Udland

Vulkan i udbrud slynger store klippesten ud - flere skiløbere kvæstet

Det meteorologiske institut i Japan advarer om, at vulkan ved populært skisportssted kan spy klippesten af sted i en radius på to kilometer.

Mindst 12 mennesker er blevet kvæstet efter vulkanen Kusatsu-Shirane i Japan er gået i udbrud og har kastet store klippesten ud fra krateret i en omkreds på to kilometer. Det skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Således blev mindst to kvæstet, da vinduerne i deres gondol blev knust af klippesten, mens andre skiløbere blev ramt af klippestenene, da de befandt sig på pisterne på et skisportssted.

Seks skiløbere fra militæret begravet i lavine

Vulkanudbruddet forårsagede desuden en lavine, hvor en person er blevet dræbt og mindst 12 skiløbere blev begravet. 6 af de 12 skiløbere var fra det japanske militær, der var i gang med vintertræning – de blev alle reddet, men flere af dem havde brækkede lemmer, oplyser Japans forsvarsminister, Itsunori Onodera, ifølge nyhedsburauet AP.

En person blev gravet fri efter at have været begravet i sne i adskillige timer.

Skiløbere fanget på toppen af bjerg

Ifølge det meteorologiske institut i Japan gik Kusatsu-Shirane i udbrud omkring klokken 10 tirsdag lokal tid – det er klokken 02 dansk tid. Videooptagelser viser, hvordan sorte klippesten fløj gennem luften, og sne blev kastet til vejrs ved nedslag.

- Der var et stort brag, og en stor røgsøjle med sort røg steg til vejrs, fortalte en skiløber til NHK, der er Japans nationale tv-station.

En anden fortæller, at klippestenen var 10-20 centimeter i omkreds.

Skisportsstedet blev umiddelbart efter udbruddet ramt af strømafbrydelse, og flere skiløbere blev fanget i gondoler i op til en halv time. Omkring 80 skiløbere ventede på at blive reddet ned fra en hytte på toppen af bjerget.

Vulkan har tre kratere

Det meteorologiske institut vil ikke udelukke, at der kan komme flere udbrud, ligesom de advarer mod, at klippesten kan blive kastet flere kilometer væk fra krateret. Myndighederne har hævet trusselsniveauet på bjerget til tre, hvilket betyder, at man ikke skal begive sig op på bjerget.

Kusatsu-Shirane er 2160 meter høj og har tre kratere, der er fyldt med vand. Det største krater, Yugama, er et af områdets hovedattraktioner – krateret er 300 meter bredt og 30 meter dybt, men man skal ikke lade sig narre af det turkisblå vand, for søen er med en PH-værdi på 1,2 en af de mest syreholdige i verden.

Vulkanen har ikke haft et stort udbrud siden 1983.

Japan har 110 aktive vulkaner, og de japanske myndigheder overvåger 47 af dem 24 timer i døgnet. I september 2014 blev 63 mennesker dræbt på vulkanen Ontake i den værste vulkankatastrofe i Japan i næsten 90 år.