Udland

Frygt for overophedet glødelavine på Filippinerne

På trods af talrige advarsler om farlige og voldsomme vulkanudbrud kan myndigheder ikke holde indbyggerne væk fra farezone ved vulkan i udbrud.

Den filippinske vulkan Mayon fortsætter tirsdag med at spy lava 700 meter op i luften, ligesom den sender massive askeskyer tre kilometer op i atmosfæren i et udbrud, der indtil videre har sendt 40.000 indbyggere på flugt. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det sker, efter der mandag formiddag lokal tid var et eksplosivt udbrud – det hidtil mest kraftfulde siden det første i denne omgang, der fandt sted for en uge siden.

Undgå den forbudte zone, for hvis du bryder zonen, vil straffen være døden

Cedric Daep

Myndighederne i Mayon hævede efterfølgende trusselsniveauet til det næsthøjeste, ligesom farezonen blev udvidet til otte kilometer fra krateret. Det betyder, at tusindvis af indbyggere skal evakueres, herunder også mindst 12.000, som var vendt tilbage til deres hjem efter at være blevet evakueret én gang tidligere.

Advarer om altopslugende og overophedet glødelavine

glødelavine pyroklastisk

Et pyroklastisk vulkanudbrud eller en pyroklastisk sky er betegnelsen for en glødelavine, hvor det vulkanske materiale strømme ned ad siderne på vulkanen ofte med op til 700 km/t og en temperatur op til 1000 grader. De varme luftarter og den høje fart ned ad bjergsiden gør dem meget farlige. Det var en pyroklastisk sky, der opslugte byerne Pompeii og Herculaneum i Italien. 

Myndighederne har advaret om, at et voldsomt udbrud vil forekomme i løbet af timer eller dage – et udbrud, der vil starte med flere rystelser efterfulgt af de meget farlige pyroklastiske strømme, der er overophedet gas og vulkansk materiale, der med temperaturer på op til 1000°C og op mod 700 kilometer i timen bevæger sig ned ad vulkanens sider og ødelægger alt på deres vej.

På trods af advarslerne om den farlige situation kæmper myndighederne i Mayon alligevel med at forhindre indbyggerne i at snige sig tilbage til deres hjem for at undersøge, om alt er i orden. Samtidig har myndighederne også problemer med at forhindre indbyggerne i at vende tilbage for at overvære et haneslagsmål i byen Santo Domingo.

Derfor har de lokale katastrofemyndigheder nu anbefalet at afbryde for strømmen og vandet i de områder i farezonen.

- Hvis pyroklastiske strømme rammer mennesker, er der ingen chance for liv. Lad os ikke bryde med naturloven - undgå den forbudte zone, for hvis du bryder zonen, vil straffen være døden, lyder det fra Cedric Daep, leder af provinsens katastrofeberedskab, ifølge nyhedsbureauet AP.

Det seneste udbrud har indhyllet landsbyer i total mørke og sendt lava, klippesten og andet vulkanaffald ned ad Mayons sider mod den forbudte zone, men der har endnu ikke været meldinger om kvæstede eller dræbte.

Perfekt kegleformede top er stort turistmål

Med den næsten perfekte kegleformede top har vulkanen Mayon længe været populær blandt klatrere og turister og har skabt stor turisme og job i byen Albay, som ligger cirka 340 kilometer sydøst fra Manila.

Vulkanen er 2460 meter høj og har været i udbrud 50 gange de sidste 500 år. I 2013 dræbte et askeudbrud fem bjergbestigere, som befandt sig nær toppen på trods af advarsler. I det mest ødelæggende udbrud i 1814 blev mere end 1200 mennesker dræbt, da de blev begravet af vulkansk mudder i byen Cagsawa.

Filippinerne ligger i Ring of Fire (ringen af ild, red.) – en line med seismisk aktivitet i Stillehavet, der gør jordskælv og vulkanudbrud almindelige.