Efter fire måneder uden regering træder Tyskland nu et skridt nærmere

16x9
(Arkivfoto) Efter at have været ude regering siden september sidste år kan tyskerne nu formegentlig se frem til et regeringssamarbejde mellem Angela Merkels CDU-CSU og Det socialdemokratiske SPD ledet af Martin Schulz (th). Foto: JOHN MACDOUGALL / Ritzau Scanpix

SPD afviste at indgå i regeringssamarbejde efter valget, men partiet har ændret mening og er nu parat til en storkoalition med Merkels parti.

Tyskerne kan måske se frem til en ny regering med deltagelse af det socialdemokratiske parti SPD.

De tyske socialdemokrater har på en ekstraordinær kongres i Bonn stemt for at gå i forhandlinger med Angela Merkels parti CDU-CSU om en såkaldt storkoalition. Tyskland har været uden regering siden valget den 24. september sidste år.

Partileder Martin Schulz forsøgte på kongressen at overbevise sine partimedlemmer om, at det var en god idé at danne regering med Merkels kristendemokrater.

- Europa venter på et Tyskland, der kender sit ansvar for Europa, og som kan agere handlekraftigt, sagde han i sin tale på kongressen ifølge nyhedsbureauet AP.

Nu har han fået grønt lys af partiet til at indlede de formelle regeringsforhandlinger.

Snævert flertal

- Der var stor nervøsitet hos partiledelsen, der anbefalede et mandat til at gå videre med regeringsdannelse. Det var så tæt, at man måtte i gang med en optælling, hvor den slags ellers plejer at kunne ordnes med en håndsoprækning, hvor man kan se, om der er et flertal. På talerstolen var der hård modvind til et regeringssamarbejde, så der var stor lettelse hos partiledelsen, da det alligevel blev et ja, siger TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

362 stemte for, mens 279 stemte imod et regeringssamarbejde. Én afstod fra at stemme. Partimedlemmer får dog stadig den afgørende stemme, da de igen skal stemme og godkende den koalitionsaftale, der måtte blive indgået med Merkels parti.

- Vi har stadig en forhindring, og medlemmer kan stadig stemme nej. Sidste gang blev det et ja, og partiet gik i regering, men det skete efter stor debat. Det her var første skridt, men der er endnu en hurdle, før Tyskland har en ny regering, siger Uffe Dreesen.

Umiddelbart efter valget i september afviste SPD at indgå et regeringssamarbejde med Merkel. Men partiet har altså nu ændret mening, efter at det stod klart, at en storkoalition var eneste mulighed for at danne regering.