Hun lagde formentlig ansigt til ikonisk plakat - nu er hun død

16x9
Naomi Parker, der angiveligt var kvinden bag denne ikoniske plakat, er død. Foto: Scanpix

Ingen ved med sikkerhed, hvem der inspirerede kunstneren bag 'We Can Do It!'. Meget tyder dog på, den nu afdøde Naomi Parker Fraley lagde ansigt til.

Hun står med knyttet næve og det polkaprikkede tørklæde bundet stramt om hovedet. Med sit stålfaste blik og ordene "vi kan gøre det!" er hun blevet et symbol på feminismens fremgang i 1980'erne. 

Men hvem er egentlig kvinden på den ikoniske plakat 'We Can Do It!'? 

Kunstneren bag plakaten, J. Howard Miller, har aldrig selv røbet svaret. Men meget tyder på, at den nu afdøde Naomi Parker Fraley var inspirationskilden. 

Naomi Parker Fraley døde lørdag i en alder af 96 år. To år inden sin død gjorde fundet af et hidtil ukendt fotografi dog, at hun blev bredt anerkendt som kvinden på plakaten. Det skriver blandt andre BBC.

Poserede med polkaprikker foran drejebænk

Plakaten blev angiveligt udgivet i 1943 i flere amerikanske magasiner. Målet var at fremme arbejdsmoralen under Anden Verdenskrig og få flere kvinder til at trække i arbejdstøjet, mens mændene var i kamp. 

Kort efter japanernes angreb på den amerikanske flådebase Pearl Harbor i 1941 begyndte den dengang 20-årige Naomi Parker at arbejde for en flådestation i byen Alameda i Californien. 

Og det var her, hun poserede på et fotografi, der senere skulle blive afgørende. Iført kedeldragt og et polkaprikket tørklæde stod hun let foroverbøjet ved en drejebænk, da billedet blev taget. 

Kort efter blev det publiceret i flere aviser rundt omkring i USA. 

Naomi Parker Fraley var stolt over at blive anerkendt som inspirationskilde til plakaten.
Naomi Parker Fraley var stolt over at blive anerkendt som inspirationskilde til plakaten. Foto: Twitter

Var stolt over at være ikon

I 1993, da plakaten fortsat var på sin feministiske fremmarch, stod en anden kvinde frem og hævdede, at plakaten var baseret på hende. Geraldine Doyle var metalpresser under krigen, og hun mente, at hun kunne genkende sig selv. Frem til hendes død i 2010 anså mange derfor hende for at være kvinden på plakaten. 

Først i 2016 blev fotografiet af Naomi Parker Fraley sammenlignet med plakaten. Her kom det også frem, at billedet i sin tid var blevet bragt i flere aviser i Pittsburgh, hvor kunstneren J. Howard Miller boede. Og året efter den publicering tegnede han så plakaten. 

I de sidste år frem til sin død troede Naomi Parker Fraley derfor selv fuldt og fast på, at hun var kvinden på plakaten. Og det var hun stolt af, udtalte hun i People Magazine i 2016.

- Nutidens kvinder i dette land har brug for ikoner. Hvis de mener, at jeg er ét, er jeg glad. 

Igennem tiden er der lavet flere efterligninger af den kendte plakat. Blandt andet har den verdenskendte sangerinde Beyoncé tegnet sin egen version af kvinden, der blev bragt på forsiden af The New Yorker i 2016.