kvinder anklaget tv-stjernen for seksuelle overgreb.

Den 80-årige komiker Bill Cosby optrådte mandag på LaRose Jazz Club i Philadelphia i USA.

Hans optræden har affødt kritik på de sociale medier.

Det skriver BBC.

Den sexanklagede komiker, der er kendt fra serier som ’America’s Dad’ og ’The Cosby Show’, er anklaget for at bedøve og misbruge en kvinde ved navn Andrea Constand i komikerens hjem i Philadelphia i 2004.

- Jeg ville brænde sædet

Mandag var han så tilbage på scenen for første gang i tre år. Denne gang for at hylde jazztrommeslageren Tony Williams. Her jokede han blandt andet med, at ”han engang var komiker” .

Efter Bill Cosbys optræden har flere reageret på Twitter. Blandt andet forfatter Terry McMillan skriver:

- Hvis du gav mig pladser på første række til at se Bill Cosby, ville jeg brænde dem.

- Her er det uforglemmelige ansigt, Cosby lavede, da jeg spurgte ham, om nævningene vil se anderledes på hans sag i #MeToo-æraen.

Til spørgsmålet svarede Bill Cosby:

- Jeg ved det ikke.

En anden Twitter-bruger Micah Coleman havde lovprisende ord tilovers for den amerikanske komiker.

- Det her reddede min aften - at møde Bill Cosby. Jeg har altid gerne villet møde Bill Cosby. Han er min yndlings komiker en Philly-legende (forkortelse for Philadelphia, red.). Jeg er også fra Philly, det her er et specielt øjeblik.

Forgrebet sig på mere end 50 kvinder

Gennem de seneste fire år har flere end 50 kvinder anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb. Flere af anklagerne har lydt på bedøvelse og voldtægt, men mange af sagerne er for længst forældede i det amerikanske retssystem, og derfor er det kun Andrea Constands sag, der er nået så langt som til retten.

Sagen blev erklæret ugyldig efter et nævningeting havde forsøgt at komme frem til en beslutning om Cosbys skyld eller uskyld i 52 timer. Efter seks dage bag lukkede døre kom nævningene ud og meddelte, at de ikke kunne nå til enighed om spørgsmålet.

Bill Cosby er tiltalt for det, der bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden Andrea Constand tilbage i 2004. Bill Cosby står anklaget for tre tilfælde af overgreb, der hver kan give op til ti års fængsel samt en bøde på 25.000 dollar.

Retssagen mod komikeren genoptages den 29. marts 2018. 

Bill Cosbys nedtur

 1. 2002

  1. Andrea Constand og Bill Cosby mødes

   Det er sagen om Andrea Constand, som tv-stjernen Bill Cosby nu skal i retten for.

   Andrea Constand og Bill Cosby mødes for første gang på Temple University i Philadelphia. Her arbejder hun som basketballtræner, mens han sidder i bestyrelsen. Cosby tilbydder derfor at være hendes mentor, og de to udvikler et tæt forhold.

 2. 2004

  1. Episoden mellem Cosby og Constand

   Andrea Constand besøger Bill Cosby i sit hjem, fordi hun er bekymret for sin karriere. Han har derfor inviteret hende over for at snakke om tingene. Ifølge sagsmaterialet giver han Andrea Constand nogle piller, som han siger vil hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gør angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamler og forgriber Cosby sig seksuelt på hende.

   Andrea Constand forlader derefter sit stilling ved universitet og flytter hjem til Toronto, hvor hun er født og opvokset.

 3. 2005

  1. Andrea Constand anlægger sag mod Cosby

   Andrea Constand fortæller sin mor, at Bill Cosby har overfaldet hende et år tidligere. De kontakter derfor sammen tv-stjernen og det canadiske politi. 

   Andrea Constand lægger sag an mod Bill Cosby i civilretten. Her indrømmer Cosby, at der har været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kommer for retten, indgår de to parter dog et forlig. Sagen ender derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skal forhindre dem begge i at tale om sagen.

 4. 2014

  1. Video, hvor komiker kalder Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Hannibal Buress

   Komikeren Hannibal Buress leverer under et show i Cosbys hjemby Philadelphia et frontalangreb på sin kollega, hvor han fra scenen flere gange slår fast, at Cosby er at betragte som serie-voldtægtsmand.

   Han siger blandt andet, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier, og flere kvinder begynder derefter at stå frem med lignende anklager mod Cosby.

  2. Et kendt ansigt står frem

   Janice Dickinson

   Modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby.

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

 5. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   Den tidligere Miss America, Lisa Christie, stod i 2015 også frem med anklager mod Bill Cosby.

   I løbet af både 2014 og 2015 står flere og flere kvinder frem og fortæller deres historier om seksuelle overgreb af Bill Cosby - blandt andet den tidligere Miss America Lisa Christie.

  2. Nye dokumentar ser dagens lys

   Advokat Gloria Allred fremlægger beviser mod Cosby. Hun har repræsenteret flere af de kvinder, som har anklaget tv-stjernen. Her med Beth Ferrier og Rebecca Lynn Neal.

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men i juli frigiver en dommer dokumenter fra retssagen tilbage i 2005, hvori Bill Cosby indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål at have sex med dem. 

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

  3. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Obama

   Under et pressemøde i det Hvide Hus bliver USAs daværende præsident, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter oplysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror, at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt.

  4. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   New York Magazine

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier.

  5. Bill Cosby bliver sigtet

   Bill Cosby sigtet

   30. december bliver derrejst sigtelse mod Bill Cosby i sagen om Andrea Constand. Det er den første sigtelse, der er blevet rejst mod tv-stjernen.

   Det er anklageren i The Montogmery County i den amerikanske delstat Pennsylvania, der har sigtet Bill Cosby for det, som bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden. En arrestordre bliver udstedt på Bill Cosby.

 6. 2016

  1. Dommer afgør, at Bill Cosby skal for retten

   Bill Cosby har tidligere nægtet alle beskyldninger om seksuel krænkelse af kvinder.

   En dommer i den amerikanske delstat Pennsylvania afgør, at der skal indledes en regulær retssag mod skuespilleren Bill Cosby, der anklages for voldtægt. 

   Afgørelsen bliver truffet efter, at bevismateriale og vidneudsagn mod Cosby er blevet gennemgået ved en retshøring i byen Norristown, hvor skuespilleren selv har været til stede.

    

 7. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 12 kvinder at vidne ved Andrea Constands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

  2. Retssagen mod Bill Cosby begynder

   Cosby

   Bill Cosby skal for en dommer i sagen om Andrea Constand. Bliver han fundet skyldig i sagen om Andrea Constand, risikerer han ifølge amerikanske medier 10 års fængsel.

    

  3. Nævningene er uenige

   Bill Cosby ved retten i Norristown, Pennsylvania.

   Efter fire dages votering lykkedes det ikke nævningene at blive enige om at kende Cosby skyldig eller uskyldig nogen af de tre anklager om tilfælde af seksuelle overgreb.

   Retssagen bliver derfor kendt ugyldig. 

  4. Sagen genoptages til november

   Sagen mod den 79-årige amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby bliver genoptaget 6. november.

   Det fastslår dommer Steven O'Neill ved Montgomery County Common Pleas Court i Pennsylvania, efter det ikke lykkedes nævningene at blive enige i anklagerne. 

Kilder: The New York Times, CNN, The Washington Post