Udland

Underbukse-video og vrikkende hofter har sat Rusland på den anden ende

Det var mest for sjov, da russiske kadetter lagde æggende dansevideo på nettet. Men en kommentator kalder det et oprør mod et snerpet og stift system.

En stort set bar ungersvend i læderstøvler, handsker og læderremme vrikker sig op ad en trappe til lyden af Benny Benassis pumpende electro-klassiker 'Satisfaction'. Undervejs går det ud over en glasdør, som er tæt på at blive voldtaget. Hofterne i de stramtsiddende underbukser udfører samlejebevægelser, alt imens kasketten er trukket godt ned over panden. Det ligner scener fra en tarvelig homoerotisk pornofilm, men den unge herre på billedet og hans vrikkende kammerater er såmænd kadetter, altså studerende, på den velrenommerede Højskole for Civil Luftfart i Uljanovsk ved Volgafloden, selveste revolutionsleder Lenins fødeby.

Videoen er tilsyneladende inspireret af en video, som unge mænd fra det britiske militær lagde på nettet i 2013, og som gik viralt. 

Se britiske militærfolks virale dansevideo

Og det kan nok være, at de vrikkende hofter har vakt opsigt. Ikke bare hos skolens rektor og de lokale myndigheder, som har korset sig over de unges, efter deres mening, helt upassende opførsel. Også unge på andre ærværdige uddannelsesinstitutioner har lagt mærke til videoen. De har ladet sig inspirere og lavet deres egen udgave af underbuksevideoen som en slags støtteerklæring til kammeraterne fra Uljanovsk. Fænomenet har ”bredt sig som en slags flash-mob”, konstaterer den russiske internetportal Medusa.

Videoen fra luftfartsskolen er indtil videre blevet set af millioner af mennesker. Alene på den russiske Vkontakte-side, en slags russisk pendant til Facebook, har brugerne klikket mere end fire millioner gange på videoen.

Pussy Riot med mandligt fortegn

Mens de vrikkende hofter fra Uljanovsk går deres sejrsgang på internettet, tager myndighederne og skoleledelsen sagen meget alvorligt. Højskolens uddannelseschef Pjotr Timofejev har bekendtgjort, at han vil tage ”disciplinære skridt” mod de formastelige kadetter, hvis opførsel han har karakteriseret som ”afskyelig”.

Også rektor Sergej Krasnov er bestyrtet, siger han. Ja, han sammenligner de vrikkende mandehofter med punkgruppen Pussy Riot, som blev idømt strenge fængselsstraffe for at have opført en anti-Putin sang i Frelseren Kristus Domkirken i Moskva. De unge kvinder blev dømt for at bespotte den ortodokse kirke, og parallellen er klar, mener Sergej Krasnov. Højskolen er jo en slags ”videnskabens tempel”, og det er den institution, de unge mennesker har besudlet med deres dans.

Den lokale guvernør Sergej Morosov, der ellers først var mest stemt for at lade sagen passere, har følt sig foranlediget til at indsætte en undersøgelseskommission, efter de statslige medier har kastet sig over den ”sexistiske” og ”erotiske” video.

Den farlige bøssepropaganda

Nu skulle man jo tro, at i et land, hvor præsidenten gerne viser sig frem i bar overkrop, uanset om temperaturen er over eller under frysepunktet, burde synet af danseglade studerende ikke kunne ophidse gemytterne, men det er ikke desto mindre tilfældet. For de vrikkende hofter rammer endnu engang ind i debatten om homoseksualitet, som Putins Rusland, for at sige det mildt, har et temmelig anstrengt forhold til. Et resultat af bøsseforskrækkelsen er loven om ”homoseksuel propaganda”, som blev vedtaget i 2013 og giver mulighed for at idømme personer, der i tilstedeværelse af mindreårige udtaler sig positivt om homoseksualitet, en bødestraf på op til 18.000 kroner.

Videoen med de vrikkende pilotnumser kommer også på et tidspunkt, hvor parlamentet er ved at forberede en ny lov om ”patriotisk opdragelse”. Ivan Mokantsjuk, der repræsenterer Den Nationalpatriotiske Folkefront, har allerede trukket linjen. Piloterne fra skolen i Uljanovsk vil i krigstid kunne blive indsat i flyvevåbnet, så derfor er selve Ruslands image på spil, når eleverne optræder i kasket, støvler og ikke meget andet, argumenterer den fædrelandskærlige politiker: ”Er det virkelig det, de vil vise vore fjender?”

Protest fra den yderste plovfure

Herhjemme har Ruslandskenderen og forfatteren Jens Alstrup også bidt mærke i dansevideofænomenet, som han kalder et tegn på, ”at der er grøde i Rusland. Der foregår meget, som undgår de fleste medier og efterretningstjenesters opmærksomhed. De progressive er ikke længere bare noget i Moskva med 100 intellektuelle, som det var i 1970'erne, det er et meget bredere fænomen, når det kan brede sig til brandmænd og politifolk så langt fra Moskva".

Ifølge Jens Alstrup kan videoerne tages som udtryk for en protest over ”et rigidt system, som bliver mere og mere despotisk i alle aspekter i samfundet”. Selvom de unge mænd (og enkelte kvinder) har valgt bøssetemaet, behøver de homoforskrækkede myndigheder ikke gå i panik. Det er er nemlig ikke udtryk for den forbudte ”bøssepropaganda”, men nærmere et udslag af, at homoseksualitet blandt mange unge i dagens Rusland er ”lidt frækt og chikt på den pikante måde”, siger han.

Med andre ord, et opgør med det nysnerpede Rusland, en fuckfinger til systemet fra den yderste plovfure.

Unge russere laver støttevideoer til de dansende kadetter Video: Lisa Maria Frendved Christensen

Støtte fra uventet kant

En anonym repræsentant for de studerende siger til internetportalen Medusa, at de slet ikke havde regnet med så voldsomme reaktioner. Selv håber han ikke at blive genkendt, for det at blive pilot er stadig hans store drøm.

Men støtte har de danseglade kadetter altså fået fra kammerater rundt omkring i det russiske uddannelsessystem.

Unge mænd fra Katastrofeministeriets skole har lavet deres udgave. Det samme har elever fra Urals Brandskole, unge mænd og kvinder fra Landbrugskolen i en landsby i nærheden af Uljanovsk og sygeplejersker fra Dimitrovgrad. I alt har elever fra mere end 10 forskellige institutioner taget ideen op.

Støtte har Uljanovsk Flyveskolens elever også fået fra en helt uventet kant, nemlig fra ultranationalisten og præsidentkandidaten Vladimir Sjirinovskij, som har vist sig overraskende overbærende: ”De unge fyre har jo bare danset, de er jo unge”.

Også hvad angår de unge mænds påklædning eller rettere mangel på samme, viser Sjirinovskij sig forstående: Det er jo varmt på kollegiet, måske 25 grader, som han forklarer, så ”hvorfor skulle de svede?"