Udland

BLOG: Demokraterne står tilbage med sorteper

Det blev som forventet et shutdown af den korte slags.

Efter tre dages government shutdown – heraf to dage i weekenden, hvor konsekvenserne var marginale - blev et kvalificeret flertal af republikanere og demokrater i Kongressen i nat dansk tid enig om en midlertidig budgetlov.

Der er især tre aspekter, der er værd at fokusere på efter den hurtige genåbning af det føderale statsapparat: hvad betyder denne udvikling på den korte bane, hvad betyder nattens udvikling på den lange bane, og hvem endte med at blinke først?

Endnu en midlertidig ikke-løsning

Kongressen er blevet enige om en aftale, der genåbner det føderale statsapparat og holder det kørende indtil den 8. februar 2018. Ja, du læste rigtig: 8. februar 2018.

Der er tale om endnu en midlertidig nødløsning frem for en langsigtet budgetlov. Den fjerde midlertidige budgetlov af slagsen siden oktober 2017!

Kongressen fortsætter med andre ord med at gå fra lappeløsning til lappeløsning. Dermed står vi med stor sandsynlighed tilbage i samme situation om knap tre uger, når den seneste midlertidige budgetlov udløber. En grotesk og tilbagevendende praksis der vækker minder om kultsketchen '90-års-fødselsdagen'.

Noget andet, der vender tilbage til februar, er efter alt at dømme dynamikken, der fremprovokerede nedlukningen i første omgang.

Den varme kartoffel forbliver varm

Hovedårsagen til, at demokraterne ikke ville lægge de afgørende stemmer til endnu et midlertidigt budget i Senatet i fredags var, at der ikke forelå et lovforslag, der adresserede fremtiden for de hundredtusindvis af mennesker, de såkaldte dreamers, der falder ind under immigrationsprogrammet DACA.

Demokraterne insisterede på, at man skulle løse DACA i forbindelse med budgetloven. Alternativt skulle man som minimum skrive en passus ind i en eventuel ny midlertidig budgetlov, at en DACA-løsning skulle forhandles på plads inden for kort tid.

En sådan aftale foreligger der fortsat ikke efter drøftelserne og vedtagelsen af den midlertidige budgetlov i nat. Det eneste, demokraterne fik stillet i udsigt af den republikanske flertalsleder Mitch McConnell, var et DACA-lovforslag, der vil blive debatteret og sendt til afstemning i Senatet.

Demokraterne blinkede først

Det bringer os direkte til det tredje aspekt: sorteper.

I fredags lukkede demokraterne dele af det føderale statsapparat ned over DACA. Tre dage senere er demokraterne med til at genåbne det føderale statsapparat – og det eneste, de kan vise frem til deres vælgere, er et løfte fra Mitch McConnell om, at man i den kommende tid vil ”overveje” et lovforslag, der beskytter de såkaldte dreamers.

Ydermere er semantikken afgørende her: at den republikanske flertalsleder vil ”overveje” et lovforslag betyder ikke, at et sådant lovforslag også automatisk vil blive vedtaget i Senatet.

Det betyder heller ikke, at Repræsentanternes Hus – hvor republikanerne har et større flertal og ideologisk ligger længere til højre end i Senatet – vil stemme for selvsamme forslag.

Og slutteligt betyder det heller ikke automatisk, at et sådant lovforslag vil blive underskrevet af præsident Trump. Særligt fordi det fortsat ikke står helt klart, hvor præsidenten står i det spørgsmål.