Udland

Brexit: Storbritannien og Spanien forbereder sig på ny strid om Gibraltar

Spanierne har aldrig opgivet at gøre krav på halvøen, og Storbritanniens farvel til EU giver dem nyt håb.

Gibraltar risikerer at blive den næste afgørende brik i de historiske forhandlinger om Storbritanniens udtræden af EU.

Og det får nervøsiteten til at sprede sig i det lille klippeland med godt 30.000 indbyggere.

Joseph Garcia, Gibraltars vicechefminister.

- Vores problem er ikke, at vi er en ministat, vores problem er, at vi har en dårlig nabo, siger Gibraltars vicechefminister Joseph Garcia til TV 2.

- Vi er bekymrede for, hvad Spanien kan finde på at gøre, siger han.

Den 23. juni 2016 stemte 96 procent af befolkningen i Gibraltar imod Brexit, men da flertallet af briterne stemte for, er gibraltarerne nu nødt til også at forlade den Europæiske Union.

Lotte Mejlhede er i Gibraltar for at undersøge, hvad Brexit kan komme til at betyde for den lille britiske halvø på Spaniens sydspids. Video: Thomas Delrive

Uvisheden for fremtiden har fået de store følelser i kog både på begge sider af grænsen.

- Gibraltar har været britisk i mere end 300 år. Vi afviser totalt spaniernes krav om, at Gibraltar burde tilhøre Spanien, siger Joseph Garcia, der leder de politiske diskussioner med den britiske regering om Brexit på vegne af Gibraltar.

Lyn-analyse

Kampen om Gibraltar kan blive et at de næste store symbolske slag i forbindelse med Brexit. Og noget man fra EU's side frygter kan afspore forhandlingerne. Indtil videre er holdningen i Bruxelles hård og kontant: Man støtter Spanien. Så hvis ikke Spanien og Storbritannien bilateralt kan blive enige om de mange udeståender (det være sig lufthavn, havterritorium, fiskeristridigheder, grænsekontrol – og måske også Gibraltars fremtid som et skatteparadis), så bliver Gibraltar ikke en del af hverken briternes overgangsordning eller en fremtidig handelsaftale.

På den anden side af grænsen, i den spanske by La Línea, er det helt andre toner, vi hører fra den tidligere fiskeriformand:

Leoncio Fernández er fisker i La Línea, den spanske by på den anden side af grænsen til Gibraltar.

- Den ligger på vores territorium. Ikke i Portugal, Amerika, London eller Frankrig. Det er vores territorium, siger den 71-årige fisker Leoncio Fernández.

- Gibraltar burde blive spansk. Det burde den have været i flere århundreder.

Halvøen ligger isoleret på Spaniens sydkyst og består hovedsageligt af den ikoniske Rock, Klippen. Udover at være hjemsted for Europas eneste vildtlevende aber har det britiskejede territorium i over 300 år været en torn i øjet på spanierne.

Den 426 meter høje klippe burde tilhøre dem, mener en del spaniere. Og Brexit har givet dem fornyet håb.

"The Rock", Klippen, har været omstridt britisk territorie i over 300 år. Med sine 426 meter knejser den over byen og dominerer landskabet.

Ingen aftale om Gibraltar uden Spanien

På spansk topplan har premierminister Mariano Rajoy før kaldt Gibraltar den sidste koloni i Europa og noget, der hører fortiden til. Til EU-topmøde i Bruxelles i december 2017 mindede han om Spaniens vetoret i Brexit-forhandlingerne:

Mariano Rajoy, Spaniens premierminister, ankommer til EU-topmødet i Bruxelles den 14. december 2017.

- Enhver aftale om fremtiden mellem Storbritannien og EU vil kun gælde for Gibraltar, hvis der indgås en aftale mellem Spanien og Storbritannien, sagde den spanske premierminister.

Spaniens vetoret over Gibraltars skæbne efter Brexit blev vedtaget i foråret 2017.

Her fastlagde EU's lande retningslinjerne for de nært forestående Brexit-forhandlinger med Storbritannien, og det lykkedes spanierne at få sikret sig det sidste ord på spørgsmålet om Gibraltar.

Forstået på den måde, at kun hvis Storbritannien og Spanien er blevet internt enige om de udeståender, der gælder Gibraltar, kan halvøen blive inkluderet i briternes endelige Brexit-aftale.

Det har skabt furore i Gibraltar.

Lyn-analyse

På Gibraltar er man skuffede over, at EU er på Spaniens side, fordi gibraltarerne jo så brændende ønskede at blive i EU. Men som man siger i Bruxelles: "I kan vel ikke fortænke os i at støtte den part, der fortsætter som en del af fællesskabet. Og det er Spanien og ikke jer." Selv om følelserne om Gibraltars tilhørsforhold er i kog, så tror de færreste toppolitikere og topembedsmænd i EU på, at Gibraltar bliver spansk i forbindelse med Brexit. Men Spanien kan udnytte situationen til at presse briterne voldsomt i de bilaterale forhandlinger.

Den lille halvø har været en del af Storbritannien, siden briterne i 1704 erobrede den under den Spanske Arvefølgekrig. Ni år senere blev den formelt afgivet til briterne, men spanierne har aldrig opgivet at gøre krav på halvøen.

Senest i 2002 stemte 99 procent af Gibraltars indbyggere imod et delt ’ejerskab’ mellem Spanien og Storbritannien. De ærkebritiske gibraltarer så det som forræderi, at regeringen i London overhovedet var indgået i forhandlinger med Spanien om halvøens ejerskab.

Katastrofalt for økonomien

Selvom der er mange følelser i spil på spørgsmålet om Gibraltars tilhørsforhold, så er også spanierne splittede.

For mange ville det være naturligt, at Gibraltar kom tilbage til Spanien.

Men i den fattige sydspanske region Andalusien, hvor La Línea ligger, er man mest af alt bange for, at en storpolitisk krise mellem Storbritannien og Spanien kan føre til en lukket grænse og koste spanierne altafgørende arbejdspladser.

Det anslås, at over 10.000 mennesker hver dag krydser grænsen for at gå på arbejde i Gibraltar.

For borgmesteren i La Línea ville en såkaldt hård grænse mellem halvøen og Spanien derfor være en katastrofe:

José Juan Franco Rodríguez, borgmester i La Línea, mener, at Gibraltar er altafgørende for økonomien i området.

- Vores afhængighed af Gibraltars økonomi er total, fortæller José Juan Franco Rodríguez.

- Den største fare med Brexit er for alle de arbejdere, der hver dag krydser grænsen. Det ville ruinere os, hvis de ikke længere kan arbejde i Gibraltar, lyder det hudløst ærligt fra den spanske borgmester.

Arbejdsløsheden i La Línea er på 33 procent - ungdomsarbejdsløsheden er helt oppe over de 60 procent - mens den generelle arbejdsløshed i Gibraltar er stort set ikke-eksisterende: Officielle tal lyder på omkring en procent.

Kort før jul gav både premierminister Theresa May og udenrigsminister Boris Johnson lovning på, at Gibraltar ikke ville blive ladt i stikken. Ingen aftale ville blive indgået, hvis den ikke inkluderede Gibraltar.

Nu venter derfor svære forhandlinger med Spanien om det omstridte territorium.