To nyopdagede planeter kan være beboelige

Forskere har fundet tegn på, at flere vigtige betingelser for liv er til stede på planeterne.

Siden opdagelsen af syv planeter sidste år har planeterne og deres stjerne vakt begejstring blandt forskere, der søger efter steder i verdensrummet, der minder om Jorden.

Det var aldrig før sket, at man havde fundet så mange planeter på størrelse med Jorden omkring en enkelt stjerne eller i et område, hvor rummets ekstreme temperaturer ikke automatisk ville udelukke chancen for liv.

Siden har internationale forskere undersøgt forholdene nærmere, og nu har de identificeret flere af planeterne som potentielt beboelige. Især to af dem formodes at besidde livsnødvendige forhold som vand og en varmekilde, skriver The Guardian.

Kan indeholde vand og varme

En af forskerne, Amy Barr fra Planetary Science Institute, forklarer til den britiske avis, at holdet bag opdagelsen har bygget matematiske modeller af de syv planeter og deres indre.

Herved har de fastslået, at seks af planeterne formentlig indeholder vand, enten i flydende form eller som is, og at en af dem potentielt har et globalt hav.

Herefter lavede forskerne modeller over planeternes kredsløb for at bestemme deres formodede overfladetemperaturer, og heri ligger en af de vigtigste opdagelser, forklarer Amy Barr.

- Planeterne bevæger sig i excentriske kredsløb, nærmest æggeformede, så hver gang planeten bevæger sig rundt om stjernen, bliver den strukket ud og presset sammen. Derved laver planeten sin egen interne friktion, hvorved der skabes varme, siger hun til The Guardian.

Forskerne henviser til en af Jupiters måner, Io, der udsættes for samme forhold, og hvis overflade indeholder vulkaner og flydende lava.

Tegn på Jorden-lignende temperaturer

Fænomenet kaldes tidevandsopvarmning og anses af forskere som en vigtig indikator på, om en planet besidder forholdene for liv – i hvert fald som vi mennesker forstår det.

Forskerne har konkluderet, at to af planeterne – kaldet d og e – oplever tidevandsopvarmning, men i et mindre omfang. De besidder dermed ”meget fornuftige overfladetemperaturer”, forklarer Amy Barr.

Deres beregninger anslår, at planet d har en temperatur på omkring 15 grader og muligvis ned til omkring et par grader over frysepunktet. Planet e er koldere.

- Her er der temperaturer, som man normalt vil se på Antarktis, men også fornuftige, siger Amy Barr til The Guardian.

Planeters stjernesystem optager forskere

Planeterne kredser om stjernen, der har fået navnet Trappist-1. Den er en såkaldt rød dværgstjerne og er både ældre og svagere end vores sol.

På trods af det fastslog en forskningsartikel sidste år, at Trappist-1 udsender en stjernevind, der er langt kraftigere end den solvind, som vores sol sender mod Jorden.

Ifølge artiklen har vinden fjernet atmosfæren, som er en anden vigtig betingelse for liv, fra de planeter, der er tættest på Trappist-1, mens de fjerneste planeter er bedre stillet.

Et andet forskningshold undersøgte sidste år, om de syv planeter kunne holde på vand, som er en anden livsbetingelse, og fandt frem til, at det var tilfældet for fire af dem.

Selvom dele af projekterne understøtter hinanden, er der dog fortsat mange ubesvarede spørgsmål, understreger Amy Barr. Hun og teamet håber nu, at fremtidige observationer vil give dem mere data, som kan gøre dem klogere på stjernesystemet.