Udland

Det Hvide Hus' telefonsvarer giver demokraterne skylden for shutdown

Sidst der var en nedlukning af statsapparatet i USA, varede det 16 dage, før systemet fungerede igen.

Hvis man mandag forsøger at ringe til Det Hvide Hus i Washington, er der ingen til at tage telefonen. Man bliver i stedet mødt af en telefonsvarer, der giver demokraterne i Kongressen skylden for det såkaldte shutdown i USA. 

- Vi kan desværre ikke besvare dit opkald i dag, fordi Kongressens Demokrater har taget statsfinanserne, inklusiv finansieringen af tropperne og flere sikkerhedsprioriteringer som gidsel i en uvedkommende immigrationsdebat, fortæller den kvindelige stemme og fortsætter:

- Som følge af denne blokering er staten lukket ned. Vi ser frem til at besvare dit opkald, når staten åbner igen. 

Kunne ikke nå til enighed

Det amerikanske shutdown omfatter statsapparatet i USA, som er lukket ned, efter man i Kongressen ikke har kunnet nå til enighed om en midlertidig finanslov søndag.

Derfor har flere statsansatte mandag måttet blive hjemme fra deres arbejde uden løn. USA har været uden statsbudget siden natten til lørdag, da man ikke har kunnet finde det fornødne flertal.

Demokraterne mener, at parterne er for langt fra hinanden, til at de kan blive enige.

Forslaget om et nyt budget blev torsdag stemt gennem Repræsentanternes Hus uden problemer, men i Senatet er det spinkle flertal af Republikanere på 51 medlemmer ikke i sig selv nok til at få forslaget godkendt.

Kravet er 60 stemmer. Derfor kræver det også, at demokraterne er med ombord.

Rettigheder til børn af illegale indvandrere

Et af de springende punkter i forhandlingerne mellem senatorerne er en omdiskuteret ordning, der sikrer børn af illegale indvandrere visse rettigheder ved ophold i USA.

Daca-ordningen kom til, da Barack Obama var præsident. Men Obamas afløser, Donald Trump, har talt om at fjerne den.

Demokraterne kræver en garanti for, at det ikke sker. Ellers vil de ikke stemme for det midlertidige budget.

Ifølge Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell, vil et forslag om ordningen være en del af den lovpakke, som mandag kommer til afstemning.

- Det vil være min hensigt at gå videre med en lovgivning, som vil adressere Daca, grænsesikkerhed og relaterede emner, siger McConnell ifølge Reuters.

Steinmetz: - Det varer nogle dage

TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz kalder det overraskende, hvis man var nået til enighed allerede søndag.

- Nu skal den her shutdown af den offentlige sektor nok vare nogle dage og begynde at gøre ondt for at lægge pres på politikerne, fortæller han.

Sidste gang, der var et shutdown, var i oktober 2013, da Barack Obama var præsident. Her tog det 16 dage, før systemet fungerede igen, og en aftale var på plads.

USA's ambassade har ingen kommentarer

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra USA's ambassade i Danmark for at høre, om de også er påvirket af det amerikanske statsapparatets nedlukning. I en sms har de skrevet:

- Siden vi er under nedlukning, har vi ikke nogen kommentarer til, om nedlukningen påvirker ambassaden. 

Den udmelding tolker cand.mag. i amerikanske studier Mirco Reimer-Elster som et tegn på, at det amerikanske udenrigsministerium ikke har været forberedt på shutdown.

- Sidst der var et shutdown, var der en plan, men det virker det ikke til, der er denne gang, fortæller han til TV 2.