Spansk anklager vil have Puigdemont anholdt i Danmark – men højesteret siger nej

​Mandag fløj den afsatte catalanske leder fra sit eksil i Bruxelles til København.

Den spanske statsanklager har været klar i spyttet:

Når Carles Puigdemont satte sine ben på dansk jord, så skulle han anholdes og udleveres til Spanien.

Men sådan bliver det ikke.

Spaniens højesteret meddeler nu, at den ikke vil genaktivere den europæiske anholdelsesordre på Carles Puigdemont, skriver Reuters.

- Lige i dette øjeblik er han formentlig lettet, siger TV 2s Jeppe Krogsager, der følger situationen i Spanien tæt.

- I hans inderkreds har man været nervøs for og advaret ham mod at tage på denne her tur til Danmark, da det ville indebære en risisko for, at han kunne blive arresteret. 

Den afsatte catalanske leder har siden oktober levet i eksil i Bruxelles. I kølvandet på en forfatningsstridig folkeafstemning til fordel for catalansk løsrivelse fra Spanien er han anklaget for blandt andet undergravende virksomhed og for at have misbrugt offentlige midler.

Rejser han hjem til Spanien, vil han blive anholdt.

Arrestordre trukket tilbage

Den spanske højesteret bestemte sidste år, at en europæisk arrestordre skulle udstedes for at få Carles Puigdemont udleveret fra Belgien.

Men den blev trukket tilbage i december af to grunde.

- Man vurderede, at han ville vende tilbage til Spanien af egen fri vilje, så der var ingen grund til en arrestordre. Det skete dog ikke, forklarer TV 2s Europa-korrespondent Lotte Mejlhede.

- Og så var der en anden bekymring. Man var simpelthen nervøs for, at de belgiske myndigheder med anderledes love ville gøre det svært for Spanien at straffe ham for det, som de mener, han har gjort.

Debat på Københavns Universitet

Da Carles Puigdemont mandag morgen landede i Københavns Lufthavn - blandt andet for at deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet - gik der ikke lang tid, før den spanske statsanklager fik fat i Spaniens højesteret.

Anklagemyndigheden bad om at få genaktiveret den europæiske arrestordre på Carles Puigdemont hos selvsamme dommer, der trak den europæiske arrestordre tilbage i december.

Og det blev altså et nej.

Den tidligere catalanske præsident Puigdemont er landet i København med en anholdelsesbegæring fra spansk politi hængende over hovedet-

Men hvor efterlader det Carles Puigdemont, som frit rejser rundt i Europa, mens han ikke kan vende hjem til Spanien?

- Han har mange problemer stående foran sig. Han har boet i Belgien i snart tre måneder, og det betyder, at hans juridiske grundlag for at befinde sig der uden at søge om permanent ophold begynder at udløbe, siger Jeppe Krogager.

- Og så er der hele det politiske spil. Hvis det går sådan, som den catalanske parlamentsformand har sagt, så skal Carles Puigdemont indsættes som leder. Men hvordan skal det foregå, hvis han ikke kan sætte fod på spansk jord.