Udland

Tysk sygeplejerske kan være landets værste seriemorder

Sygeplejersken gav sine patienter dødelige overdoser af hjertemedicin, men der gik flere år, før han blev opdaget.

En tysk sygeplejerske blev mandag tiltalt for 97 mord, hvilket potentielt kan gøre ham til landets værste seriemorder siden Anden Verdenskrig.

Sygeplejersken, Niels Högel, afsoner i forvejen en livstidsdom, som han blev idømt i 2015 for drab på to patienter, skriver nyhedsbureauet AP.

Han er anklaget for at dræbe sine ofre med injektioner med overdoser af hjertemedicin. Ifølge anklagemyndigheden gjorde han det i flere tilfælde for, at han kunne forsøge at genoplive patienterne for på den måde at fremstå som en helt, og dels fordi han kedede sig.

I mange tilfælde frastod han dog fra at forsøge at genoplive patienterne.

Ifølge den nye tiltale dræbte han 35 patienter på et hospital i Oldenburg, hvor han arbejdede fra 1999 til 2002, og yderligere 62 patienter på et hospital i Delmenhorst, hvor han arbejdede fra 2003 til 2005.

134 lig gravet op og undersøgt

Niels Högel kan derved være ansvarlig for omkring 100 drab. I lang tid lykkedes det ham at undgå at vække opmærksomhed, da ofrene primært var patienter på intensivafdelinger, som allerede var alvorligt syge.

I forbindelse med retssagen mod ham i 2015 indrømmede han, at han bevidst havde fremkaldt hjertestop på 90 patienter, hvoraf det var lykkedes ham at genoplive flere af dem.

Det fik de tyske myndigheder til at gennemgå hundredvis af patientjournaler fra hospitalerne, hvor han har arbejdet. De gravede også ligene af 134 personer op for at kunne undersøge dem for spor af sygeplejerskens dødelige injektioner.

Ifølge anklager Martin Koziolek fandt man, foruden de 97 sager, yderligere tre tilfælde, som blev anset som mistænkelige, men der var ikke tilstrækkelige beviser til at lade dem indgå i anklageskriftet.

Andre hospitalsansatte kan blive tiltalt

Efter der er rejst nye tiltaler mod sygeplejersken, skal Niels Högel nu igennem en ny retssag. Ifølge Washington Post tillader det tyske retssystem dog ikke, at samme person kan idømmes flere efter hinanden følgende livstidsdomme.

Til gengæld kan en ny dom påvirke hans chancer for nogensinde at blive prøveløsladt. Normalt kan personer, der afsoner en livstidsdom, anmode om prøveløsladelse efter 15 år.

Flere medier skriver, at anklagemyndigheden også vil rejse tiltale mod andre ansatte på hospitalerne, som anklages for ikke at have skredet ind mod sygeplejerskens mistænkelige adfærd.

I 2016 blev en dansk sygeplejerske idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg på patienter på Nykøbing Falster Sygehus. Året efter ændrede Østre Landsret dommen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg.