Udland

Trump indfører ny told på vaskemaskiner og solceller

Whirlpool er amerikansk producerede vaskemaskiner. SCOTT OLSON / Scanpix Denmark

Betydelig told på vaskemaskiner og solceller til USA skal gavne lokale virksomheder. Men Donald Trumps forslag får kritik.

USA's præsident, Donald Trump, har nikket ja til nye toldsatser for vaskemaskiner og solceller, der importeres til USA. Og der er ikke kun tale om en lille told.

Ifølge nyhedsbureauet AP vil tolden på vaskemaskiner udgøre op mod 50 procent de næste tre år, mens afgiften på solceller vil være op mod 30 procent de næste fire år.'

- Præsidentens handling gør det igen klart, at Trump-administrationen altid vil forsvare amerikanske arbejdere, landmænd, ranch-ejere og virksomheder, siger USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, i en erklæring ifølge AP.

Har anklaget Kina for unfair konkurrence

Donald Trump har en erklæret strategi om "America First". Den går ud på, at hensynet til amerikanske virksomheder og borgere altid skal komme i første række.

Ifølge chefanalytiker Allan von Mehren, Danske Bank, skal tiltaget beskytte amerikansk industri i konkurrencen fra især Kina og Sydkorea.

- Trump har i lang tid anklaget Kina for unfair konkurrence. Og der er amerikanske selskaber, der har klaget til den amerikanske regering over, at Kina dumper varer på det amerikanske marked, siger han.

Forslag kommer til at koste jobs

De nye toldsatser får en blandet modtagelse.

Whirlpool, som er en amerikansk producent af hårde hvidevarer, melder ifølge AP, at det vil betyde flere job hos dem, hvorimod den amerikanske industri for solceller er splittet.

Mens producenter af solceller i USA er begejstrede, vurderer installatører af importerede solceller, at det kommer til at koste beskæftigelse.

Og så har det nye tiltag også vakt vrede i Kina og Sydkorea, som eksporterer varerne til USA. Landenes regeringer vil ifølge AP klage til den internationale handelsorganisation, WTO.

- Man kan sige, at det, at Trump gør det uden om WTO, er en farlig vej, siger Allan von Mehren.

- Man har det globale handelssystem, som man kan gå til, hvis man mener, at nogen bryder reglerne. Men Trump tager sagen i egen hånd og går uden om WTO - med risiko for at det bliver Det Vilde Vesten på handelsområdet.