Rusland forbyder komediefilm om Stalins død

'Stalins død' krænker det russiske folks værdighed, mener Ruslands kulturministerium, der har trukket filmens sendetilladelse tilbage.

Det russiske kulturministerium kan ikke se komikken i filmen 'Stalins død', en absurd komedie om tiden under og efter den kommunistiske leders død i marts 1953. Ministeriet har trukket tilladelsen til, at filmen kan vises i landets biografer tilbage.

Filmen er en britisk-fransk produktion instrueret af Armando Ianucci. Han har tidligere lavet politiske komedieserier som 'Veep' og 'The Thick of It'.

Russerne har humor, men det har styret ikke.

Uffe Dreesen, Korrespondent

En gruppe advokater, der repræsenterer kulturministeriet, har tidligere rettet en skarp kritik af filmen.

- 'Stalins død' er lavet for at sprede had og fjendskab, krænker det russiske folks værdighed og fremmer etnisk og socialt mindreværd, skrev de ifølge nyhedbureauet Tass.

Instruktør: Russere elsker filmen

Filmens hovedpersoner er personkredsen omkring Stalin, da han døde. Den tæller blandt andre marskal Georgij Sjukov (spillet af Jason Isaacs), chefen for sikkerhedspolitiet NKVD, Lavrentij Berija (Simon Russell Beale), diplomaten Vjatjeslav Molotov (Michael Palin) og Stalins efterfølger Nikita Khrusjtjov (Steve Buscemi).

Plottet udstiller mange af de dokumenterede aparte situationer, der udspillede sig omkring Stalin. Blandt andet hans hang til westernfilm og insisteren pĂĄ, at toppen af regimet skulle se dem.

- Alle de russere, vi har vist filmen indtil nu, inklusive pressen, har sagt, hvor meget de nød og værdsatte filmen.

- De har sagt to ting: "Det er sjovt, og det er sandt". Jeg tror pĂĄ, at vi stadig kan fĂĄ filmen i russiske biografer, siger instruktør Armando Ianucci til den britiske avis The Guardian.

Ministerium: Filmen er respektløs

Kulturministeriet i Rusland er dog umiddelbart af en anden opfattelse.

- Filmen viser ingen respekt for vores historie og mindet om tidligere generationer. Vi er sikre på, at filmen kun er lavet for at forvanske vores lands historie, så mindet om Sovjetunionen kun udløser skræk og afsky, skrev advokaterne ifølge Tass.

Russisk militærhistoriker: Filmen fornærmer det russiske folk

TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er ikke overrasket over, at almindelige russere ifølge instruktøren godt kan se det sjove i filmen, mens myndighederne har svært ved det. 

- Russerne har humor, men det har styret ikke. Man har ingen forstĂĄelse for, at der er noget, der hedder satire, og at det skal have lov til at blive vist, siger han. 

MĂĄlet er at fĂĄ Putin genvalgt

Og der er en grund til, at styret netop nu er ekstra humorforladt, vurderer Uffe Dreesen. Der skal nemlig holdes præsidentvalg i Rusland i ĂĄr. 

- For øjeblikket er der Ă©t projekt, som man er optaget af i Kreml. Og det er, at præsident Putin skal genvælges. Og han skal genvælges med fynd og klem og med alt, hvad man kan opbyde af stemmer. SĂĄ lige nu gælder det om ikke at fornærme folk, siger han. 

'Stalins død' havde premiere i Danmark den 14. december 2017.

Korrespondent: Det handler om at fĂĄ Putin genvalgt